POWER

Η βασανιστική ζωή της Μαρίας Κάλλας: Η μητέρα ιερόδουλη των Ναζί και η κακοποιητική σχέση με τον Ωνάση

Μαρία Κάλλας
By CBS Television – eBayfrontback, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37848669

Η Μαρία Κάλλας ήταν η σοπράνο που λατρεύτηκε στη σκηνή και αποθεώθηκε παγκοσμίως για το ταλέντο της. Πολλοί ίσως να πιστεύουν ότι η ζωή της θα έμοιαζε με παραμύθι, όμως η πραγματικότητα ήταν πολύ πιο σκληρή για τη μεγάλη καλλιτέχνιδα.

Τα νέα στοιχεία που φέρνει στο φως η νέα βιογραφία της από τη συγγραφέα Λίντσι Σπενς, είναι συγκλονιστικά. Όπως φαίνεται, η Κάλλας ήταν μια βασανισμένη γυναίκα, που έπεσε θύμα εκμετάλλευσης από τα πιο κοντινά της πρόσωπα, ακόμα και από τους ίδιους της τους γονείς.

Η μητέρα της υπήρξε ιερόδουλη των Ναζί και την εκβίαζε για να μην αποκαλύψει το παρελθόν της, ο σύζυγος της Τζιοβάνι Μενεγκίνι την έκλεψε και ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ήταν βίαιος μαζί της και την εγκατέλειψε για την Τζάκι Κένεντι.

Σύμφωνα με τη Σπενς, οι επιστολές στον Ωνάση μαρτυρούν τις τραυματικές στιγμές που πέρασε η Κάλλας στο πλευρό του Έλληνα μεγιστάνα. Μάλιστα το 1966 απειλήθηκε ακόμα και η ίδια της η ζωή από άσκηση σωματικής βίας: «Υπάρχουν επίσης ανατριχιαστικές πληροφορίες από το ημερολόγιο στενού φιλικού της προσώπου που περιγράφουν λεπτομερώς πώς ο Ωνάσης τη νάρκωσε, κυρίως για σεξουαλικούς λόγους.

Σήμερα αυτού του είδους η πρακτική θα χαρακτηριζόταν ως date rape (ένας όρος που χρησιμοποιείται ευρέως για να περιγράψει τον βιασμό μιας γυναίκας από άτομο με το οποίο βγήκε ραντεβού)»  αναφέρει η Σπενς.

Τότε η Κάλλας είχε εκμυστηρευτεί στη γραμματέα της: «Δεν ήθελα να μου τηλεφωνήσει και να ξεκινήσει πάλι να με βασανίζει»

Ο γάμος της με τον Μενεγκίνι

Η Κάλλας δεν είχε έναν ευτυχισμένο γάμο με τον Μενεγκίνι, κάτι που αποκαλύπτεται από μια επιστολή της: «Ο σύζυγός μου με παρενοχλεί ακόμα, παρότι μου έκλεψε πάνω από τη μισή περιουσία μου, μεταφέροντας τα πάντα στο όνομά του μετά τον γάμο μας… Ήμουν ανόητη που τον εμπιστεύτηκα». Η σοπράνο περιέγραφε τον Μενεγκίνι ως «παράσιτο» που «καμώνεται τον εκατομμυριούχο ενώ δεν έχει δεκάρα».

Σε ένα άλλο γράμμα της αναφέρεται στον τότε πρόεδρο της Σχολής Μουσικής Τζούλιαρντ στη Νέα Υόρκη, ο οποίος αν και παντρεμένος, την ποθούσε ερωτικά. Όταν εκείνη τον απέρριψε, εκείνος έστρεψε το εκπαιδευτικό προσωπικό εναντίον της εμποδίζοντας την επιστροφή της για ένα ακόμη εξάμηνο: «Ο Πίτερ Μένιν με ερωτεύτηκε. Επειδή όμως εγώ δεν αισθανόμουν το ίδιο αυτόν, εκείνος στράφηκε εναντίον μου», έγραψε σε μια επιστολή προς τον νονό της.

Οι σχέσεις με τους γονείς της

Η βιογράφος είπε χαρακτηριστικά: «Μου δόθηκε πρόσβαση σε τρεις τεράστιες συλλογές που κληροδοτήθηκαν σε διάφορα αρχεία το 2019 και, μέχρι σήμερα, δεν είχαν εκδοθεί ποτέ. Ανάμεσα στα έγγραφα βρήκα επιστολές της Κάλλας που αποκάλυπταν τις πιο μύχιες σκέψεις της».

Οι νέες αποκαλύψεις αφορούν τα δύσκολα παιδικά χρόνια της Ελληνίδας σοπράνο στην Ευρώπη. «Η Κάλλας απεχθανόταν τη μητέρα της, που εργαζόταν ως ιερόδουλη κατά τη διάρκεια του πολέμου, επειδή είχε προσπαθήσει να πουλήσει το σώμα της κόρης της σε ναζί στρατιώτες», λέει η Σπενς.

Αργότερα, σύμφωνα με τη συγγραφέα, η μητέρα της Κάλλας δεν πωλούσε μόνο πληροφορίες στον Τύπο αλλά εκβίαζε την κόρη της, προκειμένου να της παρέχει μια πολυτελή ζωή. Της έγραψε σε επιστολή: «Ξέρεις τι είναι το πρώτο πράγμα που κάνουν οι καλλιτέχνες του σινεμά με ταπεινή καταγωγή ρίζες όταν γίνονται πλούσιοι: Τον πρώτο κιόλας μήνα ξοδεύουν τα λεφτά τους για να φτιάξουν ένα σπίτι για τους γονείς τους και τους κακομαθαίνουν με πολυτέλειες… Τι έχεις να πεις, Μαρία;»

«Αν είχε υπάρξει αληθινή μητέρα για εμένα πριν από χρόνια, θα την λάτρευα» θα εκμυστηρευτεί αργότερα σε επιστολή της η Κάλλας.

Το ίδιο κακή ήταν και η σχέση που είχε με τον πατέρα της, λέει η Σπενς: «Της είχε γράψει μια επιστολή, παριστάνοντας τον ετοιμοθάνατο σε νοσοκομείο για απόρους, προσπαθώντας να της αποσπάσει χρήματα. Στην πραγματικότητα, είχε μια ελαφρά αδιαθεσία».

Ψυχική εξάντληση

Η Κάλλας είχε γράψει σχετικά με τους γονείς της:  «Έχω μπουχτίσει με τον εγωκεντρισμό και την αδιαφορία των γονιών μου…  Δεν θέλω πια να έχουμε καμία σχέση. Ελπίζω να μην το πάρουν μυρωδιά οι εφημερίδες. Τότε πραγματικά θα μετανιώσω την ώρα και τη στιγμή που έχω γονείς».

Η Ελληνίδα ντίβα της όπερας πέθανε το 1977 σε ηλικία 53 ετών. Τα νέα στοιχεία στοιχεία στη βιογραφία της «φωτίζουν» ακόμα κάποιες άγνωστες λεπτομέρειες για την υγεία της, που επηρέασαν τις ερμηνείες της στην δεκαετία του ’60, καθώς πολλές φορές έχανε τη φωνή της, ενώ μαρτυρούν και την εξάρτηση της από τα φάρμακα.

«Βρήκα τον νευρολόγο που την είχε φροντίσει πριν από τον θάνατό της. Η Κάλλας υπέφερε από μία νευρομυϊκή ασθένεια, τα συμπτώματα της οποίας ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’50, αλλά οι γιατροί τότε είχαν απορρίψει όσα τους έλεγε, πιστεύοντας πως είναι τρελή», λέει η συγγραφέας.

Τέλος, καταλήγει: «Ο θάνατος της Κάλλας υπήρξε μια σπαρακτική ιστορία. Μόνη της στο διαμέρισμά της στο Παρίσι, στηρίχθηκε στην απόμακρη αδελφή της, τη Τζάκι Κάλλας, και στη φίλη της Βάσω Δεβετζή, για να της δίνουν το ηρεμιστικό της. Η ζωή της ήταν γεμάτη  τραγωδίες, αλλά ήθελα να της δώσω τη δική της φωνή».

Διαβάστε επίσης:

Μαρία Κάλλας: Κυκλοφορεί νέο βιβλίο για τη ζωή της- Τα γράμματα και οι αναμνήσεις

Δημοπρασία έργων σύγχρονης τέχνης για το Μουσείο «Μαρία Κάλλας»

Μαρία Κάλλας: Η λάμψη που δεν έσβησε ποτέ, ο μύθος που ζει για πάντα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση