Η χρονιά που πέρασε ήταν σκληρή και ο τραπεζικός τομέας υπέφερε. Χρειάστηκαν λεπτοί χειρισμοί, διορατικότητα, αποφασιστικότητα και θάρρος, προκειμένου να ανταποκριθεί στις πρωτόγνωρες προκλήσεις. Οι παρακάτω κυρίες, καθοδηγούν κορυφαίους οργανισμούς και τους βοηθούν να βγούν σχεδόν αλώβητοι από αυτήν την κατάσταση κρίσης.
Είναι οι τραπεζίτισσες που δεν άφησαν το 2020 να τις κρατήσει πίσω. Αντίθετα, βγήκαν νικήτριες. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο βρίσκονται στη λίστα Portraits70.
«Δεν μπορείς να μηδενίσεις τον κίνδυνο, αλλά να τον διαχειριστείς…». Αυτήν την αρχή ακολουθεί η Ελένη Βρεττού, Ανώτερη Γενική Διευθύντρια Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στην Τράπεζα Πειραιώς. Η διορατικότητά της στο να εντοπίζει τις «παγίδες» και τους αστερίσκους στη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων «έσωσε» την HSBC που ετοιμαζόταν να αναλάβει την έκδοση ευρωομολόγου της Folli Follie, ζητώντας να προηγηθεί οικονομικός έλεγχος. Η απαίτηση αυτή ανάγκασε την FF να ακυρώσει την έκδοση. Και όταν τον Μάιο του 2018, ξεσπασε το σκάνδαλο τα κεντρικά στο Λονδίνο της έδωσαν συγχαρητήρια για την επιμονή της να μηδενίσει η τράπεζα όλα τα δάνεια της εταιρείας. Και πέρσι, επειδή η βιώσιμη τραπεζική είναι κεντρικός άξονας της στρατηγικής της, η Πειραιώς έγινε η πρώτη τράπεζα που υιοθέτησε ένα νέο πλαίσιο χρηματοδότησης, τα Sustainability Linked Loans, δάνεια τα οποία συνδέουν τον επιχειρηματικό δανεισμό με την εκπλήρωση από την πλευρά της επιχείρησης περιβαλλοντικών και κοινωνικών στόχων. Τα δύο πρώτα δάνεια έχουν υπογραφεί με την Τέρνα Ενεργειακή και την Matrix Pack.
Η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής Εθνικής Τράπεζας Χριστίνα Θεοφιλίδη, σχεδιάζει την επόμενη μέρα της Εθνικής – με έμφαση σε digital υπηρεσίες και καινοτόμα προϊόντα. Με μια καριέρα που μετρά σχεδόν 34 χρόνια, θεωρείται η «ήρεμη δύναμη» του τραπεζικού τομέα. Διακρίνεται για την αποφασιστικότητα της και την ευγένεια της, ενώ χαρακτηρίζεται από το μέτρο και η προσήλωση στην υλοποίηση των στόχων της. Η μεταγραφή της στην Εθνική ήρθε ύστερα από μία επιτυχημένη διαδρομή 22 χρόνων στην Eurobank. Ξεκίνησε την καριέρα της στον τραπεζικό χώρο το 1988, στην Τράπεζα Societe Generale, κατόπιν στη Citibank και το 1997 εντάχθηκε στο δυναμικό της Eurobank, τράπεζα στην οποία ανέλαβε το 2014 τη θέση της Γενικής Διευθύντριας Προβληματικών Δανείων Ιδιωτών.
Ως επικεφαλής Μονάδας Shipping της Eurobank, η Χριστίνα Μαργέλου χορήγησε 750 εκατ. δολάρια νέα δάνεια και χρηματοδότησε 65 ποντοπόρα πλοία. Κατάφερε να διακριθεί σε έναν καθαρά «ανδροκρατούμενο χώρο όπως είναι το shipping» και όπως παραδέχεται: «Μπορεί σήμερα ο χώρος να είναι πιο προσβάσιμος όμως ο ανταγωνισμός γίνεται ολοένα εντονότερος. Χαίρομαι όταν μπορώ να διακρίνω ένα ταλέντο κι ακόμα περισσότερο όταν έχω την ευκαιρία να του διδάξω πράγματα. Δεν διδάσκεται η εμπειρία, διδάσκεται όμως η δουλειά, η μέθοδος, η καθημερινή διαχείριση. Η δική μου 30χρονη εμπειρία, μου παρέχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Να μπορώ να ανταποκρίνομαι στις εναλλασσόμενες και αυξανόμενες απαιτήσεις των καιρών».
Πριν από έναν χρόνο, η Αθηνά Χατζηπέτρου ανέλαβε πριν από ένα χρόνο πρόεδρος και CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, με βασικό έργο την στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδυτικών πρωτοβουλιών. Υπό την καθοδήγηση της, σε ασφυκτικά περιθώρια χρόνου και σε καθεστώς τηλεργασίας, σχεδίασε και πρόσφερε καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία στις επιχειρήσεις. Από την αρχή της πανδημικής κρίσης και μέχρι τώρα, έχει στηρίξει τις μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις μέσω των δύο κύκλων του ΤΕΠΙΧ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας ενώ τώρα, υλοποιεί νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση πολύ μικρών επιχειρήσεων (περίπου 8.000) με χαμηλότοκα δάνεια 460 εκατ. ευρώ, από τον Γ’ κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 (και με τη μόχλευση μέσω του τραπεζικού συστήματος).
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση