H Ilse Crawford, η διεθνούς φήμης interior designer του ομώνυμου σχεδιαστικού studio«Studioilse» και πρώην αρχισυντάκτρια του βρετανικού περιοδικού «Elle Decoration», είναι από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στον χώρο του design και το «πρόσωπο-κλειδί» πίσω από τη wellbeing φιλοσοφία στον σχεδιασμό και τη διακόσμηση.
Αυτό, είναι και το στοιχείο στη δουλειάς της που την κάνει να ξεχωρίζει σε σχέση με άλλους designers. Σχεδιάζει και συνθέτει χώρους με στόχο να ικανοποιεί το υποσυνείδητο, αφού η προσέγγιση της είναι διακριτική και απευθύνεται στις αισθήσεις. Για εκείνη σημασία έχει πώς αισθάνεται κανείς τα πράγματα, πώς μυρίζουν, όχι μόνο πώς φαίνονται. Είναι η πρώτη που κατάφερε να εμφυσήσει στους ανθρώπους την αίσθηση του wellbeing, της δύναμης και της χαράς, αναπτύσσοντας έναν νέο τρόπο θέασης των εσωτερικών χώρων.
Η ίδια δηλώνει ότι είναι ένα άτομο με αυτενέργεια πράγμα που αποδεικνύεται στην μέχρι τώρα πορεία της. Ξεκίνησε να δουλεύει από πολύ μικρή ηλικία. Ήταν μόλις 13 ετών όταν βρήκε την πρώτη της δουλειά παράλληλα με το σχολείο, καθώς ήταν πολύ υπερήφανη για να ζητάει χρήματα. Ήθελε πάντα να είναι ανεξάρτητη. Δούλευε ως σερβιτόρα αν και γνώριζε ότι ήταν εντελώς παράνομο. Ενώ η ανατροφή της ήταν απλή, το κοινωνικό της περιβάλλον περιλάμβανε μία ομάδα διανοούμενων, καλλιτεχνών και συγγραφέων, φίλων του πατέρα της. Η πλούσια καθημερινότητα της οικογένειας Crawford αποτέλεσε αναμφισβήτητα ένα μεγάλο μέρος της έμπνευσης για το μεταγενέστερο ανθρωπιστικό έργο της, το οποίο συνδυάζει λειτουργικότητα και στιλ.
Από παιδί τη γοήτευε το γεγονός ότι ο κόσμος συμπεριφέρεται με διαφορετικό τρόπο σε διάφορους χώρους. Οι ακαδημαϊκές σπουδές της ήταν πάνω στην Ιστορία και την Ιστορία της Αρχιτεκτονικής. Μετά την ολοκλήρωση τους εργάστηκε ως μάνατζερ σε αρχιτεκτονικό γραφείο κάτι που την οδήγησε στη δημοσιογραφική ομάδα ενός περιοδικού αρχιτεκτονικής μιας και γνώριζε καλά το αντικείμενο. Η δουλειά της δεν έμεινε απαρατήρητη από το βρετανικό περιοδικό «Elle Decoration» και γρήγορα της ζητήθηκε να αναλάβει την αρχισυνταξία το 1989, όταν εκείνη ήταν μόλις 27 ετών. Η συγκυρία ήταν κατάλληλη για εκείνη καθώς επιθυμούσε διακαώς να κάνει ένα μοντέρνο περιοδικό πιο «ζεστό» που να απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Η ιστορικά εναρμονισμένη αλλά απόλυτα σύγχρονη προσέγγιση της για το πώς οι εσωτερικοί χώροι πρέπει να ενισχύσουν τις ζωές των ανθρώπων που διαμένουν σ ‘αυτούς, ήταν τότε επαναστατικός προκαλώντας μεγάλη αίσθηση στη βιομηχανία. Παρόλα αυτά, η ίδια ήθελε να κάνει περισσότερα πράγματα, να δημιουργήσει και να κάνει κάτι για τον εαυτό της. Ξεκίνησε να αναζητά τι μπορεί να κάνει τον κόσμο να νιώθει άνετα σε έναν χώρο καταλήγοντας να μελετά ανθρωπολογία, επιστήμη της συμπεριφοράς και άλλα, τα οποία όπως λέει και η ίδια την έκαναν να καταλάβει πώς ανακαλύπτουμε τον κόσμο. Μάλιστα τότε εμπνεύστηκε το πρώτο της βιβλίο «Sensual Home» στο οποίο ασχολήθηκε πολύ με τις αισθήσεις.
To πρώτο της project ήταν ο σχεδιασμός του prive ξενοδοχείου «Babington House» στην επαρχία «Somerset». Αν και η τοποθεσία ευνοούσε τον σχεδιασμό ενός κατά κάποιου τρόπου παραδοσιακού βρετανικού σπιτιού, εκείνη ήταν ξεκάθαρη ότι δεν πρόκειται να σχεδιάσει ένα ακόμη ξενοδοχείο στην ύπαιθρο. Διαμόρφωσε έναν πιο ανεπίσημο χώρο για να δώσει στους επισκέπτες την αίσθηση ότι βρίσκονται στο σπίτι τους. Σήμερα η ιδέα αυτή δεν θεωρείται τόσο ριζοσπαστική, όμως τότε το συγκεκριμένο ξενοδοχείο ήταν το πρώτο στο είδος του.
Στην πορεία ακολούθησε το Soho House στη Νέα Υόρκη το 2003, ενώ παράλληλα ίδρυσε το προσωπικό της studio «STUDIOILSE» στο Λονδίνο με το ένα project να διαδέχεται το άλλο.
Οι μεγάλες συνεργασίες με διάσημους οίκους μόδας , επώνυμα εστιατόρια, luxury ξενοδοχεία μέχρι μερικές από τις πιο αναγνωρισμένες εταιρείες του κόσμου όπως η «ΙΚΕΑ» και η «American Vogue» αποτέλεσαν σε διεθνές επίπεδο το θεμέλιο της σύγχρονης αντίληψης γύρω από το interior design.
Η Ilse Crawford ανέδειξε το wellbeing και σε ακαδημαϊκό επίπεδο καθώς είναι η ιδρύτρια του τμήματος «Man & Well-Being» στην αριστοκρατική ακαδημία «Design Eindhoven» που θεωρείται ως η πρωτεύουσα του design στην Ολλανδία. Πλέον η νέα γενιά μαθητών αντιλαμβάνεται ότι η δουλειά τους έχει τόση δύναμη που μπορεί να βελτιώνει την καθημερινότητα των ανθρώπων.
Σαφώς και οι τόσες μεγάλες επιτυχίες της χάρισαν αρκετά βραβεία. Μία από τις πιο τιμητικές διακρίσεις της απένειμε η βασίλισσα Ελισάβετ το 2014 με το βραβείο «ΜΒΕ» (Member of the Most Excellent Order of the British Empire) για τις υπηρεσίες της στο interior design στην τελετή «New Year Honours 2014». Επίσης έχει αναδειχθεί ως «Designer of the year» τον Σεπτέμβριο του 2016 στη διεθνή έκθεση «Maison & Objet» στο Παρίσι, ενώ το 2015, έλαβε το «Δίπλωμα των Καθηγητών» από το «London College of Communication» του Πανεπιστημίου των Τεχνών του Λονδίνου.
H Ilse Crawford δικαίως κατέκτησε μία από τις πιο ισχυρές θέσεις στο design και είναι η πρώτη πραγματική influenser που μας έκανε να αντιληφθούμε τις πολλές διαστάσεις του αποδεικνύοντας ότι το wellbeing δεν είναι απλώς μια ιδέα αλλά κομμάτι της επιστήμης ενός μεγάλου κλάδου και μίας ακόμα μεγαλύτερης βιομηχανίας.
Πηγή φωτογραφιών: Instagram @studioilse,
#ilsecrawford