Για πρώτη φορά στην ιστορία, βραβεύθηκε με αστέρι Michelin εστιατόριο που δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ζωικό προϊόν στο μενού του. Πίσω από αυτήν την επιτυχία, βρίσκεται μία γυναίκα.
Η Κλαιρ Βαλέ ίδρυσε το ONA (Origine Non Animale – μη-ζωική προέλευση) πριν από τέσσερα χρόνια. Ελάχιστοι τη στήριζαν στην αρχή, καθώς θεωρούσαν την αποτυχία δεδομένη. Της έλεγαν, μάλιστα, πως ήταν υπερβολικά ριψοκίνδυνο το άνοιγμα ενός τέτοιου εστιατορίου, καθώς ελάχιστοι θα περνούσαν τις πόρτες του.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τελικά, διέψευσε τους πάντες. Βραβεύθηκε σε τελετή που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, λαμβάνοντας το πρώτο της αστέρι. Δεν μπορούσε να το πιστέψει, όταν άκουσε το όνομά της. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μία ιδιαίτερα τιμητική διάκριση που λίγοι λαμβάνουν.
«Το αστέρι Michelin και το πράσινο αστέρι είναι μία τεράστια αναγνώριση. Είναι αφιερωμένα στην ομάδα μου, τους τοπικούς παραγωγούς και τους αγρότες της περιοχής», είπε στο CNN.
Το ONA βρίσκεται στο Αρέ, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας, πενήντα περίπου χιλιόμετρα μακριά από το Μπορντό. Ιδρύθηκε το 2016 και από την πρώτη μέρα, λειτουργεί με γνώμονα την ηθική και τη βιωσιμότητα.
Όπως έχει αναφέρει η Βαλέ, οι περισσότερες τράπεζες αρνούνταν να της δώσουν δάνεια καθώς «το μέλλον του βιγκανισμού και της χορτοφαγίας είναι υπερβολικά αβέβαιο», ενώ η τοποθεσία του εστιατορίου δε θεωρούταν ιδιαίτερα τουριστική.
«Τους δείξαμε πως τίποτα δεν είναι αδύνατο», δήλωσε η Κλαιρ Βαλέ στο AFP. Μπορεί να είχε τις αμφιβολίες της, καθώς μία vegan κουζίνα είναι ιδιαίτερα απαιτητική, όμως τα κατάφερε. «Το σημαντικότερο είναι να περνάς καλά σ’ αυτό που κάνεις», είπε, και σ’ αυτήν ακριβώς τη διασκέδαση πιστεύει πως οφείλεται η επιτυχία της.
Διαβάστε επίσης:
6 διάσημες γυναίκες chefs που άλλαξαν τον κόσμο της μαγειρικής
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση