Power

Jasmine Audemars: Η πολυτέλεια είναι συνώνυμο της πειθαρχίας

πηγή: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images for Audemars Piguet

Από το 1992, η δισέγγονη του Jules Louis Audemars, Jasmine Audemars, είναι η διευθύντρια του Διοικητικού Συμβουλίου της Audemars Piguet. Μία ισχυρή γυναίκα, που σπούδασε οικονομικά στα 16 της χρόνια, έγινε βοηθός αρχισυντάκτη ελβετικής εφημερίδας στα 29 και, λίγο αργότερα, ανέλαβε την αρχισυνταξία.

Για δώδεκα χρόνια ήταν σκληροπυρηνική δημοσιογράφος. Ώσπου μία μέρα, όλα άλλαξαν. Ο πατέρας της τής ζήτησε να πάρει τη θέση του στην οικογενειακή επιχείρηση κι εκείνη είπε το «ναι». Σήμερα, στα 78 της χρόνια, όχι μόνο είναι η ηγέτιδα της εταιρείας, αλλά αποτελεί κινητή εγκυκλοπαίδεια για την πολυτέλεια, τα κόσμο της ωρολογοποιίας και την τεχνολογία.

Πάντα κομψή και ταπεινή, εκτός από επιχειρηματίας είναι και σπουδαία φιλάνθρωπος.

Μεγάλωσε σε μία οικογένεια που έβαζε πάνω από όλα την εκπαίδευση. Έμαθε να σέβεται τους καθηγητές της και να εργάζεται σκληρά, ενώ οι γονείς της τόνιζαν πάντα πως δε θα έπρεπε να παρασυρθεί από την επιτυχία και να αφεθεί. Ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες κάθε δευτερόλεπτο και πιεζόταν απ’ όλους ώστε να δίνει τον καλύτερό της εαυτό. Μπορεί να φαίνεται σκληρό, όμως είδε από νωρίς πως ο δρόμος προς την κυρυφή δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Κάθε βράδυ, όταν ακόμη ζούσε στο πατρικό της σπίτι, άκουγε ιστορίες από τον πατέρα και τον παππού της, οι οποίοι μιλούσαν μόνο για ρολόγια και όλα τα συναφή – τις διάφορες τεχνικές, τα προβλήματα που παρουσίαζαν και την πορεία της αγοράς. Η ίδια, όταν επισκεπτόταν τα εργοστάσια δεν μπορούσε παρά να θαυμάζει τη διαδικασία που οδηγούσε στο τελικό, υπερπολυτελές προϊόν.

Μπορεί να έζησε σ’ έναν κόσμο που περιστρεφόταν γύρω από το χρόνο, όμως δεν της επέτρεπαν να αποκτήσει το δικό της Audemars Piguet ρολόι μέχρι τα 20 της χρόνια!

Για την Jasmine Audemars, η πολυτέλεια είναι συνώνυμο της αποκλειστικότητα. Και συμφωνεί με τον Karl Lagerfeld που την είχε ορίσει χρησιμοποιώντας τη λέξη πειθαρχία. «Είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσεις ένα πανάκριβο ρολόι γεμίζοντάς το διαμάντια, αλλά για εμένα αυτό δεν είναι πολυτελές. Απλώς κοστίζει πολύ», έχει δηλώσει στο vervemagazine.in.

Βρίσκεται στο χώρο των επιχειρήσεων εδώ και περίπου τριάντα χρόνια. Κι όμως, δε θεωρεί πως έχει βρει το μυστικό της επιτυχίας. «Δεν υπάρχει κρυφή φόρμουλα, όπως στη συνταγή της Coca Cola!», έχει αναφέρει σε συνέντευξη. Θεωρεί πως το πάθος είναι αυτό που μας πηγαίνει μπροστά. Μαζί του, και το μερίδιο ευθύνης που χρειάζεται να έχουμε απέναντι στους εργαζομένους, την περιοχή και το όνομά μας.

Για εκείνη, το μεγαλύτερό επίτευγμα της οικογένειάς της είναι ο Ίδρυμα Audemars Piguet. Ιδρύθηκε από τον πατέρα της τη χρονιά που η ίδια ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας και είναι αφιερωμένο στο περιβάλλον. Στόχος είναι η διατήρηση των δασικών εκτάσεων ανά τον κόσμο – κάτι πολύ δύσκολο και κοστοβόρο – σε συνδυασμό με την καλύτερη και πιο αποτελεσματική μόρφωση των νέων για τη Γη και το κλίμα.

Εκτός από τον πλανήτη μας, την ενδιαφέρει ιδιαίτερα και ο πολιτισμός. Πιστεύει πως υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ των Τεχνών και τον κόσμο των ρολογιών, καθώς ο τρόπος με τον οποίο εργάζονται στην δική της εταιρεία είναι μία μορφή τέχνης.

«Για να σπάσεις τους κανόνες, πρέπει πρώτα να τους τιθασεύσεις». Αυτό είναι το motto του οίκου, και οδηγός στη ζωή της. Προσπαθεί διαρκώς να εξελίσσεται και να επαναστατεί, φτάνοντας, τελικά, στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού της.