Power

Ιμάν: Η πρόσφυγας απο τη Σομαλία που βίωσε το ρατσισμό, κυριάρχησε στη μόδα και τις επιχειρήσεις

πηγή: Instagram @the_real_iman

«Η πρώτη φορά που βίωσα το ρατσισμό, ήταν όταν είδα τη διαφορά στο μισθό μεταξύ λευκών και μαύρων μοντέλων», είπε η Ιμάν στην εκπομπή Unfiltered της Ναόμι Κάμπελ. «Τα χρήματα που έπαιρνα ήταν λιγότερα από εκείνα των λευκών κοριτσιών. Ήταν ο σιωπηρός κανόνας».

Συνειδητοποιώντας πως το χρώμα του δέρματός της έπαιζε ρόλο στην αμοιβή της, έκανε απεργία για τρεις μήνες. «Αν είναι να κάνω την ίδια δουλειά, γιατί να πληρώνομαι λιγότερο; Σκέφτηκα πως αν το δεχόμουν, θα ήταν σαν να λέω ότι αξίζω και λιγότερα».

Το πρακτορείο με το οποίο συνεργαζόταν τότε, άλλαξε την αμοιβή της και ξεκίνησε να της συμπεριφέρεται όπως της άξιζε.

Η είσοδός της στο χώρο του μόντελινγκ έγινε από τη μία στιγμή στην άλλη, χωρίς να το σκεφτεί πολύ. Ήταν 18 ετών, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ναϊρόμπι. Σκεφτόταν πως ήθελε να πετύχει οικονομικά, η οικογένειά της είχε προσπαθήσει σκληρά να της προσφέρει μία αξιοπρεπή ζωή, φεύγοντας από τη Σομαλία με μία τσάντα με ρούχα, για να γλιτώσει από το φρικτό πόλεμο. Εκείνη, πέρασε με υποτροφία στο πρώτο έτος του τμήματος πολιτικών επιστημών – δεν είχε ιδέα για το επόμενο βήμα.

Ξαφνικά, ένας άνδρας τη χτύπησε στον ώμο. Της ζήτησε να τη βγάλει μία φωτογραφία και, ενώ αρχικά του το αρνήθηκε, τελικά ενέδωσε. Το αντάλλαγμα; Η κάλυψη των διδάκτρων, η οποία άγγιζε τα 8 χιλιάδες δολάρια.

Ήταν ο παγκοσμίου φήμης φωτογράφος Πίτερ Μπερντ, ο οποίος τελικά δέχθηκε. Είχε δει το άστρο της να λάμπει πολύ πριν από την ίδια – δεν περίμενε, όμως, πως θα γινόταν το διασημότερο μοντέλο του κόσμου κάποια στιγμή, κερδίζοντας 20 χιλιάδες δολάρια την ημέρα. Κι όμως, οι περισσότεροι τη γνωρίζουν από το γάμο της με τον Ντέιβιντ Μπόουι.

Γεννήθηκε στη Σομαλία με το όνομα Ζάρα Μοχάμεντ Αμπντουλματζίντ. Ο πατέρας της ήταν διπλωμάτης, η μητέρα της γυναικολόγος, κι εκείνη το πρώτο κορίτσι της ευρύτερης οικογένειας, μετά από γενιές αγοριών. Το όνομά της άλλαξε σε Ιμάν, το οποίο είναι ανδρικό, έπειτα από πιέσεις του παππού της, ο οποίος θεωρούσε ότι θα της ταίριαζε περισσότερο. Όλοι της οι συγγενείς, μοιράζονταν την ίδια αντίληψη: Το ότι γεννήθηκε κορίτσι, δεν την έκανε σε τίποτα λιγότερη. Όλοι, ήταν ίσοι.

«Μου έμαθαν πως μπορούσα να κάνω ό, τι και τα αγόρια της οικογένειας, ότι θα έφτανα μέχρι τον ουρανό – κι ακόμη ψηλότερα», έχει πει.

Όταν ο πατέρας της έγινε πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας, η Ιμάν πήγε σε οικοτροφείο της Αιγύπτου. Κι αυτό γιατί τα κορίτσια της χώρας εκείνης, δεν επιτρεπόταν να μορφωθούν. Έμαθε να μιλά άπταιστα τέσσερις γλώσσες: αραβικά, ιταλικά, γαλλικά και αγγλικά και λάτρευε το σχολείο της. Δυστυχώς, η εκπαίδευσή της τελείωσε νωρίς, τον Οκτώβριο του 1969. Ήταν μόλις 14 ετών όταν έγινε το πραξικόπημα στη Σομαλία και ο πατέρας της εκδιώχθηκε. Γεμάτοι φόβο για την ασφάλειά τους, διέσχισαν οικογενειακώς τα σύνορα και πέρασαν στην Κένυα.

«Ήμασταν τρομοκρατημένοι», εκμυστηρεύτηκε πολύ αργότερα για εκείνες τις στιγμές. «Οι πρόσφυγες είναι, στο 99% τους, άνθρωποι που άφησαν τις χώρες τους με φόβο για τη ζωή τους. Είμαι το πρόσωπο του πρόσφυγα».

Η τύχη της άλλαξε για πάντα όταν ο Μπερντ έστειλε τις φωτογραφίες της στην ιδρύτρια του πρακτορείου μοντέλων Wilhelmina Models, Γουιλελμίνα Κούπερ. Σχεδόν αμέσως, της ζήτησε να μετακομίσει στις ΗΠΑ και να ξεκινήσει την καριέρα της. Η Ιμάν ήθελε πολύ να φύγει – αυτό, όμως, θα σήμαινε πως θα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει τον άνδρα που είχε πρόσφατα παντρευτεί. Δεν τον ήξερε καλά, δεν έχει αναφέρει ποτέ το όνομά του. Τελικά, έκανε το μεγάλο βήμα και χώρισε, προς ανακούφιση της οικογένειάς της. «Οι γονείς μου ήταν κατά αυτού του γάμου», παραδέχθηκε.

Το διαζύγιο βγήκε όταν έφτασε στη Νέα Υόρκη, τον Οκτώβριο του 1975. Ήταν 20 χρονών και έτοιμη να γυρίσει σελίδα στη ζωή της. Για να δημιουργήσει ντόρο γύρω από το όνομά της, ο Πάτρικ Μπερντ είπε στους δημοσιογράφους πως όταν την ανακάλυψε, έβοσκε ένα κοπάδι βοδιών στην Κένυα. Κι εκείνη δεν το αρνήθηκε. «Όλοι το αντιμετώπιζαν σαν παραμύθι. Ακόμη κι όταν είπα πως τελικά δεν ήταν αλήθεια, συνέχισε να τους αρέσει».

Λίγους μήνες μετά, η Ιμάν φωτογραφήθηκε για την αμερικανική Vogue. Περπάτησε για τους οίκους Halston, Yves Saint Laurent και Calvin Klein, με το σχεδιαστή Κάλβιν Κλάιν να δηλώνει πως «στην πασαρέλα, ήταν τρομερή. Φυσικό ταλέντο. Ήξερε πώς να πουλήσει τα ρούχα καλύτερα απ’ τον καθένα».

Κι όμως, η αμοιβή της δεν ανταποκρινόταν στην ποιότητα της δουλειάς της. Έμαθε πως για όλα ευθυνόταν το χρώμα του δέρματός της, ενώ βίωνε καθημερινά το ρατσισμό. Δημοσιογράφος περιοδικού είχε γράψει πως «η επιτυχία της οφείλεται στο ότι μοιάζει με λευκή γυναίκα, καλυμμένη με σοκολάτα». Η Ιμάν μπήκε έξαλλη στο γραφείο της, απαίτησε μία συγγνώμη. «Δεν κατάλαβε καν ότι ήταν προσβλητικό όλο αυτό», εξήγησε. Παράλληλα, επειδή η μόδα είχε χώρο μόνο για ένα μαύρο μοντέλο, προσπάθησαν να δημιουργήσουν κόντρα μεταξύ σ’ εκείνη και την Μπέβερλι Τζόνσον. «Έκαναν λες κι έπρεπε να την εκθρονίσω και να πάρω τη θέση της, λες και δεν μπορούσαμε να είμαστε ταυτόχρονα σε αυτήν τη δουλειά».

Αποκαλύφθηκε αργότερα πως πράγματι υπήρχε ένταση μεταξύ τους. Ακόμη κι η ίδια είπε ότι «βρισκόμουν στο απόγειο της καριέρας μου και δεν είχα το μυαλό στο κεφάλι μου». Αργότερα, αποφάσισε να δώσει τέλος σε όλο αυτό. Έγινε μέντορας νεαρών κοριτσιών, με τη Ναόμι Κάμπελ να την περιγράφει ως «μητρική φιγούρα».

Μία γυναίκα αυτού του βεληνεκούς, φυσικά, δε θα μπορούσε να είναι με έναν άνδρα χωρίς αυτοπεποίθηση. Ήθελε κάποιον αντάξιό της. Έκανε σχέση με τον Γουόρεν Μπίτι, ενώ αργότερα παντρεύτηκε τον σταρ του μπέιζμπολ Σπένσερ Χέιγουντ. Έναν χρόνο μετά το γάμο, το 1977, γεννήθηκε η κόρη τους, Ζαλέκα. Και σχεδόν αμέσως, συνέβη κάτι που της άλλαξε τη ζωή.

Το 1983, ένας μεθυσμένος οδηγός έπεσε πάνω στο ταξί που επέβαινε. Έσπασε τα ζυγωματικά της οστά, την κόγχη του ματιού της και πολλά πλευρά. Δεν ανησύχησε στιγμή, όμως. «Όταν σκέφτηκα ότι δεν ήμουν νεκρή ή παράλυτη, το να αφήσω το μόντελινγκ έμοιαζε τόσο μικρό», εκμυστηρεύτηκε. Πέρασε πέντε μήνες προσπαθώντας να αναρρώσει και επαναπροσδιόρισε τις προτεραιότητές της. Έφυγε από έναν γάμο που δεν την έκανε ευτυχισμένη το 1987 και, δύο χρόνια αργότερα, προς κατάπληξη όλων, ανακοίνωσε πως θα άφηνε για πάντα πίσω της τον κόσμο της μόδας.

Είχε ήδη ξεκινήσει, βέβαια, τη σειρά καλλυντικών ΙΜΑΝ, η ιδέα οποία «γεννήθηκε» όταν makeup artist δεν είχε makeup που ταίριαζε στην απόχρωση του δέρματός της. Κι αυτή της η στροφή στις επιχειρήσεις, ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα με τον έρωτα. Από την πρώτη στιγμή που τον είδε, κατάλαβε ότι θα έμενε πλάι του μέχρι το τέλος – όπως και έκανε.

Συνάντησε τον Ντέιβιντ Μπόουι σε ένα πάρτι, το 1991. Η έλξη ήταν άμεση και αμοιβαία. «Το ήξερα πως θα γινόταν η γυναίκα μου, στο μυαλό μου, το θέμα ήταν λήξαν. Ήξερα πως είναι η μία και μοναδική», είπε εκείνος σε συνέντευξή του, το 2000.

Παντρεύτηκαν στην Ελβετία, τον Απρίλιο του ’92. Το σπίτι τους ήταν στη Νέα Υόρκη, όπου έμειναν μαζί με τη μικρή Ζαλέκα. Προσπάθησαν πολύ να αποκτήσουν το δικό τους παιδί, αλλά δυσκολεύονταν. Είχαν ξεκινήσεις τις διαδικασίες υιοθεσίας, όταν έμαθαν πως η Ιμάν είχε μείνει έγκυος. Η κόρη τους, Αλεξάντρια (Λέξι) γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2000.

Ο Ντέιβιντ Μπόουι ήταν ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στη ζωή της Ιμάν. Μέχρι το 2008, ασχολούταν ενεργά με τη φιλανθρωπία, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ενδυνάμωση γυναικών και κοριτσιών από το Κονγκό. Παρουσίασε για λίγο την εκπομπή Project Runway Canada και ήταν έτοιμη να αποσυρθεί, ζώντας ήσυχα στο πλευρό του συζύγου της. Τα πράγματα, όμως, δεν πήγαν όπως ονειρευόταν.

Ο Ντέιβιντ Μπόουι έφυγε από τη ζωή το 2016, μετά από μάχη 18 μηνών με τον καρκίνο. «Μερικές φορές, δε θα μάθεις ποτέ την πραγματική αξία μίας στιγμής, μέχρι να γίνει ανάμνηση», έγραψε στο Twitter εκείνη, μία μέρα πριν, σαν να το γνώριζε.

 

Διαβάστε επίσης:

Εβίτα Περόν: H ισχυρότερη και πιο αμφιλεγόμενη γυναίκα της Αργεντινής

Soraya Esfandiari Bakhtiari: Η ιστορία της θλιμμένης πριγκίπισσας

Τίνα Τέρνερ: Η ερμηνεύτρια πίσω από την πιο επιτυχημένη περιοδεία της ιστορίας είναι σύμβολο γυναικείας ενδυνάμωσης

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση