ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Amalia Kertsikoff: H 16χρονη που μας καλεί να πούμε το δικό μας «ευχαριστώ» στους Έλληνες ήρωες της πανδημίας

Amalia Kertsikoff

H Amalia Kertsikoff δεν είναι μία συνηθισμένη δεκαεξάχρονη. Όπως οι περισσότεροι μαθητές στην Ελλάδα, έτσι κι εκείνη, με το ξέσπασμα της πανδημίας έμεινε σπίτι. Αντί, όμως, να περάσει το χρόνο της χαλαρώνοντας ή διαβάζοντας απλώς τα μαθήματά της, σκεφτόταν τους εργαζομένους στο χώρο της υγείας. Γνώριζε πως οι γιατροί και οι νοσηλευτές που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό, έβαζαν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Έβλεπε πως ο κόσμος χειροκροτούσε την προσπάθειά τους, αλλά εκείνοι ίσως και να μην το μάθαιναν ποτέ. Αποφάσισε, λοιπόν, να κάνει κάτι για αυτό. Δημιούργησε την πλατφόρμα «How Do You Thank A Hero?» (HDΥTAH) δίνοντάς μας την ευκαιρία να τους πούμε το δικό μας «ευχαριστώ».

«Ήθελα να δείξω σε αυτούς τους ανθρώπους τόσο με λόγια, όσο κι έμπρακτα, πόσο ευγνώμονες είμαστε όλοι, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε όποιον ήθελε να μοιραστεί το μήνυμά του, από την ασφάλεια του χώρου του», μας είπε.

Στην αρχή, ήταν δύσκολο να οργανώσει μία τόσο μεγάλη προσπάθεια ολομόναχη. Είχε, άλλωστε, και τις υποχρεώσεις του σχολείου να τρέχουν. Επειδή ονειρευόταν να επεκτείνει όσο μπορούσε το HDΥΤAH, μίλησε με τους δέκα πιο έμπιστους φίλους της και μαζί, σχημάτισαν ένα δυναμικό διοικητικό συμβούλιο. Συναντιούνται κάθε εβδομάδα και σχεδιάζουν τις κινήσεις τους. «Πραγματικά, σ’ αυτούς χρωστάω την ψυχική μου ηρεμία. Έχουμε γίνει ομάδα», ανέφερε.

Μπαίνοντας στο howdoyouthankahero.org, μπορούμε να δωρίσουμε δέκα ευρώ και να ανεβάσουμε ανώνυμα ένα βίντεο, ευχαριστώντας τους ανθρώπους αυτούς. Μέχρι στιγμής, έχουν συγκεντρωθεί δύο χιλιάδες ευρώ, ενώ 105 άνθρωποι έχουν στείλει βίντεο με τα μηνύματά τους!

Φυσικά, το «How Do You Thank A Hero?» δε σταματά εκεί. Τον περασμένο μήνα, δώρισε προστατευτικές μάσκες στα Παιδικά Χωριά SOS της Βάρης, σε συνεργασία με το ελληνογερμανικό brand No Thinkin’. Επιπλέον, έχει το δικό του διαδικτυακό pop-up κατάστημα.

Αυτή τη στιγμή, οι δράσεις επικεντρώνονται στο νοσοκομείο Σωτηρία. Η Amalia με τους συνεργάτες της, μάλιστα, το επισκέφθηκαν πριν δύο εβδομάδες. Συνάντησαν τους υπεύθυνους της ΜΕΘ, δρ. Νικολοπούλου και δρΡαφτοπούλου, ενώ συζήτησαν για τις ανάγκες που υπάρχουν. Τελικά, είδαν πως χρειαζόταν άμεση αντικατάσταση τεχνολογικού εξοπλισμού και υπολογιστών, ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία των αισθητήρων μάζας αέρα. Όταν ήρθαν σε επαφή με την προμηθευτική εταιρεία τεχνολογικών προϊόντων PCM που έχει την έδρα της στον Πειραιά, κι εξήγησαν τη δράση τους, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να παρέχουν δωρεάν ό, τι χρειαζόταν.

«Αν υπολογίσουμε την αξία του εξοπλισμού αυτού, έχουμε συγκεντρώσει περίπου 4.000 ευρώ», τόνισε. «Το επόμενο βήμα είναι να προωθήσουμε την πρωτοβουλία μας στο Σικάγο». Είναι ασταμάτητοι!

Την Πέμπτη, μαζί με δύο μέλη της ομάδας της, η Amalia Kertsikoff επέστρεψε στο Σωτηρία για την εγκατάσταση της νέας εκείνης τεχνολογίας. Τώρα πια, οι αξονικές τομογραφίες θα είναι υψηλότερης ανάλυσης και τα αποτελέσματά τους όσο πιο έγκυρα γίνεται. Μέχρι να έρθει η HDYTAH, οι ειδικοί χρειαζόταν να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους και σε άλλες μονάδες. Πλέον, όλα έγιναν ευκολότερα. «Είχαμε την τύχη να δούμε κι έναν 87χρονο ασθενή να παίρνει εξιτήριο, νοσηλευόταν εδώ και τρεις μήνες με Covid-19 και γρίπη. Ήταν κάτι που με συγκίνησε», μας εκμυστηρεύτηκε.

Πριν βρεθεί στο νοσοκομείο αυτό, δεν αντιλαμβανόταν το μέγεθος όσων έχει καταφέρει. Μόνο όταν είδε πόσο συγκινημένοι ήταν οι γιατροί και οι νοσηλευτές χάρη στην πρωτοβουλία της – ορισμένοι, ξέσπασαν σε κλάματα – συνειδητοποίησε πως, πράγματι, κάνει τον κόσμο μας λίγο καλύτερο.

«Νομίζω πως όλοι μας θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά, με τον τρόπο μας. Υπάρχουν τόσα όμορφα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας και όντως κάνουν τη διαφορά. Ακόμη και κάτι πολύ απλό, όπως ένα χαμόγελο και μία “καλημέρα” αρκούν για να φτιάξουν τη μέρα κάποιου ανθρώπου. Και η How Do You Thank A Hero? πραγματικά βγάζει το καλό από μέσα μας…»

Μήπως, τελικά, η γενιά της είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά; «Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες που μας επιτρέπουν να ελέγχουμε περισσότερα πράγματα. Αμφισβητούμε τα πάντα και θεωρώ πως αυτό θα φανεί στις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον», είπε. Θα το πάρουμε, λοιπόν, ως «ναι».

Η Amalia Kertsikoff δε σταματά να ανεβάζει τον πήχη όλο και ψηλότερα. Παρότι είναι πολύ νωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς θα κάνει στη ζωή της, θέτει διαρκώς νέους στόχους και σε σταματά να αναζητά νέες εμπειρίες, να μαθαίνει απ’ όπου μπορεί. Προς το παρόν, όμως, τείνει προς τη βιοτεχνολογία. Ό,τι κι αν αποφασίσει, έχει στο πλευρό της την οικογένειά της, η οποία της δίνει κίνητρο να κυνηγάει τα όνειρά της. Ο αδελφός και οι γονείς της στηρίζουν κάθε της κίνηση. «Αυτοί είναι που βάζουν αέρα στα πανιά μας και μας εμπνέουν να γίνουμε καλύτεροι, να είμαστε οι καλύτεροι», μας είπε και είμαστε σίγουρη πως θα καταφέρει κάθε της φιλοδοξία.

 

Διαβάστε επίσης:

Νέα και πανίσχυρη: Η Malala Yousafzai αλλάζει τον κόσμο

Μαριλένα Γεραντώνη: «Γίνε καλύτερη. Σε ό,τι ξεκινήσεις, σε ό,τι αφοσιωθείς»

Αλεξάνδρα Βοβολίνη: H γυναίκα που κρατά τη σημαία ψηλά στον σκληρό κόσμο των εκδοτών

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις