Τα βιβλία μας ταξιδεύουν σε τόπους που δε θα δούμε ποτέ, μας συστήνουν ανθρώπους που δε θα γνωρίζαμε, μας λένε αλήθειες που μόνοι ίσως να μην ανακαλύπταμε ποτέ. Οι παρακάτω γυναίκες, μέσω των έργων τους, μας βοήθησαν να ωριμάσουμε, να γίνουμε λίγο καλύτεροι. Οι ζωές τους, είναι εξίσου αξιοθαύμαστες με το ταλέντο τους. Κατάφεραν να μετατρέψουν τις εμπειρίες τους σε τέχνη, να μας τις μεταφέρουν με τον ομορφότερο τρόπο.
Doris Kearns Goodwin
Η Doris Kearns Goodwin αποδεικνύει πως πολλές φορές, η πραγματική ζωή είναι καλύτερη από τη φαντασία. Έγραψε για μερικούς από τους σημαντικότερους πολιτικούς των ΗΠΑ, δίνοντας νέο αέρα σε ανθρώπους για τους οποίους το κοινο είχε ήδη διαμορφώσει μία άποψη. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λευκό Οίκο, όταν ήταν Πρόεδρος ο Lyndon B. Johnson και, όταν ολοκλήρωσε τη θητεία του, το 1977, επιμελήθηκε τη βιογραφία του. Αργότερα, το 1995, κέρδισε βραβείο Pulitzer για το No Ordinary Time, στο οποίο παρουσίαζε τους Eleanor και Franklin Delano Roosevelt μέσα από τα δικά της μάτια. Επιπλέον, η βραβευμένη με Oscar ταινία Lincoln είναι βασισμένη στο δικό της βιβλίο για τον σπουδαίο αυτό άνθρωπο.
Alice Munro
Η Alice Munro γεννήθηκε στον Καναδά το 1931 και μέχρι σήμερα παραμένει στην κορυφή. Πρόεκειται για μία από τις σπουδαιότερες – αν όχι τη σπουδαιότερη – σύγχρονες συγγραφείς και παρουσιάζει με μοναδικό τρόπο τις ανθρώπινες σχέσεις. Έχει βραβευθεί με Nobel Λογοτεχνίας και τα έργα της αποτελούν αντικείμενο μελέτης όλων εκείνων που σκοπεύουν να ακολουθήσουν τα βήματά της. Οι ιστορίες της μας διδάσκουν μερικά πράγματα που καλό είναι να αποφύγουμε στη ζωή μας. Δεν υπόσχεται happy end – υπόσχεται να μας κάνει καλύτερους.
Maya Angelou
Η Maya Angeloy ξεκίνησε να γράφει έχοντας ασχοληθεί με κάθε άλλη δουλειά. Ήταν οδηγός, ιερόδουλος, χορεύτρια, performer. Πήρε μαθήματα ζωής τα οποία κατάφερε να μας να μας μεταδώσει μέσα από τις αυτοβιογραφίες της, για τις οποίες έχει μείνει στην ιστορία. Έζησε στην Γκάνα όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος, συνάντησε τον Martin Luther King και τον Malcolm X. Παρότι τη γνωρίζουμε κυρίως για τα γραπτά της, με αποκορύφωμα το Ξέρω Γιατί Κελαηδά το Πουλί στο Κλουβί, ήταν κι εξαιρετική ηθοποιός και σκηνοθέτιδα.
Zadie Smith
Η Zaddia Smith έκανε δυναμική είσοδο στο χώρο της λογοτεχνίας το 2000 κι από τότε η καριέρα της ακολουθεί μόνο ανοδική πορεία. Το πρώτο της μυθιστόρημα, Λευκό Χαμόγελο σε Μαύρο Φόντο, πραγματεύεται τη φιλία ενός ανθρώπου από το Μπαγνκλαντές κι ενός απ’ την Αγγλία, την έφερε απευθείας στην κορυφή. Το περιοδικό Time, μάλιστα, το συμπεριέλαβε στη λίστα με τα 100 καλύτερα αγγλόφωνα βιβλία από το 1925 έως το 2003.
Ο πατέρας της ήταν Άγγλος, η μητέρα της από την Τζαμάικα και η ίδια μεγάλωσε στο Λονδίνο. Σπούδασε στο Cambridge και με το έργο της μας βάζει σε σκέψεις.
Toni Morrison
Τα βιβλία της Toni Morrison ασχολούνται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έγχρωμοι της Αμερικής. Πριν ακόμη ασχοληθεί με τη συγγραφή, εργαζόταν σε περιοδικά κι εφημερίδες προσπαθώντας να φέρει στο προσκήνιο μαύρους δημιουργούς. Η πρώτη της νουβέλα, τα Γαλάζια Μάτια, δημοσιεύθηκε το 1970 σε μία χώρα όπου κυριαρχούσε ο ρατσισμός. Η ιστορία, αφορούσε ένα μαύρο κοριτσάκι που ονειρευόταν να γίνει όμορφο. Θεωρούσε πως θα το πετύχαινε μόνο αν είχε μπλε μάτια. Από τότε, έγραψε δεκάδες ιστορίες, αληθινές και μη, παιδικά βιβλία και θεατρικά, κερδίζοντας το ένα βραβείο μετά το άλλο. Κατέκτησε Pulitzer το 1988 και Nobel το 1993. Μπορεί να έχει φύγει από τη ζωή, αλλά συνεχίζει να αλλάζει τη δική μας.
Διαβάστε επίσης:
4+1 κυρίες που τάραξαν τον κόσμο της τέχνης
Harriet Beecher Stowe: Η συγγραφέας που έφερε την αρχή του τέλους της σκλαβιάς
Οι «φόνισσες» της λογοτεχνίας: Πώς άλλαξαν τη Βικτωριανή εποχή
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση