Power

Ruth Handler: H γυναίκα πίσω από την Barbie

πηγή: Instagram @nohaydesayuno

Δεν έπαιζε με κούκλες όταν ήταν μικρή. Είχε ελάχιστες φίλες, δεν της άρεσε να μιλάει με τις ώρες στο τηλέφωνο ούτε να κάνει «κοριτσίστικες συζητήσεις». Κι όμως, η Ruth Handler έφερε στη ζωή ένα από τα διασημότερα παιχνίδια του κόσμου, την Barbie.

Αυτή είναι η ιστορία της.

Γεννήθηκε το 1916 στο Denver. Ήταν το μικρότερο από τα 10 παιδιά του Jacob και της Ida Moskowits, οι οποίοι ζούσαν στη Βαρσοβία μέχρι την κατάληψή της από το ρωσικό στρατό. Ο πατέρας της ήταν ο πρώτος που έφτασε στις ΗΠΑ το 1907 και την επόμενη χρονιά ακολούθησε η υπόλοιπη οικογένεια. Επειδή η μητέρα της ήταν μεγάλη σε ηλικία και άρρωστη, τη φροντίδα της μικρής Ruth ανέλαβε η μεγαλύτερη αδελφή της, Sarah, που είχε ήδη κλείσει τα 20.

Από τους πρώτους έξι μήνες της ζωής της μέχρι τα 19 της χρόνια, έμεινε μ’ εκείνη και το σύζυγό της. Εκείνοι τη μεγάλωσαν και ποτέ δε σταμάτησε να τους ευγνωμονεί. Οι γονείς της, ήταν σαν παππούδες της. Τη λάτρευαν, την επισκέπτονταν και της έφερναν δώρα, όμως δεν ήταν πάντα εκεί.

Ως παιδί, λάτρευε να κάνει παρέα με αγόρια. Περνούσε το χρόνο της στο φαρμακείο της οικογένειας κι από νωρίς κατάλαβε πόσο την ενθουσίαζαν οι επιχειρήσεις. Έχοντας μεγαλώσει περιτριγυρισμένη από φιλόδοξες και σκληρά εργαζόμενες γυναίκες, δε θα μπορούσε παρά να στοχεύσει στην κορυφή. Την έφτασε, άλλωστε – ίδρυσε μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες στην ιστορία.

Η Ruth συνάντησε τον Elliot Handler σ’ ένα χορό. Εκείνος, ήταν καλλιτέχνης. Εκείνη, μόλις 16 ετών κι έτοιμη να τον ακολουθήσει οπουδήποτε. Μετακόμισαν μαζί, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των γονιών της, στο Los Angeles. Παντρεύτηκαν το 1938 κι απέκτησαν δύο παιδιά, την Barbara και τον Ken.

O Elliot λάτρευε να δημιουργεί προϊόντα από Plexiglass και η Ruth δε χόρταινε να τα πουλάει. Έμπαινε στα καταστήματα, παρουσίαζε δείγματα της δουλειάς του συζύγου της και, με κάποιο δικό της τρόπο, έπειθε τους καταστηματάρχες κάνουν μία παραγγελία. Έτσι γεννήθηκε η Mattel, που στην αρχή πουλούσε πλαστικά έπιπλα για κουκλόσπιτα και μικρά παιχνίδια, ανάμεσά τους ένα πιάνο-μινιατούρα κι ένα μικροσκοπικό γιουκαλίλι.

Μία μέρα, είδε την κόρη της να παίζει με χάρτινα κουκλάκια. Πρόσεξε πως η μικρή προσποιούταν πως είχε να κάνει με φοιτήτριες, μαζορέτες και ενήλικες γυναίκες αφοσιωμένες στην καριέρα τους. Το θέαμα και η φαντασία της την ενθουσίασαν.

Μέχρι εκείνη την ώρα, οι παιδικές κούκλες ήταν μωρά με πάνες, προετοίμαζαν τα κορίτσια για τη μητρότητα, για το ρόλο της νοικοκυράς – αυτό όμως δεν ήταν αρκετό. Η Barbie έδειξε πως υπάρχει κάτι περισσότερο. «Η δική μου φιλοσοφία ήταν πως, μέσα από την Barbie, ένα κοριτσάκι μπορεί να γίνει ό, τι θέλει. Αυτό που δείχνουμε είναι πως η γυναίκα έχει επιλογές», έγραψε η Handler στην αυτοβιογραφία της.

Προσπάθησε σκληρά μέχρι να την τελειοποιήσει και, τρία χρόνια μετά, παρουσίασε το δημιούργημά της σε μία έκθεση παιχνιδιών στη Νέα Υόρκη. Η πρώτη Barbie της ιστορίας φορούσε ασπρόμαυρο ριγέ μαγιό, παπούτσια με τακούνι και γυαλιά ηλίου. Κόστιζε μόλις 3 δολάρια. Η επιτυχία ήταν μονόδρομος.

Ή μήπως όχι;

Άρθρο των New York Times κατέκρινε με τα χειρότερα λόγια το παιχνίδι της Mattel, ενώ οι υποψήφιοι αγοραστές δεν εντυπωσιάστηκαν. Σε κάποιους δεν άρεσε το γυναικείο του σώμα. Άλλοι, το βρήκαν αδιάφορο.

«Ruth, τα κορίτσια θέλουν να παίζουν με παιδιά. Θέλουν να προσποιούνται πως είναι μητέρες», της είχε πει, μάλιστα, κάποιος. Απογοητεύτηκε αλλά δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια. Ήταν αποφασισμένη να κάνει το μωρό της, όπως της άρεσε να αποκαλεί την Barbie, να πετύχει.

Η Mattel, λοιπόν, υποχώρησε και ξεκίνησε την παραγωγή της κούκλας αυτής. Τον πρώτο χρόνο, πωλήθηκαν 300 χιλιάδες κομμάτια, ενώ τα ρούχα και τα αξεσουάρ βρίσκονταν σε ξεχωριστές συσκευασίες. Το 1961, εμφανίστηκε και το αγόρι της, ο Ken. Μαζί, κατέκτησαν τον κόσμο.

Πολλοί έχουν πολεμήσει εναντίον τους για τα πρότυπα ομορφιάς που προωθούν. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και επηρεάζουν σημαντικά τη σχέση των μικρών κοριτσιών με το σώμα τους. Όμως, δείχνουν πως ο καθένας μπορεί να φτάσει όπου θέλει.

Το ’63 η Barbie τελείωσε το σχολείο και πήγε στο Πανεπιστήμιο, κάτι που απέφευγαν οι γυναίκες της εποχής. Έγινε χειρουργός το 1973, επιχειρηματίας το 1986, πιλότος το 1990. Το 1965 την είδαμε στο ρόλο της αστροναύτη.

Μέχρι σήμερα, έχουν πουληθεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο κούκλες σε 150 χώρες. Αναγνωρίζονται σε όλον τον κόσμο και πολλοί επιχείρησαν να τις μιμηθούν. Η Ruth Handler είχε ένα όραμα και δεν έπαψε να παλεύει μέχρι να το πραγματοποιήσει.

Για περισσότερα από 30 χρόνια κρατούσε τα ηνία της Mattel, μέχρι που αποφάσισε να αποσυρθεί. Έδωσε γενναία μάχη κατά του καρκίνου και ίδρυσε μία εταιρεία που παρήγε εμφυτεύματα στήθους για γυναίκες που έκαναν αφαίρεση, λόγω όγκων.

Έφυγε από τη ζωή το 2002, έχοντας αλλάξει για πάντα τη ζωή μικρών και μεγάλων κοριτσιών.

 

Διαβάστε επίσης:

Mary Kay Ash: H σημαντικότερη επιχειρηματίας του 20ου αιώνα

Mary Seats: Η επιχειρηματίας που ξεκίνησε με 300 δολάρια και σήμερα κερδίζει εκατομμύρια

Rachel Blumenthal: Η γυναίκα πίσω από το Rockets of Awesome μοιράζεται τα μυστικά της επιτυχίας της

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση