Power

Μαρία Τερέζα της Ισπανίας: Η πριγκίπισσα υπέρμαχος των γυναικείων δικαιωμάτων

πηγή: www.instagram.com/royalisticism

Η πριγκίπισσα Μαρία Τερέζα της Ισπανίας έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 27 Μαρτίου, σε ηλικία 86 ετών, νικημένη από τον νέο κορονοϊό.

Ένας μετριόφρων άνθρωπος, μία υπέρμαχος των γυναικείων δικαιωμάτων

Η Μαρία Τερέζα της Ισπανίας γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1933 στο Παρίσι. Γονείς της ήταν ο πρίγκιπας Χαβιέ και η Μαντελάιν των Βουρβόνων, που απέκτησαν συνολικά έξι παιδιά. Η Μαρία Τερέζα ήταν το τρίτο παιδί της οικογένειας.

Η Μαρία Τερέζα ανήκε στον κύριο πυρήνα της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας. Ήταν μέλος της δυναστείας του Οίκου των Βουρβόνων-Πάρμας και ήταν εξαδέλφη του βασιλιά Φελίπε της Ισπανίας. Ο οίκος των Βουρβόνων-Πάρμας αποτελεί πλάγιο κλάδο του Οίκου των Βουρβόνων-Ισπανίας.

Ο Οίκος τους ιδρύθηκε το 1748, όταν ο Φίλιππος έγινε δούκας Πάρμας και Πλακεντίας, δουκάτου που ανήκε στη μητέρα του από τον Οίκο των Φαρνέζε. Πλάγιοι οίκοι ιδρύονται όταν κάποιο μέλος βασιλικής οικογένειας, που δεν είναι κληρονόμος του θρόνου, λαμβάνει γη και τίτλους.

Η πριγκίπισσα μεγάλωσε στο κάστρο Old Bostz, στο Δουκάτο της Βουρβόνης. Φοίτησε στο σχολείο του Tours.

Η Μαρία Τερέζα σπούδασε στην Γαλλία και έκανε διδακτορική διατριβή στις ισπανικές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Εκεί, μάλιστα, δίδαξε για ένα διάστημα ως διακεκριμένη καθηγήτρια, ενώ αργότερα μετακόμισε στην Μαδρίτη, όπου και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής της. Κατά την παραμονή της στην ισπανική πρωτεύουσα, η πριγκίπισσα ολοκλήρωσε μία ακόμη διδακτορική διατριβή στην πολιτική Κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, ενώ αργότερα δίδαξε εκεί Κοινωνιολογία.

Υπήρξε, επίσης, πρώιμος υποστηρικτής του CIVIS, ενός ανοιχτού πανεπιστημιακού συστήματος, που συνδέει σχολεία σε 8 ευρωπαϊκά έθνη.

Η πριγκίπισσα γοητεύτηκε από την ακαδημαϊκή μελέτη που διεξήγαγε σχετικά με το Ισλάμ, γι΄αυτό και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το ζήτημα αυτό. Εξειδικεύθηκε, μάλιστα, στην μελέτη του Ισλάμ και κυρίως με την εφαρμογή του στα εξελισσόμενα δικαιώματα των γυναικών στα αραβικά έθνη.

Η Μαρία Τερέζα ήταν, άλλωστε, γνωστή υπέρμαχος της αναγνώρισης των δικαιωμάτων των γυναικών, αλλά και των σοσιαλιστικών ιδεών, για τα οποία πολέμησε ανοιχτά, με ακτιβιστικές δράσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της. Ήταν, μάλιστα, γνωστή και ως η «Κόκκινη Πριγκίπισσα», καθώς δεν δίσταζε να εκφράσει ανοιχτά τις απόψεις της και να τις υποστηρίξει με κάθε κόστος.

Ήταν, επίσης, μία μονάρχης που υποστήριξε το κίνημα του Carlist, ενός παραδοσιακού και νομιμοποιητικού πολιτικού κινήματος στην Ισπανία, που στόχο είχε την ίδρυση ενός εναλλακτικού κλάδου της δυναστείας Bourbon στον ισπανικό θρόνο.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και 1970, η πριγκίπισσα Μαρία Τερέζα της Ισπανίας υποστήριξε τον αδελφό της, Carlos Hugo στον αγώνα του να κάνει το ισπανικό κόμμα Carlist πιο φιλελεύθερο. Οι απόψεις της, μάλιστα, προσέλκυσαν πολύ κόσμο, ανάμεσά τους και σπουδαίες προσωπικότητες, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η πριγκίπισσα να γνωρίσει ανθρώπους, όπως οι André Malraux, François Mitterrand, Yasser Arafat και Hugo Chávez.

Παράλληλα, εκείνη την περίοδο ήταν που η Μαρία Τερέζα απέκτησε το ψευδώνυμο «Κόκκινη Πριγκίπισσα», για την έντονη δράση της.

Η ίδια, μάλιστα, δεν παντρεύτηκε ποτέ, ούτε φυσικά απέκτησε παιδιά. Είχε, ωστόσο, πάντοτε τη στήριξη και την συντροφιά της οικογένειάς της.

Η Μαρία Τερέζα, εκτός από τη σημαντική δράση, την οποία πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της ζωής της και τον αγώνα που έδωσε για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, δίνοντας και η ίδια ένα σημαντικό παράδειγμα πέρασε στην ιστορία και ως το πρώτο μέλος βασιλικής οικογένειας που χτυπήθηκε ανεπανόρθωτα από το φονικό κορονοϊό, φεύγοντας από τη ζωή στις 27 Μαρτίου 2020.

Η πριγκίπισσα βρισκόταν στο Παρίσι, όταν εμφάνισε τα πρώτα ύποπτα συμπτώματα του κορονοϊού, στις 20 Μαρτίου 2020. Αρχικά, τα συμπτώματα ήταν ήπια, όμως στη συνέχεια, η κατάσταση της υγείας της Μαρία Τερέζα επιδεινώθηκε. Την Παρασκευή, 27 Μαρτίου, η πριγκίπισσα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Παρισιού, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή

Την είδηση έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό ο μικρότερος αδελφός της, Πρίγκιπας Σίξτος Ερρίκος, με μία ανάρτηση στο Facebook. Σε αυτήν, έγραψε συγκεκριμένα: «Σήμερα το απόγευμα, η αδερφή μας Μαρία Τερέζα των Βουρβώνων -Πάρμα, θύμα του κορονοϊού, πέθανε στο Παρίσι, σε ηλικία 86 ετών».

Όπως έγινε γνωστό, η πριγκίπισσα κόλλησε το φονικό μικρόβιο από τη νοσοκόμα που φρόντιζε τις δύο αδελφές της.

Έτσι, η Μαρία Τερέζα της Ισπανίας έφυγε από τη ζωή, θα μείνει, ωστόσο, για πάντα ζωντανή στην ιστορία και τη συλλογική μνήμη για τους αγώνες της και το στίγμα που άφησε στους αγώνες των γυναικών για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους.