Power

Michelle Obama: Πώς η ταινία της μας γεμίζει ελπίδα για το μέλλον

Paras Griffin/Getty Images/Ideal Image

Περνάμε δύσκολες στιγμές. Κι όχι μόνο εμείς στην Ελλάδα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι σε κάθε μεριά του κόσμου. Κανείς δεν είναι χαρούμενος με την κρίση στην παγκόσμια υγεία, ίσως ψάχνουμε ψαγάδια στον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης και το ευκολότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βάλουμε στο στόχαστρο την κυβέρνηση, τους γιατρούς, τους συμπολίτες μας.

Ας κάνουμε τη διαφορά κι ας επιλέξουμε το δύσκολο δρόμο: Να κρατήσουμε θετική στάση απέναντι στις εξελίξεις, χωρίς να χάσουμε την ελπίδα μας. Η Michelle Obama, μέσα από το βιογραφικό ντοκιμανέρ του Netflix, Becoming, μας δείχνει τον τρόπο.

Όταν, το Δεκέμβριο του 2018, έκανε περιοδεία στις ΗΠΑ για να προωθήσει το ομώνυμο βιβλίο της, ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν ο Donald Trump. Παρά την χαοτική του ηγεσία, η πρώην Πρώτη Κυρία τόνισε στο κοινό της πως «το να γυρνάμε λίγο πίσω, δε σημαίνει πως η πρόοδός μας δεν ήταν αληθινή».

Όπως αυτή της η πρόταση, έτσι κι ολόκηρη η ταινία αποτελεί για εμάς πηγή έμπνευσης καθώς δείχνει πως, απ’ όπου κι αν προερχόμαστε, όσο άσχημα κι αν είναι τα πράγματα, αν κοιτάξουμε καλά, θα δούμε το φως στην άκρη του τούνελ.

«Αν ανοιχτούμε λίγο περισσότερο ο ένας στον άλλο και μοιραστούμε τις ιστορίες μας, τις πραγματικές μας ιστορίες, έτσι θα καταρρίψουμε τα εμπόδια. Όμως, για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να πιστέψουμε πως η ιστορία μας έχει αξία», την ακούμε να λέει κάποια στιγμή.

Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον της Obama, δύο χρόνια πριν. Η δράση μας, λοιπόν, χρειάζεται να είναι εξίσου ισχυρή. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να επικοινωνούμε.

Σε καιρούς που τα πράγματα φαίνονται να φεύγουν από τον έλεγχό μας, χρειάζεται να γνωρίζουμε πως, αυτό που έχουμε πάντα, είναι ο εαυτός μας. Μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά από ποτέ, ακόμη κι αν δε μένουμε στην ίδια πόλη, την ίδια χώρα ή την ίδια ήπειρο. Παρά τη φυσική μας απόσταση, έχουμε τις εμπειρίες μας να μας ενώνουν. Πολλοί αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα και μπορούμε να δώσουμε σημαντικά μαθήματα ο ένας στον άλλο.

«Θα δεχτούμε τον κόσμο ως έχει, ή θα προσπαθήσουμε για τον κόσμο που θέλουμε;» μας ρωτάει, κι εμείς επιλέγουμε το δεύτερο.