Όπως πολλοί γαλαζοαίματοι, έτσι κι η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ – τότε ήταν ακόμη πριγκίπισσα – ακολούθησε τη βασιλική παράδοση κι έκανε μαθήματα στο σπίτι. Παρότι δεν πήγε ποτέ στο σχολείο, έμαθε από τους κορυφαίους εκπαιδευτικούς της εποχής της. Όταν έκλεισε τα 7, την εκπαίδευσή της επέβλεπε η κυβερνήτης Μάριον Κρόφορντ. Καθηγητές γερμανικών, γαλλικών και μουσικής επισκέπτονταν τακτικά τη βιβλιοθήκη για να διδάξουν τόσο την ίδια, όσο και την αδελφή της, Πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Τα δύο κορίτσια έκαναν, επίσης, μαθήματα κολύμβησης και πρώτων βοηθειών.
Μέχρι το 1938, η Ελισάβετ είχε μάθει την ιστορία του βρετανικού Συντάγματος και τη νομοθεσία της χώρας από τον αντιπρύτανη του Ίτον, Χένρι Μάρτεν. Θρησκευτικά της έκανε ο Αρχιεπίσκοπος του Κάντενμπερι.
Μπορεί να είχε τους καλύτερους καθηγητές, όμως περνούσε τον περισσότερο χρόνο της έξω, κι όχι μελετώντας. Οι γονείς της, Δούκες του Γιορκ, ήθελαν να έχει μία ευτυχισμένη παιδική ηλικία, γεμάτη χαρούμενες αναμνήσεις. Τα μαθήματα, λοιπόν, διαρκούσαν από τις 9:30 έως τις 11 το πρωί, με το υπόλοιπο της ημέρας να είναι γεμάτο αθλητισμό, τραγούδι, παιχνίδια και ύπνο.
Κανείς δεν περίμενε πως η Ελισάβετ θα γινόταν Βασίλισσα – ήταν τρίτη στη σειρά για τη διαδοχή του θρόνου. Κι αυτό είχε αντίκτυπο στην εκπαίδευση που λάμβανε.
Όταν έφυγε από τη ζωή ο παππούς της, Βασιλιάς Γεώργιος Ε’, στο θρόνο ανέβηκε ο πρωτότοκος γιος του, Εδουάρδος Η’. Η ερωτική του σχέση, όμως, με την Αμερικανίδα Γουόλις Σίμσον, η οποία πήρε διαζύγιο από το σύζυγό της και ετοιμαζόταν να παντρευτεί τον αγαπημένο της, αποτέλεσε τεράστιο σκάνδαλο. Η κυβέρνηση, η Εκκλησία και το Παλάτι στάθηκαν απέναντι στο ζευγάρι, οπότε εκείνος αποφάσισε να παραιτηθεί από τα βασιλικά του καθήκοντα. Έτσι, τη θέση του πήρε ο πατέρας της Ελισάβετ.
Όταν έκλεισε τα 18 της χρόνια, άρχισε να ασχολείται αποκλειστικά με τη μοναρχία. Αρκετές φορές παρευρέθηκε σε εκδηλώσεις στη θέση του πατέρα της, ιδιαίτερα όταν εκείνος βρισκόταν σε περιοδεία. Έγινε Βασίλισσα επτά χρόνια αργότερα, στα 25 της, μετά τον απρόσμενο θάνατό του.
Συνειδητοποιώντας ότι δεν έχει βασικές γνώσεις, έκανε μαθήματα με ειδικούς καθηγητές. Προκειμένου να μη συμβεί κάτι τέτοιο στα δικά της παιδιά, τα έστειλε όλα στα καλύτερα σχολεία – κι όχι μόνο τον Κάρολο, που ήταν ο διάδοχος.
Διαβάστε επίσης:
Πρίγκιπας Φίλιππος: Η ιστορία της ζωής του
Κέιτ Μίντλετον: O «βράχος» της βρετανικής μοναρχίας
Πριγκίπισσα Μαργαρίτα: H γυναίκα – σκάνδαλο των Ουίνδσορ
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση