Power

Οι γυναίκες που καθόρισαν τον κόσμο της μόδας

Οι σχεδιαστές είναι οι «θεοί» της βιομηχανίας της μόδας. Μετατρέπουν το όραμά τους σε προϊόν, «χτίζουν» brands που αλλάζουν ζωές. Από την Ζαν Λανβέν που ξεκίνησε την αυτοκρατορία της πριν το 19ο αιώνα, μέχρι τη Βίβιαν Γουέστγουντ που «πάντρεψε» την υψηλή ραπτική με το πανκ, οι παρακάτω γυναίκες άφησαν το στίγμα τους στον κόσμο της μόδας και επηρέασαν τους μεταγενέστερους δημιουργούς.

Ζαν Λανβέν

πηγή: wikipedia.org

Είναι μία από τις πρώτες επιχειρηματίες στη βιομηχανία της μόδας. Η Ζαν Λανβέν ξεκίνησε πουλώντας τα χειροποίητα καπέλα της, το 1889. Λίγο αργότερα, η κόρη της, Μαργκερίτ Μαρί – Μπλανς ντι Πιέτρο, την ενέπνευσε να ασχοληθεί με τα ρούχα. Δημιούργησε παραμυθένια φορέματα για κορίτσια, χρησιμοποιώντας μετάξι υψηλής ποιότητας και δαντέλα. Άρχισε να τα πουλάει και, σχεδόν αμέσως, τα ράφια του καταστήματός της άδειαζαν. Μέχρι τη δεκαετία του ’20, η γραμμή της είχε επεκταθεί σε αθλητικά είδη, γούνες, διακοσμητικά, εσώρουχα, ανδρικά,  μαγιό και αρώματα.

Μαντελίν Βιονέ

πηγή: wikipedia.org

Θεωρείται η «αρχιτέκτονας ανάμεσα στις μοδίστρες». Η Βιονέ άλλαξε για πάντα τον κόσμο το 1912, όταν ίδρυσε το δικό της οίκο. Αντιμετώπιζε τα ρούχα σαν γλυπτά, οι τουαλέτες της ήταν εμπνευσμένες από την αρχαία Ελλάδα και οι γυναίκες τις ερωτεύονταν. Οι ρευστές υφές, οι πιέτες και τα στρώματα έμοιαζαν βγαλμένα από όνειρο. «Όταν μία γυναίκα χαμογελάει, θα πρέπει να χαμογελάει  και το φόρεμά της», είχε πει, άλλωστε.

Κοκό Σανέλ

Οι απόλυτη κλασική σχεδιάστρια έδωσε νέα πνοή στο χώρο της μόδας. Έφερε στον κόσμο το little black dress, το τουίντ σακάκι, το cocktail κολιέ. Αυτό, όμως, που την έκανε να κυριαρχήσει, ήταν το ζέρσεϊ ύφασμα. Ξεκίνησε την καριέρα της κατά τη διάρκεια το Α’ Παγκοσμίου Πολέμου κι έγινε η πρώτη δημιουργός που χρησιμοποίησε σε ολόκληρη κολεξιόν το υλικό αυτό, που βρισκόταν κατά κύριο λόγο, στα εσώρουχα. Ήταν, επίσης, η πρώτη που απελευθέρωσε τις γυναίκες από τους ασφυκτικούς κορσέδες και τις λεγόμενες hobble skirts. Με το πέρασμα τον χρόνων, κατέκτησε και το χώρο των αρωμάτων με το No. 5 να γίνεται σήμα κατατεθέν κάθε γυναίκας που γνώριζε τι θα πει glamour.

Κλαιρ Μακάρντελ

Η Κλαιρ Μακάρντελ θεωρείται η γυναίκα που δημιούργησε την αμερικανική μόδα. Όταν, πίσω στη δεκαετία του ’30, ξεκίνησε η μαζική παραγωγή ρούχων και «γεννήθηκαν» οι ready-to-wear συλλογές, η σχεδιάστρια έφερε στις γυναίκες λειτουργικά και ταυτόχρονα κομψά κομμάτια, τα οποία θα μπορούσαν να φορούν από το πρωί ως το βράδυ.

Έλσα Σκιαπαρέλι

Η Έλσα Σκιαπαρέλι ξεκίνησε να κατακτά το χώρο της μόδας το 1927, με το κλασικό πλεκτό πουλόβερ με την ψευδαίσθηση ενός φιόγκου στη λαιμόκοψη. Αμέσως, κέρδισε τους καταναλωτές κι έγινε best-seller, ενώ η ίδια καθιερώθηκε ως «αιώνια αντίπαλος της Σανέλ». Ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε φερμουάρ σε εμφανή σημεία και συνεργάστηκε με κορυφαίους καλλιτέχνες, όπως ο Σαλβαδόρ Νταλί. Χάρη στο μοναδικό στιλ της, έγινε η πρώτη σχεδιάστρια που βρέθηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού ΤΙΜΕ.

Μέρι Κουάντ

Πρόκειται για τον άνθρωπο στον οποίο οφείλουμε την ύπαρξη της μίνι φούστας. Κατά τη διάρκεια των 60s, η Μέρι Κουάντ εμπνεύστηκε από τους δρόμους του Λονδίνου και άλλαξε τον κόσμο της μόδας για πάντα. «Τα κορίτσια του King’s Road εφηύραν το μίνι. Έφτιαχνα εύκολα, νεανικά, απλά ρούχα που σου επιτρέπουν να κινείσαι ελεύθερα, που, φορώντας τα, μπορούσες να τρέξεις και να πηδήξεις», είχε πει κάποτε.

Τα κοντά φορέματά της με τα ζωντανά χρώματα, συνδυασμένα με εμπριμέ καλσόν, άφησαν το στίγμα τους σε μία ολόκληρη εποχή.

Σόνια Ρικέλ

Πίσω στο 1962, η Γαλλίδα σχεδιάστρια ήταν έγκυος κι αναζητούσε μαλακά πουλόβερ – μάταια, όμως. Ξεκίνησε, έτσι, να τα δημιουργεί μόνη της και, σιγά – σιγά, τα πλεκτά της επαναπροσδιόρισαν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμασταν τη μόδα. Επαναστάτησε κι έγινε η πρώτη που τύπωσε λέξεις ή φράσεις σε πουλόβερ, εμπνέοντας γενιές γυναικών που ήθελαν, κυριολεκτικά, να φορέσουν μία δήλωση.

Βίβιαν Γουέστγουντ

Η Βίβιαν Γουέστγουντ «πάντρεψε» την υψηλή ραπτική με το πανκ. Είναι ακτιβίστρια, επιχειρηματίας, σχεδιάστρια που μάχεται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος με τη δουλειά της. Ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70 σχεδιάζοντας για την πανκ μπουτίκ SEX, ενώ σήμερα έχει δημιουργήσει μία αυτοκρατορία.

Ρέι Καουακούμπο

Είναι μία γυναίκα που δημιουργεί για άλλες γυναίκες. Η Ρέι Καουακούμπο έσπασε από νωρίς τα στερεότυπα στο χώρο της μόδας, δε συμβιβάστηκε ποτέ και πάντα έβαζε πρώτα την τέχνη. Σπούδασε σε σχολή Καλών Τεχνών, ίδρυσε την εταιρεία Comme des Garçons το 1973 και παρουσίασε συλλογή της στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού το 1981. Τα γεωμετρικά της μοτίβα και τα σκισμένα, σχεδόν σε αποσύνθεση φορέματά της σε ουδέτερους τόνους, άφησαν για πάντα το σημάδι τους στο σύγχρονο στιλ.

Μιούτσια Πράντα

Το 1978, όταν ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας του παππού της, τη μετέτρεψε σε παγκόσμιο φαινόμενο. Έχοντας διδακτορικό στις πολιτικές επιστήμες, η Μιούτσια κυριάρχησε στο χώρο της μόδας και, ταυτόχρονα, ηγήθηκε ενός διεθνούς, επιτυχημένου οίκου. Το 1992, ίδρυσε τη Miu Miu.

Καρολίνα Χερέρα

Η Κατερίνα Χερέρα είναι η επιτομή της ανεπιτήδευτης κομψότητας. Έκανε την εμφάνισή της στη Λίστα των Πιο Καλοντυμένων το 1972, εξελέγη στο αντίστοιχο Hall of Fame το 1980 και, την επόμενη χρονιά, η φίλη της και τότε αρχισυντάκτρια της Vogue, Νταϊάνα Βρίλαντ, της πρότεινε να ασχοληθεί με το σχέδιο. Αυτό κι έκανε, κάνοντας το σχεδιαστικό της ντεμπούτο στο Metropolitan Club του Μανχάταν. Οι δημιουργίες της φοριούνται εδώ και δεκαετίες από παγκοσμίου φήμης επωνύμους, ενώ η ίδια άλλαξε για πάντα την έννοια του «καλού ντυσίματος».

Νταϊάν Φον Φιούρστενμπεργκ

Θα μείνει στην ιστορία ως η σχεδιάστρια του απόλυτου wrap dress. Η επιτυχία της οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο επαναπροσδιόρισε το little black dress της Κοκό Σανέλ, το 1974. Έκτοτε, το όνομά της έχει γίνει συνώνυμο της κομψότητας κι έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο brand.

Ντόνα Κάραν

Η Ντόνα Κάραν έχτισε την αυτοκρατορία της όταν, το 1985, κυκλοφόρησε την πρώτη της συλλογή με γυναικεία ρούχα και τη γραμμή DKNY τρία χρόνια μετά. Οι απλές και πάντα κομψές δημιουργίες της δεν άργησαν να ασκήσουν παγκόσμια επιρροή, ενώ βασίστηκε στα κομμάτια που θα μπορούσαν να σταθούν απ’ το πρωί ως το βράδυ – όπως το the Cozy, ένα πλεκτό πουλόβερ που μπορούμε να φορέσουμε με δώδεκα διαφορετικούς τρόπους.

Στέλλα Μακάρτνεϊ

Είναι η αγαπημένη τόσο των ακτιβιστών, όσο και των fashion lovers. Η υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων των ζώων χρησιμοποιεί πάντα vegan γούνα και δέρμα στα ρούχα, τις τσάντες και τα αξεσουάρ που δημιουργεί από το 2001. Τα κομψά της προϊόντα μπορούν να φορεθούν ταυτόχρονα από τη γυναίκα της διπλανής πόρτας μέχρι την πιο εκκεντρική fashionista.

Βέρα Γουάνγκ

Η Βέρα Γουάνγκ μετέτρεψε το πάθος της για τα νυφικά σε κολοσσό της μόδας, όταν άνοιξε την πρώτη της μπουτίκ το 1990. Σχεδόν αμέσως, τάραξε το χώρο με τα εντυπωσιακά της σχέδια και κέρδισε την εμπιστοσύνη κάθε διάσημης, από την Κιμ Καρντάσιαν ως τη Βικτόρια Μπέκαμ. To όνομά της γράφτηκε με ανεξίτηλο μελάνι στην ιστορία της σύγχρονης μόδας.

 

Διαβάστε επίσης:

Maria Elena Padilla: H σχεδιάστρια που οδηγεί την ηθική μόδα στο επόμενο βήμα

Victoria Beckham: Η αδιάφορη Posh Spice που κατέκτησε τον κόσμο της μόδας

Fashion Icons: Τα πιο επιδραστικά μοντέλα των 90s

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση