Power

Serena Williams: Η κορυφαία τενίστρια που έκανε σκοπό ζωής την ενδυνάμωση των γυναικών

πηγή: Instagram @serenawilliams

H Serena Williams έχει κατακτήσει τον κόσμο του τένις. Έχει κερδίσει 23 τίτλους στο τουρνουά Grand Slam, ξεπερνώντας κάθε άλλον αθλητή της ανοιχτής εποχής – ανεξαρτήτως φύλου –  και τέσσερα χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 2017 ήταν η μοναδική γυναίκα που συμπεριλήφθηκε στη λίστα των πιο ακριβοπληρωμένων του κόσμου, σύμφωνα με το Forbes, και σήμερα βρίσκεται στην 63η θέση.

πηγή: Instagram @serenawilliams

Δε σταματά να μοιράζει θετική ενέργεια, να μας εμψυχώνει και να μας εμπνέει. Αυτό κάνει και τώρα, ως πρέσβειρα της Stuart Weitzman. Συμμετέχει στην τελευταία καμπάνια της εταιρείας υποδημάτων, υπέρκομψη και γεμάτη αυτοπεποίθηση. Τη βλέπουμε να ποζάρει σαν σε τελετή απονομής ολυμπιακού μεταλλίου, φορώντας ολόλευκο κορμάκι και blazer.

πηγή: Instagram @serenawilliams

Ένας από τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να εκπροσωπήσει το brand, είναι η επιθυμία της να δείξει πως οι γυναίκες αποτελούν πυλώνες ελπίδας και αισιοδοξίας για τους γύρω τους. Απέτισε, μάλιστα, φόρο τιμής σε δύο από τις σημαντικότερες ηγέτιδες οργανισμών που παρέχουν στήριξη σε έγχρωμες γυναίκες: Την Sage Ke’alohilani Quiamno, συνιδρύτρια της Future For Us, και Ashlee Wisdom, ιδρύτρια της Health In Her HUE.

«Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι η στιγμή να επικεντρωθούμε στο να προχωρήσουμε μπροστά. Θέλω κάθε μία από εμάς, από κάθε γενιά, να εμπνευστεί και να το κάνει πράξη, ένα βήμα τη φορά», τόνισε σε δήλωσή της.

Η Serena Williams γεννήθηκε στο Michigan to 1981. ‘Εχει τρεις ετεροθαλείς αδελφές από την πλευρά της μητέρας της, επτά ετεροθαλή αδέλφια από τον πατέρα της, ενώ οι γονείς της απέκτησαν μαζί ένα ακόμη παιδί, τη Venus. Όταν ήταν ακόμη πολύ μικρή, μετακόμισαν οικογενειακώς στην California και όταν έκλεισε τα 4, ήρθε σε επαφή με το άθλημά της.

πηγή: Instagram @serenawilliams

Πέντε χρόνια αργότερα, πήγαν στη Florida ώστε να πάρει μαθήματα τένις στην ακαδημία του Rick Macci.Εκείνος, της έκανε επιπλέον ώρες προπόνησης και συχνά διαφωνούσε με τον πατέρα της, ο οποίος φερόταν σ’ εκείνη και τη Venus «σαν να είναι παιδιά κι όχι αθλήτριες».

Όταν έκλεισε τα δέκα, σταμάτησε να παίρνει μέρος σε τουρνουά, για να επικεντρωθεί στο σχολείο. Ένας ακόμη λόγος που ώθησε τους γονείς της σ’ αυτή την απόφαση, ήταν ο ρατσισμός που βίωναν από τους κηδεμόνες των άλλων παιδιών. Δεν ήταν λίγες οι φορές που τους είχαν ακούσει να μιλούν υποτιμητικά για τις κόρες τους, κι αυτό δεν μπόρεσαν να το ανεχτούν.

πηγή: Instagram @serenawilliams

Όταν πήγε Γ’ Γυμνασίου, σταμάτησε εντελώς να πηγαίνει στην ακαδημία και την προπόνησή της ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο πατέρας της στο σπίτι και σε δημόσια γήπεδα.

Τότε ήταν που ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά, ενώ μία χρονιά νωρίτερα το είχε κάνει η αδελφή της. Χάρη στα δυνατά σερβίς και την εξαιρετική φυσική τους κατάσταση, τα κορίτσια ξεχώρισαν. Οι περισσότεροι στοιχημάτιζαν πως η Venus θα ήταν η πρώτη από τις δυο τους που θα κέρδιζε βραβείο σε Grand Slam, όμως διαψεύστηκαν. Το κατάφερε η Serena, το 1999. Διακρίθηκαν και μαζί, ως ομάδα, κατακτώντας συνολικά 14 τίτλους.

Μαζί πήγαν και στους Ολυμπιακούς του 2000. Μαζί στάθηκαν στο βάθρο και πήραν το χρυσό τους μετάλλιο.

Clive Brunskill/Getty Images/Ideal Image

Το 2002, η Serena έμεινε μόνη. Κέρδισε τόσο το γαλλικό και το αμερικανικό Open, όσο και το Wimbledon. Και στις τρεις διοργανώσεις, στον τελικό αναμετρήθηκε με την αδελφή της. Συνεργάστηκαν ξανά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ενώ το 2009 και πάλι αντίπαλες στο Wimbledon. Η Venus ηττήθηκε.

Μετά τη νίκη της στο αυστραλιανό Open και το Wimbledon του 2010, η Serena Williams αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας κι αποσύρθηκε για ένα χρόνο σχεδόν. Συνέχισε με επιτυχία σε κάθε τουρνουά που συμμετείχε, ενώ η τελική αναμέτρηση ήταν σχεδόν πάντα απέναντι στην αδελφή της.

«Η τύχη δεν έχει καμία σχέση με όλο αυτό, γιατί έχω περάσει πολλές, πολλές ώρες, αμέτρητες ώρες στο γήπεδο, δουλεύοντας για τη μεγαλύτερη στιγμή μου, χωρίς να γνωρίζω πότε θα έρθει», έχει δηλώσει.

πηγή: Instagram @serenawilliams

Τον Απρίλιο του 2017 ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της και, το Σεπτέμβριο, απέκτησε το πρώτο της μωρό. Παρότι οι εννέα μήνες κύησης ήταν σχετικά εύκολοι, παραλίγο να χάσει τη ζωή της στη γέννα.

Όλα πήγαιναν σύμφωνα με το πρόγραμμα, και η μικρή της κόρη ήρθε στη ζωή με καισαρική τομή. Η επέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και αμέσως κράτησε την Olympia στην αγκαλιά της. «Ήταν το ομορφότερο συναίσθημα της ζωής μου», είπε αργότερα. Δεν είχε ιδέα πως, σε λιγότερο από 24 ώρες, όλα θα άλλαζαν. Πέρασε έξι ολόκληρες ημέρες χωρίς να γνωρίζει εάν θα τα καταφέρει. Η κρίση ξεκίνησε με μία πνευμονική εμβολή – με τη φραγή, δηλαδή, ορισμένων αρτηριών από ένα θρόμβο. Δεν μπορούσε να αναπνεύσει και ειδοποίησε τις νοσηλεύτριες. Μπήκε αμέσως στο χειρουργείο και οι γιατροί βρήκαν ένα μεγάλο αιμάτωμα στην κοιλιά της. Έκανε μία τρίτη εγχείρηση και, τελικά, επέστρεψε σπίτι. Πέρασε τις πρώτες έξι εβδομάδες ξαπλωμένη.

πηγή: Instagram @serenawilliams

Το Μάρτιο του 2018 – λιγότερο από ένα χρόνο μετά – επέστρεψε στο γήπεδο. Δεν κέρδισε κανένα τουρνουά, όμως τράβηξε την προσοχή όταν της έγινε παρατήρηση για τις ενδυματολογικές της επιλογές. Διαφώνησε με το διαιτητή και δέχθηκε ποινή. Ούτε και πέρσι κατάφερε να κατακτήσει κάποιον τίτλο.

Σήμερα, στα 39 της χρόνια, η Serena Williams αφιερώνει τη ζωή της – εκτός από τον αθλητισμό και την οικογένειά της – στην ενδυνάμωση των γυναικών. Θέλει να ονειρευόμαστε περισσότερο, να φτάνουμε τους πιο τρελούς μας στόχους και να πορευόμαστε γεμάτες αυτοπεποίθηση. Εξάλλου, αυτό πρεσβεύει και η καμπάνια της Stuart Weitzman.

Έχει τη δική της σειρά ρούχων, με το όνομα Serena, και μας ενθαρρύνει να αγαπάμε το σώμα μας. Τα φορέματά της είναι σχεδιασμένα ώστε να μας κολακεύουν, να μας γεμίζουν αυτοπεποίθηση και να βγάζουν προς τα έξω την καλύτερη πλευρά του εαυτού μας.

πηγή: Instagram @serena

«Η επιτυχία κάθε γυναίκας, θα έπρεπε να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις υπόλοιπες. Πρέπει να βοηθάμε η μία την άλλη. Βεβαιώσου πως είσαι θαρραλέα: Να είσαι δυνατή, να είσαι απίστευτα ευγενική και, πάνω απ’ όλα, να είσαι ταπεινή», είπε κάποτε. Κι έχει απόλυτο δίκιο.