Power

Νέα και πανίσχυρη: Η Malala Yousafzai αλλάζει τον κόσμο

πηγή: Instagram @malala

Είναι ατρόμητη και μάχεται για κάτι που εμείς θεωρούμε δεδομένο: Το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Δίνει τεράστιο αγώνα για να μπορεί κάθε παιδί να μορφώνεται, απ’ όπου κι αν προέρχεται, όσο επικίνδυνες καταστάσεις κι αν βιώνει.

Η Malala Yousafzai γεννήθηκε σε μια χώρα όπου οι γυναίκες δεν είχαν αυτήν την πολυτέλεια. Οι Ταλιμπάν επέβαλλαν πεπαλαιωμένους νόμους και η ίδια είχε ελάχιστους ανθρώπους στο πλευρό της. Όταν όρθωσε το ανάστημά της ενάντια στην καταπίεση, εκείνοι προσπάθησαν να τη «φιμώσουν» με τη βία. Εκείνη, τους καταστρέφει με λόγια.

Αυτή είναι η ιστορία της.

Γεννήθηκε σε μία πόλη του Πακιστάν, στις 12 Ιουλίου του 1997. Προέρχεται από μία φτωχή οικογένεια και, όταν ήρθε στον κόσμο, κανείς δεν περίμενε πως εκείνο το μικροσκοπικό κοριτσάκι θα ασκούσε τόσο μεγάλη επιρροή.

Μεγάλωσε μ’ έναν πατέρα που ασχολούταν ενεργά με τον ακτιβισμό, θεωρώντας πως η έλλειψη μόρφωσης και πνευματικής καλλιέργειας ήταν η ρίζα όλων των προβλημάτων του έθνους. Της έμαθε να αγαπάει τα βιβλία και την ενέπνευσε να ονειρευτεί για το μέλλον. Αισθάνθηκε από νωρίς πως η κόρη του ήταν χαρισματική και ποτέ δεν την περιόριζε. Της έλεγε πως πρέπει να εκφράζει τις απόψεις της ελεύθερα, ακόμη κι αν αφορούσαν στην πολιτική. Κάθονταν οι δυο τους και συζητούσαν μέχρι αργά, οραματίζονταν τον κόσμο που θα ήθελαν να έχουν.


Το 2007, η Malala είδε την πόλη της να αλλάζει. Οι Ταλιμπάν έκαναν την εμφάνισή τους και, μαζί τους, έφεραν τη βία. Κυριαρχούσε ο φόβος και τα κορίτσια που συνέχιζαν να πηγαίνουν σχολείο, απειλούνταν. Σιγά – σιγά, οι τάξεις ερήμωναν. Η μικρή Yousafzai αρνούταν να συμβιβαστεί, όμως. Έδωσε μία εξαιρετική ομιλία στην παμπ της περιοχής, στην οποία κάλεσε κανάλια κι εφημερίδες. «Πώς τολμούν να μου αφαιρούν το θεμελιώδες δικαίωμα στην εκπαίδευση;», έλεγε.

Παρά το νεαρό της ηλικίας της, ενέπνευσε όλους αυτούς που έτρεμαν από φόβο κι έμεναν σιωπηλοί. Ένα κορίτσι απαιτούσε να δει την αλλαγή κι εκείνοι έπαιρναν ελπίδα. Το 2009, στα 11 της, ξεκίνησε να καταγράφει ανώνυμα την καθημερινότητά τη στην άλλοτε ευτυχισμένη πατρίδα της και ενημέρωνε το BBC. Κάθε εβδομάδα, συναντούσε έναν ρεπόρτερ και του έδινε τις χειρόγραφες σημειώσεις της. Αναφερόταν στα πάντα: Από τις απόψεις της, μέχρι το στρατό των Ταλιμπάν.

Όσο περνούσε ο καιρός, τόσο χειροτέρευε η κατάσταση στο Πακιστάν. Η Malala άκουγε πυροβολισμούς στη μέση της νύχτας, έβλεπε τα σχολεία θηλέων να γκρεμίζονται, τις σορούς αποκεφαλισμένων αστυνομικών να βρίσκονται παρατημένες στην πόλη. Δεν μπορούσαν να δουν τηλεόραση και να ακούσουν μουσική, ενώ η μόρφωση έγινε αποκλειστικά ανδρικό προνόμοιο. Σιγά – σιγά, τα κοριτσάκια μπόρεσαν να πάνε στο δημοτικό, φορώντας την μπούργκα τους.


H Yousafzai φώναζε. Ήθελε να φέρει την αλλαγή με κάθε τρόπο. Έβγαινε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και κατέκρινε τους Ταλιμπάν, οι οποίοι γίνονταν έξαλλοι. Την απειλούσαν και, παρά τον πανικό της οικογένειάς της, δε σταμάτησε. Το θάρρος της νικούσε το φόβο.

Ώσπου ήρθε η μοιραία μέρα. Επέστρεφε από το σχολείο με τους φίλους της και είχαν μόλις επιβιβαστεί στο λεωφορείο. Εμφανίστηκε κάποιος ένοπλος με μάσκα στο πρόσωπο και την πυροβόλησε. Η μία από τις σφαίρες, τη βρήκε στο κεφάλι, πέρασε στο λαιμό κι έμεινε στον ώμο. Εκείνος, τράπηκε σε φυγή. Η 15χρονη κοπέλα σώθηκε και η οργή της γιγαντώθηκε. «Malala, ήδη ήρθες αντιμέτωπη με το θάνατο. Αυτή εδώ, είναι η δεύτερη ζωή σου. Μη φοβάσαι – αν φοβάσαι, δεν θα προχωρήσεις μπροστά», είπε στον εαυτό της την ημέρα που βγήκε από το νοσοκομείο, τον Ιανουάριο του 2013.

Η απόπειρα δολοφονίας της, συγκίνησε τον πακιστανικό λαό. Ξέσπασε κύμα διαδηλώσεων, ο λαός εξαγριώθηκε. Για πρώτη φορά στα χρονικά, ψηφίστηκε νομοσχέδιο που καθιέρωνε το δικαίωμα της εκπαίδευσης σε όλους.


Ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και μίλησε σε συνέδριο του ΟΗΕ. Μας κάλεσε να παλέψουμε κατά των εξτρεμιστών με το ισχυρότερο όπλο: Τη γνώση. Έγραψε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο I Am Malala: The Girl Who Stood Up for Education and Was Shot by the Taliban κι από τότε δε σταμάτησε να προσπαθεί να βελτιώσει τον κόσμο.

Έχει συναντήσει εξέχουσες προσωπικότητες, όπως τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και τον Barack Obama. Έγινε ο νεότερος άνθρωπος της ιστορίας και ο πρώτος του Πακιστάν που κέρδισε Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το 2014. Στα 18 της, άνοιξε σχολείο για Σύριες πρόσφυγες στο Λίβανο και, στα εγκαίνια, ζήτησε από τους παγκόσμιους ηγέτες να επενδύσουν «στα βιβλία κι όχι στα όπλα».


Σήμερα, η Malala Yousafzai ζει στο Birmingham. Σπουδάζει Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομικά στην Οξφόρδη. Είναι αποφασισμένη να παλέψει για όλους εκείνους που δεν μπορούν και είμαστε σίγουροι πως θα το κάνει. Είναι μόλις 23 ετών και έχει καταφέρει να ταρακουνήσει τους πάντες. Ανυπομονούμε να δούμε τη συνέχεια.