SUSTAINABILITY

Oι γυναίκες που πρωτοστατούν στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής

πηγή φωτογραφιών: Twitter

Ακόμη και οι ισχυρότεροι ηγέτες έχουν στιγμές αμφιβολίας. «Ποτέ δεν πιστεύω πως κάνω αρκετά», είχε πει σε συνέντευξη τύπου για το βιβλίο της, The Future We Choose: Surviving Climate Change (Χτίζουμε το μέλλον μας: Επιβιώνοντας από την κλιματική αλλαγή, σε ελεύθερη μετάφραση), η Christiana Figueres, η διπλωμάτης από την Κόστα Ρίκα που ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για την ιστορική, πια, Συμφωνία του Παρισίου.

πηγή: Twitter @CFigueres

Στη συνέχεια, με δάκρυα στα μάτια, έδειξε τις κόρες της που κάθονταν στο κοινό. «Πρέπει να αλλάξουμε την κατάσταση. H γενιά μου, δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει τίποτα, αν δεν κάνουμε στροφή 180 μοιρών. Είναι κι επίσημα υποχρέωσή μας», τόνισε.

Ελάχιστες γυναίκες καταφέρνουν να φτάσουν την περιβαλλοντική της δράση. Ας τις δούμε παρακάτω:

Jane Ambachtsheer, Διευθύντρια Βιωσιμότητας στην BNP Paribas

πηγή: Twitter @JAmbachtsheer

Σπούδασε στο Άμστερνταμ και στο Πανεπιστήμιο του York, αποκτώντας ειδίκευση στις πολιτικές επιστήμες, την αγγλική φιλολογία και τα χρηματοοικονομικά. Ήταν στέλεχος της Mercer και σύμβουλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Συνέβαλε στη δημιουργία της Αρχής Υπεύθυνων Επενδύσεων. Το 2018, έγινε μέλος της BNP, όπου ανέλαβε την ταχύτατη εφαρμογή της στη βιώσιμη οικονομία.

Μόλις πέρσι, η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε πως θα πάψει να προσφέρει τις υπηρεσίες της στις εταιρείες που συνεχίζουν να επενδύουν στη βιομηχανία του άνθρακα, ενώ δεσμεύθηκε πως θα στηρίξει με 1.12 δισεκατομμύρια δολάρια την  «οικολογική μετάβαση» στο χώρο των μεταφορών, μέχρι το 2025. Παράλληλα, συνεχίζει να ασκεί πίεση για να δοθεί τέλος στην αποψίλωση των δασών από μεγάλες επιχειρήσεις.

«Τώρα πια, οι διευθυντές δε χρειάζεται να εξηγούν για ποιο λόγο θεωρούν τη βιωσιμότητα σημαντική προτεραιότητά τους. Πλέον, πρέπει να απολογηθούν αν δεν το κάνουν», έγραψε η Jane Ambachtsheer. «Η οικολογία, έχει γίνει must.»

Kate Brandt, Διευθύντρια Βιωσιμότητας της Google

πηγή: Twitter @KateEBrandt

Oι CSO της λεγόμενης Big Four της τεχνολογίας – Amazon, Apple, Google και Microsoft – έχουν δει από καιρό πως η βιωσιμότητα είναι το μέλλον. Η Kate Brandt, συγκεκριμένα, έχει αφοσιωθεί σ’ αυτήν και η δράση της είναι άξια θαυμασμού.

Ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τη Διεύθυνση Βιωσιμότητας του Λευκού Οίκου και παραιτήθηκε το 2015. Χάρη στη στρατηγική της για την ενέργεια, οι Αμερικανοί φορολογούμενοι πλήρωσαν, συνολικά, 18 δισεκατομμύρια λιγότερα από το προβλεπόμενο. Πλέον, βρίσκεται στην Google. Εκείνη ορίζει πώς θα χρησιμοποιηθούν τα στατιστικά στοιχεία, η τεχνητή νοημοσύνη και η επενδυτική ισχύς της εταιρείας, προς όφελος του πλανήτη μας. Οργάνωσε τη δημιουργία μονάδων αιολικής και ηλιακής ενέργειας, ενώ στηρίζει τις startups που επικεντρώνονται στην προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη των Βιώσιμων Στόχων του ΟΗΕ.

Επόμενο βήμα της, είναι να φέρει μία πιο «κυκλική» στρατηγική στην Google. «Προκειμένου να φτάσουμε σε μία απόλυτα κυκλική οικονομία, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε, να καταγράψουμε και να διαχειριστούμε την τεράστια κατανάλωση των πρώτων υλών της Γης», τόνισε τον Ιούνιο. Για να γίνει αυτό, «θα χρειαστεί να γίνουν νέες, ακόμη κι ανορθόδοξες συνεργασίες μεταξύ των διάφορων βιομηχανιών.» Ένα παράδειγμα; Τα απορρίμματα που προκύπτουν από το φαγητό και η μόδα.

Anisa Kamadoli Costa, Διευθύντρια Βιωσιμότητας της Tiffany & Co, Πρόεδρος και Διευθύντρια του Ιδρύματος Tiffany & Co Foundation

πηγή: Twitter@AnisaNYC

Για την Tiffany & Co, η βιωσιμότητα αποτελεί προτεραιότητα. Βρίσκεται στην ίδια θέση, μάλιστα, με τη φιλανθρωπία. Και οι δύο, έχουν συνδεθεί άρρηκτα με το όνομα της CSO, Anisa Kamadoli.

Μάχεται ενεργά ενάντια στην κλιματική αλλαγή, φέρνοντας το περιβάλλον στον πυρήνα του κολοσσού των κοσμημάτων.

«Επί δεκαετίες, αντλούσαμε την έμπνευσή μας από τη φύση», ανέφερε το 2019. «Τα κίνητρά μας προέρχονται από τη φύση. Και, φυσικά, όλες οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε στην παραγωγή, έρχονται από τη γη. Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια, αγνοώντας όσα λένε οι επιστήμονες για την κλιματική αλλαγή.»

Πραγματοποιούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι στην προέλευση των πολύτιμων λίθων, ακόμη και των διαμαντιών, ενώ εδώ και δέκα χρόνια έχουν πάψει να χρησιμοποιούνται κοράλλια στα κοσμήματα. Πράγματι, η επιχείρηση δίνει τεράστιο αγώνα για την προστασία των κοραλλιογενών υφάλων, έχοντας προσφέρει περισσότερα από 25 εκατομμύρια δολάρια για την διάσωσή τους. Συμβάλλει στην προστασία 8 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων των ωκεανών – μία έκταση σχεδόν ίση μ’ εκείνη των ΗΠΑ.

Επιπλέον, η Costa είναι εθελόντρια στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, τη Philanthropy New York, την B Team και του οργανισμού Conservation International.