Ο κορονοϊός έφερε τα πάνω – κάτω στη ζωή όλων. Τα δεδομένα ανατράπηκαν, η πραγματικότητα έκανε στροφή 180 μοιρών. Οι γυναίκες της ελληνικής πολιτικής σκηνής και της διπλωματίας κατάφεραν να κάνουν τη διαφορά. Αυτός είναι και ο λόγος που κατέχουν ξεχωριστή θέση στη λίστα Portraits70, με τις πιο ισχυρές γυναίκες της χρονιάς που πέρασε.
Για πρώτη φορά στην Ελληνική ιστορία, είδαμε γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα κατέρριψε τα στερεότυπα. Με κάθε της δημόσια τοποθέτηση, η ΠτΔ περιβάλλει το αξίωμά της με τις αρχές ισότητας, της ισονομίας και του ανθρωπισμού. Μια από τις καλύτερες στιγμές της ήταν η επίσκεψή της στο Καστελλόριζο τον Σεπτέμβριο του 2020, την περίοδο που το Oruc Reis έπλεε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και το ακριτικό νησί είχε μπει στο στόχαστρο της Τουρκίας.
Η Άννα Διαμαντοπούλου ήταν η πρώτη Ελληνίδα υποψήφια για την ηγεσία του ΟΟΣΑ. Τόλμησε να διεκδικήσει -και μάλιστα με αξιώσεις- την κορυφαία αυτή θέση. Με παρεμβάσεις και συνεντεύξεις της σε παγκόσμιας εμβέλειας μέσα ενημέρωσης η 62χρονη πολιτικός πέτυχε να προβάλει τους στόχους και τις προτεραιότητές της, αλλά και το όραμά της για τον ΟΟΣΑ. Η ίδια έχει χαρακτηρίσει την επιλογή της ως προσωπική τιμή και ευθύνη, κάνοντας επίσης λόγο και για «ένα παράθυρο ευκαιρίας στην εξωστρεφή δυνατότητα της χώρας».
Η δυναμική Εύα Καϊλή δεν έχει χαρακτηριστεί άδικα «διορατική και γενναία» από τη Der Spiegel και «δημοφιλέστερη ανερχόμενη Ελληνίδα πολιτικός» από το Business Insider. Ούτε επελέγη τυχαία από το Politico ως μία από τις προσωπικότητες που διαμορφώνουν το Μέλλον της Ψηφιακής Τεχνολογίας και τις σημαντικότερες και πιο δραστήριες γυναίκες πολιτικούς στην Ευρωπαϊκή Eνωση. Συμπεριλήφθηκε στη λίστα των 20 βουλευτών με το πιο ισχυρό δίκτυο στο Ευρωκοινοβούλιο για τις πολιτικά πολυδιάστατες συνεργασίες, ενώ χάρη σε δική της πρωτοβουλία ιδρύθηκε το Center4AI, με σκοπό να παρακολουθεί την επιστημονική εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ήρθε αντιμέτωπη με μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις της πανδημίας, την τηλεκπαίδευση. Η σιδηρά κυρία στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Παιδείας δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει αταλάντευτα το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη ενώ οραματίζεται ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα διαμορφώνει δημιουργικούς και εξωστρεφείς πολίτες.
Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλεξάνδρα Σδούκου, πιστεύει βαθιά στην αξία της συνεννόησης με την αγορά και το κάνει πράξη πριν κάθε νομοθέτημα. Λαμβάνοντας υπόψιν τις τάσεις της αγοράς, όπως περιγράφονται από τις αντιπροσωπείες των φορέων εξασφαλίζει την επιτυχία των πρωτοβουλιών. Οι δυσκολίες του 2020 δεν την εμπόδισαν να υλοποιήσει τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, ενώ άνοιξε την πόρτα του υπουργείου στην αγορά.
Στο χώρο της διπλωματίας τώρα, δύο γυναίκες με βαρύ βιογραφικό και μακρά πορεία, διαχειρίζονται κάποιες από τις πιο ευαίσθητες και σύνθετες υποθέσεις της εξωτερικής πολιτικής.
Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου έγινε η πρώτη γυναίκα που πήρε στα χέρια της τα ηνία της ελληνικής πρεσβείας στις ΗΠΑ. Η τεράστια διαδρομή στο διπλωματικό σώμα, που επισφραγίζεται με την ανάληψη καθηκόντων στην Ουάσινγκτον, ένα από τα πιο νευραλγικά πόστα στον πλανήτη.
Τέλος, ξεχωριστή ήταν – και παραμένει – η Ελένη Σουρανή. Είναι η γυναίκα που μετέβη υπό άκρα μυστικότητα στο Βερολίνο το περασμένο καλοκαίρι για την συνάντηση με τον απεσταλμένο του Ερντογάν και τον σύμβουλο της καγκελαρίου. Οι αθόρυβες κινήσεις της, η εχεμύθεια που επιδεικνύει και η εμπειρία της την καθιστούν ένα από τα πολύτιμη στελέχη της ελληνικής διπλωματίας. Γι’ αυτό την εμπιστεύεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Για λογαριασμό του, μάλιστα, διαχειρίζεται ευαίσθητες και σύνθετες υποθέσεις εξωτερικής πολιτικής
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις