Αλεξάνδρα Σαρμά (Orange Grove): «Οι ψηφιακές δεξιότητες, κλειδί για την ανάπτυξη της οικονομίας»

Περισσότερες από 230 επιχειρηματικές προσπάθειες δημιουργικών νέων έχει στηρίξει μέχρι σήμερα το Orange Grove.

Πρόκειται για την πρωτοβουλία της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε το 2013 με στόχο την αποτροπή του brain drain, σε μία περίοδο που η οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν ιδιαίτερα ασταθής. Το Νοέμβριο, η πρωτοβουλία ξεκίνησε το πρώτο 100% διαδικτυακό πρόγραμμα, με συμμετοχές από ολόκληρη την Ελλάδα (αλλά και Έλληνες στο εξωτερικό).

Τις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο πρόγραμμα της πρωτοβουλίας για ανάπτυξη καινοτομιών στον αγροτικό τομέα, σε συνεργασία με το ολλανδικό πανεπιστήμιο Wageningen University & Research ενώ παράλληλα σχεδιάζονται δράσεις γύρω από τις 5G τεχνολογίες και τη ψηφιακή καινοτομία.

Για τον μέχρι σήμερα απολογισμό και τα πολύπλευρα οφέλη της πρωτοβουλίας στην ελληνική οικονομία, τις επόμενες δράσεις και στοχεύσεις, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αναδύονται από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας αλλά και τα μέτρα-κίνητρα που θα επιτρέψουν την προσέλκυση ταλαντούχων νέων επιστημόνων, όχι μονάχα Ελλήνων από το εξωτερικό (brain mobility) μιλάει στο mononews.gr η Αλεξάνδρα Σαρμά, General Manager του Orange Grove.

Αλεξάνδρα Σαρμά, General Manager του Orange Grove

Ποιος είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της πορείας του Orange Grove; Πως επωφελούνται οι νέοι επιχειρηματίες αλλά και ποιος είναι ο αντίκτυπος για την ελληνική οικονομία;

Μέσα από τα 6μηνα προγράμματα incubation (επιχειρηματικής επώασης) που τρέχουμε από το 2013 έως σήμερα έχουμε στηρίξει περισσότερες από 230 επιχειρηματικές προσπάθειες.

Στην τελευταία έρευνα impact assessment (αξιολόγηση) που πραγματοποιήσαμε το 2018 περίπου τα μισά startups & καινοτόμες ΜμΕ που είχαν τελειώσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, συνέχιζαν να λειτουργούν. Ο αριθμός των ωφελούμενων startups & καινοτόμων ΜμΕ αυξάνεται σημαντικά όταν προσθέσουμε τα προγράμματα agri-food masterclasses (αγροδιατροφής), bootcamps, jams, workshops και άλλες δράσεις.

Το Orange Grove είναι sector agnostic κι αυτό σημαίνει ότι στηρίζει ιδέες από όλους τους τομείς, ώστε να ενθαρρύνεται η υιοθέτηση της καινοτομίας σε κάθε τομέα και να χτίζεται ένα δυναμικό οικοσύστημα από δημιουργικούς ανθρώπους με πολλαπλά backgrounds.

Πέρα από τα άμεσα, βραχυπρόθεσμα δεδομένα, τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα που γεννούν οι δράσεις που κάνουμε, αν και τα περισσότερα είναι μη μετρήσιμα, έχουν σημαντικό αντίκτυπο. Για παράδειγμα στο Orange Grove προσφέρουμε ευκαιρίες και σε ιδέες που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να μην έβρισκαν χώρο σε έναν κερδοσκοπικό incubator, γιατί συχνά αυτοί οι “outsiders” χτίζουν ισχυρά success stories.

Παράλληλα δίνουμε μεγάλη αξία στα spillover effects που μπορούμε να δημιουργήσουμε, στο brand awareness για τα ελληνικά προϊόντα, στις αγροτικές ιδέες και προϊόντα που διακρίνονται διεθνώς και τοποθετούνται σε φημισμένα καταστήματα premium προϊόντων, αλλά και στις γνώσεις, δεξιότητες και επαφές που μεταφέρουν οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων στις τοπικές κοινωνίες.

Ασφαλώς και δεν μεταφράζονται όλες οι ιδέες που φιλοξενούνται στο Orange Grove σε βιώσιμες επιχειρήσεις, έχοντας καλλιεργήσει όμως ένα δυνατό entrepreneurial mindset, τα ίδια άτομα προχωρούν συχνά στην ίδρυση επιτυχημένων επόμενων επιχειρηματικών εγχειρημάτων ή γίνονται πολύτιμα στελέχη άλλων εταιρειών.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια για τόνωση και προσέλκυση ταλαντούχων νέων με καινοτόμες ιδέες (σε συνδυασμό και με δράσεις της Πρεσβείας);

Το Νοέμβριο ξεκινήσαμε το πρώτο μας 100% διαδικτυακό πρόγραμμα incubation, μέσα από τη νέα μας e-learning πλατφόρμα, με συμμετοχές από ολόκληρη την Ελλάδα (αλλά και  Έλληνες στο εξωτερικό).

Παράλληλα, ξεκινήσαμε το πρώτο μας πρόγραμμα coincubation, σε συνεργασία με την, Orange Grove alumni, Μαρία Βυτινίδου, founder του Athens Fashion Club όπου κάνουμε co-incubate startups του eco fashion, με στόχο να στηρίξουμε startups σε χώρους που ως Orange Grove δεν έχουμε βαθιά εξειδίκευση αλλά θεωρούμε σημαντικό να ενσωματώσουν την καινοτομία και την αειφορία στα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Ενώ ξεκινήσαμε και ένα πρόγραμμα preincubation, το «OG Power Up», με programme providers τους συνεργάτες μας στην ΑΕΛΙΑ που απευθύνεται σε ομάδες ή ιδέες με καινοτόμα στοιχεία, οι οποίες βρίσκονται σε πιο πρώιμο στάδιο.

Ως επόμενο βήμα, είναι το πρόγραμμα Entrepreneurial University, που αφορά σε μία σειρά masterclasses για τη μεταφορά της ολλανδικής εμπειρίας και τεχνογνωσίας στον τομέα της ένταξης επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στα ΑΕΙ με στόχο τη διασύνδεση της έρευνας με την αγορά, το οποίο διοργανώνεται από την Ολλανδική Πρεσβεία και το Orange Grove, σε συνεργασία με το Amsterdam Centre for Entrepreneurship (ACE) και το Preneurz Amsterdam, με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, και σε άμεση συνέργεια με το πρόγραμμα Capacity Building, το οποίο αναπτύσσεται από το Unifund και το Ίδρυμα Ωνάση.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινώσουμε το νέο μας πρόγραμμα για ανάπτυξη καινοτομιών στον αγροτικό τομέα, σε συνεργασία με το ολλανδικό πανεπιστήμιο Wageningen University & Research, το οποίο θα τεθεί κάτω από τη διεθνή ομπρέλα Lighthouse Project.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται στο μεγαλύτερο μέρος του διαδικτυακά, με self-paced courses και live workshops, και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα περιλαμβάνει δράσεις με φυσική παρουσία και pilot projects.

Ενώ, τέλος, σχεδιάζουμε για το επόμενο διάστημα δράσεις γύρω από τις 5G τεχνολογίες και το digital innovation (ψηφιακή καινοτομία).

Υπάρχει η πεποίθηση ότι υπάρχει απουσία ψηφιακών δεξιοτήτων στη σύγχρονη οικονομία και καθώς βαίνουμε στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Συμμερίζεστε την άποψη αυτή;

-Είναι κοινή αποδοχή ότι απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επανακατάρτισης, αναβάθμισης και δια βίου μάθησης δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, για να ενισχυθεί η κινητικότητα και ανθεκτικότητά του. Η σημασία του επιβεβαιώνεται άλλωστε και από τους πόρους που έχει δεσμεύσει η ΕΕ για την «ψηφιακή εκπαίδευση» των Ευρωπαίων πολιτών.

Η έλλειψη των δεξιοτήτων που χρειάζονται οι επιχειρήσεις αφορούν τόσο σε άτομα υψηλής ειδίκευσης για τη δημιουργία τεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών που θα ενισχύσουν τον καινοτόμο χαρακτήρα αυτών επιχειρήσεων και την ανάπτυξή τους, όσο -πιο κρίσιμα ίσως- στους εργαζόμενους που θα κληθούν να χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογικές λύσεις στην άσκηση της εργασίας τους, ανεξαρτήτως τομέα, σε μία πλήρως ψηφιοποιημένη οικονομία.

Μάλιστα, ποτέ δεν ήταν πιο εμφανές το έλλειμμα της ψηφιακής μας ετοιμότητας από την έλευση της πανδημίας. Ο υψηλός βαθμός ψηφιακής ετοιμότητας αποτέλεσε σωσίβιο για ορισμένες επιχειρήσεις που μπόρεσαν άμεσα να προσαρμόσουν σε μία ψηφιακή πραγματικότητα το εργασιακό τους μοντέλο, τα κανάλια πώλησης, διανομής, μάρκετινγκ, ακόμα και το ίδιο τους το προϊόν / υπηρεσία. Ενώ η χαμηλή ετοιμότητα, παρέλυσε άλλες ή απείλησε (και συνεχίζει να απειλεί) ακόμα και τη βιωσιμότητα τους.

Η ψηφιοποίηση ολόκληρου του φάσματος της οικονομίας, ωστόσο, προσφέρει και πολύ σημαντικές ευκαιρίες στις επιχειρήσεις, ειδικά στις νέες. Επιχειρήσεις, όπως αυτές που φιλοξενούμε στο Orange Grove, που κάνουν τα πρώτα τους βήματα και συνήθως συνίστανται από μικρές ομάδες με πολύ περιορισμένα κεφάλαια, έχουν στη διάθεσή τους ψηφιακά εργαλεία που τους προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες παρά τους λιγοστούς τους πόρους τους επιτρέποντάς τους να τοποθετηθούν γρήγορα στη διεθνή αγορά και να ανταγωνίζονται μεγαλύτερες, καθιερωμένες εταιρείες.

Για το λόγο αυτό, στο Orange Grove δίνουμε μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση των συμμετεχόντων μας σε ψηφιακά εργαλεία ενώ πρόσφατα δημιουργήσαμε και μία μεγάλη βιβλιοθήκη παρόμοιων εργαλείων που μπορούν να αξιοποιούν.

Πώς μπορούμε να προσελκύσουμε νέους από το εξωτερικό με στόχο την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Μετάβαση μέσω και της συμβολής του Ταμείου Ανάκαμψης;

Με δεδομένο ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και ο ψηφιακός μας μετασχηματισμός θα καθοριστούν σημαντικά από άυλα στοιχεία, όπως η τεχνογνωσία, η εξειδίκευση κ.ο.κ., η προσέλκυση ικανού ανθρώπινου δυναμικού από το εξωτερικό -όχι μονάχα νέων και όχι απαραίτητα μόνο Ελλήνων- που θα μεταφέρει τις γνώσεις και εμπειρίες του από αγορές υψηλής ανάπτυξης είναι καθοριστικής σημασίας.

Είναι θετικό σημάδι το γεγονός ότι φορείς υποστήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, όπως το Orange Grove, έχουμε διαπιστώσει μία αύξηση ενδιαφέροντος από μεμονωμένα άτομα υψηλής εξειδίκευσης ή/και ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις να επιστρέψουν ή, τουλάχιστον, να αποκτήσουν παρουσία στην Ελλάδα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, σαφώς έχουν αναγγελθεί πολύ σημαντικά μέτρα προσέλκυσης, που αφορούν κυρίως στις αποδοχές και τη φορολόγηση. Αυτά, σε συνδυασμό με τη σταδιακή αύξηση επενδύσεων στη χώρα από το εξωτερικό -τόσο μέσω επενδύσεων σε startups όσο και μέσω της δημιουργίας μονάδων από πολυεθνικές (που σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδευτούν και από σημαντικά προγράμματα ψηφιακής εκπαίδευσης, βλ. Microsoft)- μπορούν να ενθαρρύνουν ταλέντα που εργάζονται στο εξωτερικό, με απαραίτητα για την οικονομία μας skill sets, να δουν ένα μέλλον με προοπτική στην Ελλάδα.

Αυτή την προοπτική και τη θετική προδιάθεση που έχει δημιουργηθεί, θα πρέπει να ενισχύσουν και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, ένα σημαντικό ποσοστό των οποίων πρόκειται να κατευθυνθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό ενός μεγάλου εύρους αξόνων της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά και σε μεγάλες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Πέραν όμως από τις κρίσιμες επενδύσεις που σχεδιάζονται και τα κίνητρα που θα δοθούν, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που διευκολύνουν αυτή την μετεγκατάσταση, όπως η αποσαφήνιση κάποιων οικονομικών μέτρων – κινήτρων, διόρθωση σε ορισμένες περιπτώσεις προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί σε αυτά, ειδικά στα θέματα φορολόγησης (πχ για τα stock options), πιο εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία για τα μέτρα προσέλκυσης, δημιουργία ενός υποστηρικτικού πλαισίου, όπως πχ. ψηφιακές υπηρεσίες μίας στάσης, που θα επιτρέπει σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να γίνει η μετακίνησή του γρήγορα και εύκολα, κ.ο.κ. Αλλά και να ενεργοποιήσουμε ρυθμίσεις, όπως πχ. οι blue cards, που επιτρέπουν ένα ευρύτερο brain mobility (όχι μονάχα επαναπατρισμό Ελλήνων) που ενθαρρύνουν όλες οι σύγχρονες οικονομίες και θα εμπλουτίσουν τη δεξαμενή δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μας.

Τι είναι το Orange Grove

Το Orange Grove αποτελεί πρωτοβουλία της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, η οποία εστιάζει στον τομέα της νέας καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν 6 χρόνια με σκοπό την αποτροπή του brain drain, σε μία περίοδο που η οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν ιδιαίτερα ασταθής. Η Πρεσβεία της Ολλανδίας είχε θελήσει να αναλάβει μία πρωτοβουλία η οποία θα ενδυνάμωνε τους νέους με καινοτόμες ιδέες που ήθελαν να επιχειρήσουν και χρειάζονταν στήριξη.

Μεταφέροντας τεχνογνωσία από την Ολλανδία και προσφέροντας πρόσβαση σε ένα διεθνές δίκτυο μεντόρων, εκπαιδευτών και συμβούλων -μεταξύ άλλων υπηρεσιών- το Orange Grove συνεισέφερε στην ανάπτυξη καινοτόμων νεοφυών (startups), τη δημιουργία πολύτιμων θέσεων εργασίας και τη διαμόρφωση μίας ανταγωνιστικής startup κοινότητας, με την υποστήριξη πανεπιστημίων, πολυεθνικών επιχειρήσεων, χορηγών και συνεργατών. Χτίζοντας μάλιστα στην επιτυχία του εγχειρήματος στην Αθήνα, το 2017 το Orange Grove επεκτάθηκε στην Πάτρα, μέσα από μία στρατηγική συνεργασία με τον τοπικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Ιθάκη.

 

Διαβάστε επίσης:

Μυλαίδη Στούµπου (Microsoft Corp.): Οι γυναίκες φοβούνται να διεκδικήσουν μία προαγωγή ακόμη κι αν διαθέτουν τα προσόντα

Μαρία Πάτση (Warply): Το 90% των developers και των στελεχών στις εταιρείες τεχνολογίας είναι άνδρες

Ζήνα Μαυροειδή (e-fresh.gr): «Οι καταναλωτές κλειδώνουν παραγγελίες για ένα μήνα μετά – Απαιτητικός ο χειμώνας για τα e-shop»

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση