RETRO

Maria Callas: Η τραγική ιστορία της κορυφαίας σοπράνο

Τη λάτρεψαν όλοι εκτός από τον άνδρα που αγάπησε

πηγή: wikipedia.org
πηγή: wikipedia.org

Μία γοητευτική γυναίκα, μία από τις μεγαλύτερες σοπράνο όλων των εποχών που μάγευε με τη φωνή της. Ο λόγος για τη Maria Callas.

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την πρωταγωνίστρια της όπερας του Puccini, Madame Butterfly. Το έργο αφηγείται την τραγική πορεία μίας έφηβης γκέισας προς το θάνατο. Εκείνη, παντρεμένη μ’ έναν Αμερικανό αξιωματικό, πιστεύει όλες τις ψεύτικες υποσχέσεις του. Εκείνος, την εγκαταλείπει μόνη με το παιδί που απέκτησαν, για να επιστρέψει τρία χρόνια αργότερα και να απαιτήσει να το πάρει μαζί του. Στην Butterfly, λοιπόν, όπως τη φώναζαν χαϊδευτικά, μένει μόνο μία αξιοπρεπής επιλογή: Η αυτοκτονία.

Η διαφορά της με την καλλιτέχνιδα, είναι πως η τελευταία πέθαινε ξανά και ξανά, κάθε βράδυ που ανέβαινε στη σκηνή.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη F. Paul Driscoll (@fpd8652) στις

Η Maria Callas ήταν μοναδική και ανεπανάληπτη για όλους, εκτός από τον άνδρα που κρατούσε στα χέρια του την καρδιά της.  Η ζωή της, έμοιαζε μ’ εκείνη της τραγικής ηρωίδας από το πρώτο λεπτό.

Γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη, από Έλληνες γονείς που μετανάστευσαν εκεί, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένειά τους. Ήθελαν γιο και η ύπαρξή της ήταν μία δυσάρεστη έκπληξη για εκείνους. Η μητέρα της συχνά τη σύγκρινε με τη μεγαλύτερη κόρη της, την «ωραία της οικογένειας».

Η ελάχιστη προσοχή που έπαιρνε, σε συνδυασμό με τα περιττά κιλά και την έντονη μύτη της, τα μεγάλα χέρια και την ανοιχτή περιφέρεια, τη γέμισε ανασφάλειες. Ποιος θα πίστευε πως εκείνη η άχαρη έφηβη θα γινόταν η μεγαλύτερη ντίβα της όπερας;  Ίσως η δασκάλα της, η σοπράνο Elvira Hidalgo, που τη μύησε στον κόσμο της κλασσικής μουσικής και την ενέπνευσε να δείξει σε όλους τι πραγματικά άξιζε.

Μεγάλωσε και άρχισε να ακτινοβολεί. Έκανε το ντεμπούτο της το 1942, στην Εθνική Λυρική Σκηνή μας, στην Tosca του Puccini. Η επιτυχία ήταν τεράστια και τράβηξε όλα τα βλέμματα επάνω της. Ανάμεσά τους, ήταν κι εκείνο του επιχειρηματία Giovanni Battista.

Οι δυο τους παντρεύτηκαν όταν εκείνη ήταν 24 κι εκείνος 55 ετών. Τη σεβόταν, δεν μπορούσε να πιστέψει ότι μία γυναίκα σαν αυτήν, ήταν αφοσιωμένη στο πρόσωπό του. Της έδωσε χώρο να ανθίσει και να φτάσει στην κορυφή. Με τον Giovanni στο πλευρό της, προσπάθησε να κατακτήσει τη Scala του Μιλάνου. Την απέρριψαν, όμως. Συνέχισε, έτσι, να προσπαθεί, μέχρι που απέκτησε το στιλ και τη σαγήνη που τη θυμόμαστε μέχρι σήμερα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη cristina maria (@nom.de.guerrre) στις

Τη δεύτερη φορά που το επιχείρησε, τη δέχθηκαν με ανοιχτές αγκάλες. Έγινε η μούσα σκηνοθετών όπως ο Pasolini, o Visconti και ο Bernstein. Βρισκόταν στο απόγειο της δόξας της και γνώρισε τον άνθρωπο που έμελλε να της καταστρέψει τη ζωή: Τον Αριστοτέλη Ωνάση.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Royalisticism (@royalisticism) στις

Συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1959. Ήταν ακόμη παντρεμένη, αλλά ερωτεύτηκε βαθιά τον Έλληνα εκατομμυριούχο, παρά την αγένεια και την έπαρσή του. Ζήτησε, λοιπόν, διαζύγιο από τον Giovanni Battista, ενώ ο νέος της αγαπημένος δεν σχεδίαζε ποτέ να εγκαταλείψει την οικογένειά του. Αντιμετώπιζε την καλλιτέχνιδα σαν ένα χαλαρωτικό διάλειμμα από τη σκληρή καθημερινότητα, ένα μέσο διασκέδασης στις ελάχιστες στιγμές που είχε όρεξη.

Η σχέση τους την αποσπούσε από τα πάντα. Είχε αφήσει την καριέρα της, πήγαινε σε πάρτι, η πειθαρχία της είχε χαθεί και η φωνή της δεν ήταν πια η ίδια. Σιγά – σιγά, εκείνοι που κάποτε τη λάτρευαν, άρχισαν να της γυρνούν την πλάτη. Όμως εκείνη δεν την ένοιαζε – πίστευε τυφλά τις υποσχέσεις του Ωνάση, με μια σιγουριά πως δε θα την άφηνε ποτέ. Και να που το έκανε.

Υπήρχαν φήμες ότι μαζί είχαν αποκτήσει έναν γιο, ο οποίος έζησε μόνο για δύο μέρες. Μία μέρα, ετοιμαζόταν να βγει στη σκηνή και άκουσε φωνές και χειροκροτήματα. Ήταν περίεργη να δει τι είχε συμβεί και το κοινό είχε ενθουσιαστεί με κάτι πέρα από εκείνη, οπότε πήγε να δει. Αυτό που αντίκρισε, την ταπείνωσε απόλυτα. Η χήρα του John Kennedy βρισκόταν εκεί. Λίγο μετά, όλες οι κάμερες στράφηκαν σ’ εκείνη. Λίγο μετά, έμαθε πως η Jackie ήταν η νέα σύζυγος του πρώην συντρόφου της.

Το 1973, ο Αλέξανδρος Ωνάσης, ο γιος του Αριστοτέλη, βρέθηκε νεκρός όταν το αεροπλάνο του έπεσε. Αυτό «έσπασε» τον Έλληνα κροίσο, ο οποίος δεν το ξεπέρασε ποτέ και απεβίωσε δύο χρόνια αργότερα. Τότε, η Maria Callas χάθηκε από όλους και από όλα. Κλείστηκε στο σπίτι της στο Παρίσι και περνούσε τις μέρες της βλέποντας western, καπνίζοντας, παίρνοντας παυσίπονα και υπνωτικά χάπια. Η ζωή της πια δεν είχε νόημα.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 1977, μία ισχνή, αδύναμη εκδοχή της σοπράνο ξύπνησε, πήρε πρωινό στο κρεβάτι και έχασε τις αισθήσεις της. Άφησε την τελευταία της πνοή πριν καν φτάσει ο γιατρός στο σπίτι της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Gerardo Kleinburg (@gkleinburg) στις

Η καρδιά της Maria Callas σταμάτησε να χτυπάει τη μέρα που έχασε για πάντα τον άνθρωπο που την πόνεσε όσο κανείς.