Στην τεράστια συνεισφορά του πολιτισμού στην οικονομία αναφέρθηκε κατά την ομιλία της στο Delphi Forum η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.
Έφερε ως παράδειγμα τους Δελφούς, και αναρωτήθηκε πώς θα ήταν η Φωκίδα χωρίς τους Δελφούς, τονίζοντας ότι θα ήταν εντελώς διαφορετική οικονομικά. Υπογράμμισε, ότι ο πολιτισμός είναι βασική παράμετρος της οικονομίας είτε ως πολιτιστική κληρονομιά είτε ως σύγχρονη δημιουργία και την περίοδο της λειτουργίας και την περίοδο της κατασκευής ενός έργου. Τόνισε, ότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο πολιτισμός συνεισφέρει 3% στο ΑΕΠ ενώ χρηματοδοτείται με κάτω του 1% του προϋπολογισμού και στηρίζεται κυρίως στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.
“Μια μελέτη που είχαμε αναθέσει το 2014 για τις επιπτώσεις των έργων το πολιτισμού κατέδειξε ότι η επένδυση 1 ευρώ ενός πολιτιστικού έργο στην πενταετία αποδίδει 3,44 ευρώ” ανέφερε και σημείωσε ότι το Μουσείο του Μπιλμπάο στην Ισπανία είναι ακόμη ένα παράδειγμα, μιας πολιτιστικής επένδυσης που άλλαξε ολόκληρη την πόλη.
Σχετικά με τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα, σημείωσε ότι το υπουργείο συνεργάζεται με τα Ιδρύματα, και τώρα δημιουργείται ένα νέο πλαίσιο πιο φιλικό για την πολιτιστική χορηγία, το οποίο μέσα στο 2020 θα παρουσιαστεί και θα νομοθετηθεί, το οποίο θα βασίζεται στην εφαρμογή καλών πρακτικών.
Επικεντρώνεται στις ψηφιακές υπηρεσίες
Όπως τόνισε, προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών. Σημείωσε, “με τις υπηρεσίες του υπουργείου και σε συνεργασία με επαγγελματίες προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε τις ψηφιακές υπηρεσίες στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία.” Με τη χορηγία της Microsoft ξεκινήσαμε μια συνεργασία για τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας για να προχωρήσουμε σε ένα σύγχρονο ψηφιακό πρόγραμμα που θα επιτρέπει στον επισκέπτη να βλέπει από το κινητό του αναστηλωμένα τα μνημεία της Ολυμπίας, όπως ήταν τότε” σημείωσε.
“Μπορούμε να κάνουμε αντίστοιχα, ψηφιακά προγράμματα ώστε ο επισκέπτης να συμμετέχει ψηφιακά στην πομπή των Παναθηναίων και να δώσουμε μια άλλη διάσταση στις εκδηλώσεις”.
Σύντομα με ηλεκτρονικό εισιτήριο σε Δελφούς και Ολυμπία
Αναφορικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο, σημείωσε ότι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων είναι σε διαδικασία διεύρυνσης του προγράμματος των ηλεκτρονικών εισιτηρίων. “Θα μπορούν να γίνονται προκρατήσεις στο πλαίσιο ειδικών προγραμμάτων, ακριβώς για να είναι περιορισμένο το κοινό και θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν την προκράτησή τους”.
“Σταδιακά το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα διευρυνθεί σε πολλούς άλλους χώρους και οι Δελφοί και η Ολυμπία είναι οι επόμενοι χώροι που θα συνδεθούν με το ηλεκτρονικό εισιτήριο” τόνισε.
Η επίδραση της πανδημίας
Μιλώντας για την επίδραση της πανδημίας στο σχεδιασμό των έργων, σημείωσε ότι υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις στην εκτέλεση κάποιων εργασιών, αλλά “όχι τόσες ώστε να μας ρίξουν έξω”. Ο σχεδιασμός των έργων που έχουν ένα χρονικό ορίζοντα δεν θα αλλάξει γιατί ένα τρίμηνο μπορεί να απορροφηθεί. Όμως το αναβατόριο στην Ακρόπολη που επρόκειτο να είναι έτοιμο τον Ιούλιο, υπάρχει καθυστέρηση λόγω της καθυστέρησης από το εργοστάσιο της Ιταλίας που ήταν για 70 ημέρες κλειστό” εξήγησε.