Αντίκρυσε το πιο άγριο πρόσωπο του ανθρώπου, όμως δε δείλιασε ποτέ. Επέλεξε ένα από τα πιο σκληρά επαγγέλματα, αφιερώνοντας τα ζωή της στην αποκάλυψη της αλήθειας – μόνο της αλήθειας, χωρίς να ωραιοποιεί καταστάσεις. Στάθηκε δίπλα στο πεδίο της μάχης και κατέγραψε τα πάντα, όπως τα ζούσε. Λάτρευε την αδρεναλίνη, έπαιρνε δύναμη και συνέχιζε. Εργαζόταν ως πολεμική ανταποκρίτρια για τους Sunday Times από το 1985 μέχρι την ημέρα που, καλύπτοντας την πολιορκία της πόλης Homs στη Συρία, έχασε τη ζωή της.
Το έργο της αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ταινία A Private War, για την οποία η Rosamund Pike κέρδισε την υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Προς τιμήν της, το Πανεπιστήμιο Stony Brook ίδρυσε το Κέντρο Πολεμικών Ανταποκριτών Marie Colvin. Η οικογένειά της, δημιούργησε το Ίδρυμα Memorial Marie Colvin, το οποίο παρέχει δωρεές εξ ονόματός της.
Η Marie Colvin ήταν μία σπουδαία γυναίκα.
Γεννήθηκε το 1956 στο Oyster Bay του Long Island. Ξεκίνησε να σπουδάζει ανθρωπολογία στο Yale, όμως κάποια στιγμή παρακολούθησε μάθημα που περέδιδε ο βραβευμένος με Pulitzer, John Hersey. Την ίδια εποχή είχε ξεκινήσει να γράφει για την εφημερίδα Yale Daily News, οπότε αποφάσισε να γίνει δημοσιογράφος. Μέχρι την ημέρα που αποφοίτησε, το 1978, την ήξεραν όλοι στη σχολή. Η δυναμική της προσωπικότητα την έκανε να ξεχωρίζει στην Πανεπιστημιούπολη.
Το 2000 έγινε η Δημοσιογράφος της Χρονιάς από την Ένωση Ξένου Τύπου, ενώ κατέκτησε το Βραβείο Βρετανικού Τύπου ως Πολεμική Ανταποκρίτρια. Το ίδιο έγινε το 2001 και το 2010. Εκτός από εξαιρετική ρεπόρτερ, όμως, ήταν και ιδιαίτερος άνθρωπος.
Δε γινόταν να περάσει απαρατήρητη. Την αναγνώριζαν όλοι αμέσως, χάρη στο μαύρο κάλυμμα που είχε πάνω από το αριστερό της μάτι – το έχασε όταν έσκασε δίπλα της χειροβομβίδα, στο πεδίο μάχης της Σρι Λάνκα το 2001. Ταυτόχρονα, ήταν υπέρκομψη, πάντα με κατακόκκινα νύχια και αψεγάδιαστο ντύσιμο. Το 2004, μιλώντας στη βρετανική Vogue αποκάλυψε πως η ιδέα του να γίνει «βρώμικος, εξαντλημένος ψευτο-άνδρας» την τρομοκρατούσε.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στις ΗΠΑ, όμως πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής της στην Αγγλία. Εκεί ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τον Patrick Bishop, όταν ακόμη ήταν διπλωματικός ανταποκριτής στους Sunday Times. Μαζί, έκαναν δύο γάμους: Έναν το 1989 κι έναν ακόμη σχεδόν δεκαπέντε χρόνια μετά. Στο μεταξύ, είχαν πάρει διαζύγιο κι η Marie παντρεύτηκε το συνάδελφό της Juan Carlos Gumucio, ο οποίος έδωσε τέλος στη ζωή του το 2002. Δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τις φριχτές σκηνές πολέμου που είχε δει.
Και για την Colvin, όμως, δεν ήταν εύκολο να ζήσει φυσιολογικά. Όταν πήγαινε στο πεδίο της μάχης, φοβόταν για τη ζωή της και υπέφερε από διαταραχή μετατραυματικού στρες. Πολλές φορές εξαφανιζόταν για μέρες, γινόταν παρανοϊκή και ζητούσε βοήθεια από ειδικούς για να αποβάλλει από το μυαλό της εικόνες που τη στοίχειωναν τα βράδια. Έπινε πολύ. «Δε σκοπεύω να “κόψω” το ποτό. Δεν το αγγίζω όταν καλύπτω πολέμους, βέβαια», είχε πει στο Vanity Fair.
Ήθελε πολύ να γίνει μητέρα, ονειρευόταν για τη στιγμή που θα κρατούσε αγκαλιά το δικό της μωρό. Όμως, έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες και δύο αποβολές, αποφάσισε να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στη δουλειά της. Αντί να σκέφτεται πως δεν απέκτησε ποτέ την οικογένεια που φανταζόταν, έπαιρνε συνεντεύξεις από βετεράνους και θύματα βομβαρδισμών. Έκανε ό, τι περνούσε από το χέρι της για να μη σκέφτεται.
Η Marie Colvin έγινε θρύλος χάρη στην αφοσίωσή της. Κρυβόταν για τέσσερις μέρες σε πολικές θερμοκρασίες, έσωσε χιλιάδες πρόσφυγες – γυναίκες και παιδιά – ενώ η τελευταία της αποστολή, ήταν η καταστροφή της πόλης Homs στη Συρία. Βρισκόταν με το φωτογράφο Paul Conroy στο πρόχειρο κατάλυμα που είχαν στήσει, όταν τους χτύπησε η ρουκέτα. Εκείνος τραυματίστηκε αλλά επέζησε κι επέστρεψε στο Λονδίνο. Εκείνη, έχασε τη ζωή της. Οι δικοί της άνθρωποι θεωρούν, μέχρι σήμερα, ότι η επίθεση ήταν οργανωμένη, για να τη φιμώσουν.
Από την ημέρα που έκλεισε τα μάτια της, έγινε πρότυπο όλων των πολεμικών ανταποκριτών. Η ζωή της έγινε ταινία και μπορέσαμε να τη γνωρίσουμε ως άνθρωπο, όχι μόνο ως ρεπόρτερ. Το έργο της θα μείνει για πάντα στην ιστορία – μαζί του, κι η Marie.
Διαβάστε επίσης:
H ζωή και το έργο της διασημότερης πολεμικής ανταποκρίτριας, Oriana Fallaci
Gauri Lankesh: Η ατρόμητη Ινδή δημοσιογράφος και ακτιβίστρια
Gloria Steinem: Η δημοσιογράφος που πάλεψε για την ισότητα των φύλων
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση