Power

Μαϊτέινα: H σκιτσογράφος που απεικονίζει με χιούμορ τους φόβους και τα όνειρα των γυναικών

πηγή: Instagram @maitenaburunda

Το όνομά της σημαίνει «πολυαγαπημένη» στη γλώσσα των Βάσκων – κάτι που της ταιριάζει «γάντι». Η Μαϊτέινα είναι η αγαπημένη σκιτσογράφος της Νοτίου Αμερικής, υπέρμαχος των γυναικείων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας, ενώ τα βιβλία της κάνουν το γύρο του κόσμου. Κι αυτό γιατί απεικονίζει με μοναδικό τρόπο τα όνειρα και τους φόβους των γυναικών, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

«Δεν είμαστε ίδιες μεταξύ μας, αλλά μας συμβαίνουν τα ίδια πράγματα», δήλωσε το 2004 σε συνέντευξή της στους New York Times. «Μιλάω για τη μοναξιά, το χωρισμό, τον έρωτα, το άγχος, την αποτυχία, την επιτυχία, τα παιδιά, παγκόσμιες καταστάσεις που όλες βιώνουμε».


Οι θαυμαστές της την αποκαλούν «φαινόμενο», το οποίο εμφανίστηκε την κατάλληλη εποχή – μία εποχή που οι γυναίκες ήταν έτοιμες να μιλήσουν, να διεκδικήσουν, να ακουστούν.


Η Μαϊτέινα γεννήθηκε το 1962 στο Μπουένος Άιρες. Είναι το έκτο από τα επτά παιδιά μίας καταξιωμένης οικογένειας – η μητέρα της ήταν αρχιτέκτονας και ο πατέρας της υπήρξε υπουργός Παιδείας στην τελευταία στρατιωτική κυβέρνηση της Αργεντινής.

«Ήμασταν 9 άτομα στο τραπέζι κι εγώ καθόμουν στη γωνία, με τα μικρά παιδιά. Ο πατέρας μου θα μου έδινε προσοχή μόνο αν έλεγα κάτι ενδιαφέρον ή αστείο ή τόσο σημαντικό που, αναγκαστικά, θα έπρεπε να με κοιτάξει. Αυτό ακριβώς και έκανα», έχει αναφέρει.

Στα 17 της χρόνια, έκανε την επανάστασή της. Έμεινε έγκυος και γέννησε την κόρη της, ενώ έναν χρόνο μετά παντρεύτηκε. Στα 19 της, είχε αποκτήσει ένα ακόμη μωρό.

Ο λόγος που αποφάσισε να παντρευτεί τόσο μικρή, ήταν επειδή στο πρόσωπο του πρώην, σήμερα, συζύγου της, βρήκε κάποιον που καταλάβαινε τα αστεία της. «Δυστυχώς, δεν καταλάβαινε τίποτα άλλο».

Πήρε διαζύγιο στα 24 της και η ίδια περιγράφει τα μετέπειτα χρόνια με τη φράση «sex, drugs & rock ‘n’ roll». Έπρεπε να βγάλει τα προς το ζην, οπότε ασχολήθηκε με τη γραφιστική και σχεδίαζε ό, τι ζητούσε ο εκάστοτε εργοδότης της. Ήταν μία μητέρα δύο παιδιών που προσπαθούσε να τα βγάλει πέρα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο.


Έγινε δημοφιλής όταν ξεκίνησε να εργάζεται σε περιοδικά ερωτικού περιεχομένου, συνήθως με το ψευδώνυμο Sex Humor. Επιμελούταν, παράλληλα, την εικονογράφηση ορισμένων βιβλίων και «μάζευε» προϋπηρεσία. Πήρε όσα χρειαζόταν σχεδιάζοντας για άνδρες και, όταν ήρθε πια η ώρα να αφιερώσει το έργο της στις γυναίκες, το έκανε με τεράστια επιτυχία.

Το 1993, προσελήφθη από το κορυφαίο γυναικείο περιοδικό της χώρας, Para Ti, στο οποίο απέκτησε εβδομαδιαία στήλη. Πέντε χρόνια μετά, έδινε καθημερινά τα σκίτσα της σε μία από τις καθημερινές και πιο συντηρητικές εφημερίδες, La Nación.

Ήρθαν οι προτάσεις για να εκδώσει το δικό της έργο, είπε το «ναι» και είδε την επιτυχία να έρχεται ουρανοκατέβατη.


Τα κόμικς της είναι γραμμένα στα ισπανικά, όμως έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, τα ιταλικά, τα γερμανικά, τα ολλανδικά, τα αγγλικά και τα ελληνικά. «Όλα γίνονται στο Μπουένος Άιρες, αλλά θα μπορούσαν να γίνονται στο Παρίσι, τη Μαδρίτη ή τη Ρώμη», έγραψε μία κριτική της Libération για τη σειρά με τίτλο Γυναίκες Τρελαμένες.


«Για εμένα, τρελαμένη γυναίκα είναι εκείνη που δίνει όλες τις μάχες της την ίδια στιγμή», έχει πει. «Έχουμε τη δουλειά, τους άνδρες, τη μητρότητα, το σώμα μας, τους φίλους μας, τις μητέρες μας – τόσα πράγματα που μας βάζουν σε κατάσταση τρέλας, εξαιτίας της οποίας μπορούμε να πάμε από την απόλυτη ευτυχία στο κλάμα με λυγμούς, σε διάστημα 15 μόνο λεπτών».


Αντί να κυνηγά τις ευκαιρίες που συναντούσε στο δρόμο, μετά τα πρώτα της best – sellers έκανε ένα βήμα πίσω για να απολαύσει την επιτυχία της. Περνά το χρόνο της με την οικογένειά της, ενώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ της Ουρουγουάης, όπου διατηρεί ένα εξοχικό σε ένα μικρό χωριουδάκι, και της αργεντίνικης πρωτεύουσας.

«Μου έχουν προσφέρει σενάρια ταινιών για να υπογράψω και ιδέες για κινούμενα σχέδια, όμως δεν πρόκειται να αλλάξω τη ζωή μου για κάτι τέτοιο. Ποιος είπε ότι όσο καλύτερα τα πηγαίνεις, τόσο περισσότερο πρέπει να δουλεύεις;»


Διαβάστε επίσης:

Ταμάρα Ντζούροβιτς: Η street art καλλιτέχνις που αφιέρωσε τη ζωή της στις «αόρατες γυναίκες»

Λέινι Μόλναρ: Η καλλιτέχνις που βάζει τέλος στα «πρέπει» των γυναικών

Γιούλια Τσβέτκοβα: Τόλμησε να σχεδιάσει το γυναικείο σώμα – Τώρα, κινδυνεύει να φυλακιστεί για διάδοση πορνογραφίας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση