Γεννήθηκε το 1887, σε μία εποχή που οι Ελληνίδες δεν είχαν πολλά δικαιώματα. Ο ρόλος τους στην κοινωνία ήταν περιορισμένος. Αντί να συμβιβαστεί με μία κατάσταση που την πίεζε, αποφάσισε να ορθώσει το ανάστημά της, να παλέψει για ένα καλύτερο αύριο και να ταράξει μια για πάντα τα νερά της πολιτικής σκηνής της χώρας μας. Ο λόγος για τη Λίνα Τσαλδάρη, την πρώτη γυναίκα που ανέλαβε υπουργικό αξίωμα σε ελληνική κυβέρνηση.
Πατέρας της, ήταν ο εξέχων βυζαντινολόγος και μετέπειτα πρωθυπουργός, Σπυρίδων Λάμπρου. Αντί να την περιορίσει, την ώθησε να ανοίξει τα φτερά της κάνοντάς τη βοηθό και συνεργάτιδά του.
Όπως πολλές σύγχρονές της, έτσι κι εκείνη, υπηρέτησε ως εθελόντρια αδελφή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στους Βαλκανικούς Πολέμους και σ’ εκείνους που ακολούθησαν. Δεν άντεχε να περιμένει, παρακολουθώντας τις εξελίξεις με σταυρωμένα τα χέρια. Κατά τη διάρκεια του Εθνικού Διχασμού, συνάντησε στην Ύδρα τον εκτοπισμένο πολιτικό – κι αργότερα πρωθυπουργό – Παναγή Τσαλδάρη. Ήταν 19 χρόνια μεγαλύτερός της, αλλά δεν άργησαν να ερωτευθούν. Ο γάμος τους έλαβε χώρα στις 10 Ιουλίου 1919, όμως δεν απέκτησαν ποτέ παιδιά.
Όταν εκείνος έφυγε από τη ζωή, η Λίνα ασχολήθηκε ενεργά με κοινωνικά ζητήματα. Στον Εμφύλιο Πόλεμο ήταν Εντεταλμένη Κυρία του εράνου Πρόνοια Βορείων Επαρχιών της Ελλάδος, ο οποίος πραγματοποιούταν υπό την αιγίδα της βασίλισσας Φρειδερίκης. Με τα έσοδά του δημιουργήθηκαν οι Παιδοπόλεις, στις οποίες τα ορφανά του Εμφυλίου βρήκαν καταφύγιο.
Το 1952, εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Γυναίκα. Πάλεψε για την ισότητα των φύλων και έκανε ό, τι μπορούσε για την καθιέρωση των γυναικείων δικαιωμάτων. Από το ’55 έως το ’58, ανήκε κι επίσημα στην ελληνική αντιπροσωπεία του ΟΗΕ.
Στο μεταξύ, το 1965, διεξάχθηκαν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στις οποίες είχε δικαίωμα ψήφου ολόκληρος ο ελληνικός λαός – κι όχι μόνο οι άνδρες. Εκείνη, ήταν υποψήφια με την ΕΡΕ και εξελέγη στην περιφέρεια Αθηνών. Επανεξελέγη αργότερα, στις 11 Μαΐου 1958.
Στις 29 Φεβρουαρίου 1956 ήρθε μία από τις σημαντικότερες στιγμές όχι μόνο της ζωής της, αλλά ολόκληρης της ιστορίας μας. Ορκίστηκε υπουργός Κοινωνικής Προστασίας στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Έγινε, έτσι, η πρώτη Ελληνίδα που ανέλαβε υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τις 5 Μαρτίου 1958.
Το 1967, εξέδωσε το βιβλίο της «Εθνικαί, κοινωνικαί, πολιτικαί προσπάθειαι».
Η Λίνα Τσαλδάρη άφησε την τελευταία της πνοή στην Αθήνα, στις 17 Οκτωβρίου 1981. Ήταν 94 ετών και είχε ωθήσει τη χώρα μας ένα βήμα μπροστά.
Διαβάστε επίσης:
Λίνα Μενδώνη: Η υπουργός που έκανε για μια ακόμα φορά την έκπληξη
Jacinda Ardern: Όσα χρειάζεται να ξέρουμε για την Πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση