INSPIRATION

Οι γυναίκες πίσω από τα πρώτα εμβόλια της σύγχρονης Ιατρικής

Έθεσαν τα θεμέλια για την εξέλιξη της επιστήμης και ξεπέρασαν τα όριά τους

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ισχυρότερο «όπλο» που διαθέτει η ανθρωπότητα για τη νίκη απέναντι στην πανδημία, είναι το εμβόλιο. Εξαιρετικές επιστήμονες, όπως η Σάρα Γκίλμπερτ και η Κάθριν Γιάνσεν, εργάζονται ακούραστα και οδηγούν την επιστήμη στο επόμενο βήμα – όπως έκαναν πολλές, πριν από εκείνες.

Κι όμως, ελάχιστες πήραν την αναγνώριση που άξιζαν πραγματικά. Οι περισσότερες είδαν άνδρες να βραβεύονται για τα επιτεύγματά τους. Έθεσαν τα θεμέλια για την ανάπτυξη των εμβολίων και ξεπέρασαν τα όριά τους – ακόμη και σε εποχές που η κοινωνία τις ήθελε άβουλες να ασχολούνται με την ανατροφή των παιδιών και τις δουλειές του σπιτιού.

Λαίδη Μέρι Γουόρτλεϊ Μοντάγκου

πηγή: wikipedia.org

Η Λαίδη Μέρι Γουόρτλεϊ Μοντάγκου έκανε την επανάσταση στη δυτική ιατρική. Σε επίσκεψή της στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, είδε τρόπους αντιμετώπισης της ευλογιάς που μάστιζε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αποφασισμένη να σώσει όσο περισσότερα παιδιά μπορούσε, εμβολίασε το γιο της πίσω στο 1718. Επιστρέφοντας στο Λονδίνο, προώθησε τη διαδικασία και πήγε κόντρα τους κορυφαίους γιατρούς που είχαν ακόμη τις αμφιβολίες τους.

Άννα Βέσελς Ουίλιαμς

πηγή: cfmedicine.nlm.nih.gov

Νόσησε από διφθερίτιδα, χρειάστηκε να μείνει σε καραντίνα και, τελικά, το 1894, η Άννα Βέσελς Ουίλιαμς ανέπτυξε την πρώτη αντιτοξίνη για τη συγκεκριμένη ασθένεια, κι αργότερα το πρώτο εμβόλιο. Ήταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη Πρόεδρος του Εργαστηρίου της Αμερικανικής Ένωσης Δημόσιας Υγείας.

Σήμερα, χάρη στην εξαιρετική αυτή επιστήμονα, η συγκεκριμένη οξεία λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος δεν αποτελεί μεγάλη απειλή για τα παιδιά του κόσμου.

Περλ Κέντρικ και Γκρέις Έλντερινγκ

πηγή: Michigan Women’s Hall of Fame.

Έχοντας περιορισμένα χρήματα στα χέρια τους, αλλά τεράστια όρεξη να κάνουν τη διαφορά, η Περλ Κέντρικ και η Γκρέις Έλντερινγκ ανέπτυξαν και δοκίμασαν στον εαυτό τους το πρώτο εμβόλιο κατά του κοκκύτη. Έπειτα, ξεκίνησαν τις κλινικές δοκιμές και, τελικά, τη δεκαετία του ’40 κυκλοφόρησε το εμβόλιο για τη συγκεκριμένη νόσο στις ΗΠΑ. Αργότερα, το συνδύασαν με δύο ακόμη εμβόλια –της διφθερίτιδας και του τέτανου, και πλέον έχουμε το γνωστό DTP.

Μάργκαρετ Πίτμαν

πηγή: wikipedia.org

Η Μάργκαρετ Πίτμαν ήταν μία εξαιρετική επιστήμονας. Είναι γνωστή για την έρευνά της πάνω στο βακτήριο του Αιμόφιλου της γρίπης (Haemophilus influenzae). Αναγνώρισε, μάλιστα, έξι είδη, ταξινομώντας τα από το γράμμα «a» ως το «f». Ο τύπος «b» (Hib) είναι ο πιο απειλητικός, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μολύνσεις. Χάρη στο έργο της, αναπτύχθηκε το πρώτο εμβόλιο εναντίον του.

Ήταν, επίσης, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής Εθνικού Οργανσιμού Υγείας στις ΗΠΑ.

Ίζαμπελ Μόργκαν

πηγή: wikipedia.org

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’40, η Ίζαμπελ Μόργκαν συνεργάστηκε με μία ομάδα ιολόγων στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Μαζί με τους συναδέλφους της, ήταν οι πρώτοι που απέδειξαν πως ένας ανενεργός ή «σκοτωμένος» ιός θα μπορούσε να παρέχει ανοσία σε πιθήκους, ανατρέποντας την ισχύουσα αντίληψη που έδινε αυτήν την ικανότητα αποκλειστικά σε ενεργούς ιούς.

Το έργο της συνδέεται άμεσα με την έρευνα του Τζόνας Σαλκ για το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας, το οποίο αναπτύχθηκε το 1955. Είναι, μάλιστα, η μοναδική γυναίκα στο 17μελές Wall of Fame της ασθένειας αυτής.

Ντόροθι Χόρστμαν

πηγή: polioplace.org

Η επιδημιολόγος και ιολόγος Ντόροθι Χόρστμαν απέδειξε πως ο ιός της πολιομυελίτιδας φτάνει στον εγκέφαλο μέσω του αίματος. Χάρη στην έρευνά της, αναπτύχθηκε το εμβόλιο, ενώ η ίδια έγινε η πρώτη γυναίκα που δίδαξε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale.

Αν Σαρέβσκι

Τη δεκαετία του ’90, η δρ Σαρέβσκι και οι συνεργάτες της απέδειξαν πως ο ιός HPV συνδέεται με τον καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας. Ήταν η ανακάλυψη που, στη δεκαετία που ακολούθησε, οδήγησε στην ανακάλυψη του εμβολίου κατά του HPV, το οποίο αυτήν τη στιγμή γίνεται όλο και πιο δημοφιλές σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Διαβάστε επίσης:

6 γυναίκες της STEM που κάνουν τη διαφορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Mary Walker: Η προσφορά της στην ιατρική και το παράσημο που της αφαιρέθηκε, λίγο πριν το θάνατό της

Πατρίσια Μπαθ: Η θρυλική γιατρός κι εφευρέτης που έδωσε πίσω την όραση σε εκατομμύρια ανθρώπους

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση