Η πολιτική πορεία της Άννας Διαμαντοπούλου αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν όρια που θέτει το φύλο και ότι όπως λέει και η ίδια “τα στερεότυπα έχουν γίνει κομμάτια σε κάθε τομέα αφού οι γυναίκες έχουν κατακτήσει τον ρόλο τους σε θέσεις από αρχηγοί κρατών μέχρι αστροναύτες δημιουργώντας πρότυπα”. Την ίδια στιγμή όμως διαπιστώνει ότι στη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική υπάρχει πισωγύρισμα την τελευταία δεκαετία και τονίζει ότι είναι προτεραιότητα να υπάρξει πολιτική και πολιτισμική αλλαγή στην ανάγκη προστασίας και υποστήριξης της εγκυμοσύνης και της μητρότητας.
Η Άννα Διαμαντοπούλου κατάφερε από μικρή να ξεχωρίσει στο ανδροκρατούμενο χώρο της πολιτικής. Από τα 26 της που έγινε Νομάρχης Καστοριάς μέχρι σήμερα έχει αναλάβει πολλές φορές ηγετικές θέσεις. Πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ, ως το 1993, μετά Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας, από τα 37 της βουλευτής Κοζάνης και λίγο μετά Υφυπουργός Ανάπτυξης με ευθύνη για τις ιδιωτικοποιήσεις και τη βιομηχανική αναδιάρθρωση. Από το 1999-2004 ήταν Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αρμοδιότητα τα κοινωνικά θέματα και την απασχόληση και αργότερα έγινε υπουργός Παιδείας. Σήμερα είναι Πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και αν κάτι χαρακτηρίζει την πορεία της είναι η τόλμη και ο δυναμισμός αλλά και η συνετή και ήρεμη έκφρασή της.
Συμμετείχε στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου εξέχουσες προσωπικότητες της οικονομίας και της πολιτικής, επιχειρηματίες, υψηλόβαθμα στελέχη, μοιράστηκαν τις γνώσεις και τις απόψεις τους. Σήμερα απαντά στις ερωτήσεις που το Portraits θέτει στις γυναίκες του Delfi Forum 2020 με θέμα την πορεία της επιτυχημένης τους ανέλιξης σε δύσκολα και ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα όπως αυτά της οικονομίας και της πολιτικής.
Οι χώροι της οικονομίας και της πολιτικής ήταν παραδοσιακά ανδροκρατούμενοι χώροι. Αισθανθήκατε στην επαγγελματική σας πορεία ότι το φύλο σας, δημιούργησε εμπόδια ή καθυστέρησε την ανέλιξή σας;
Οι χώροι της οικονομίας και της πολιτικής στην Ελλάδα παραμένουν και σήμερα ανδροκρατούμενοι χώροι. Υπάρχει φυσικά εξέλιξη σε σχέση με το παρελθόν, αλλά στους συγκριτικούς πίνακες για το τι συνέβη στις ευρωπαϊκές χώρες είμαστε σταθερά στην τελευταία ή προτελευταία θέση. Το θεσμικό πλαίσιο της χώρας από τα πλέον σύγχρονα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στο εκπαιδευτικό σύστημα έχουν γίνει ικανοποιητικές μεταρρυθμίσεις ως προς τα θέματα της ισότητας. Στον χώρο όμως της πολιτικής και των επιχειρήσεων τα παραδείγματα που αλλάζουν τα δεδομένα είναι λίγα. Στην προσωπική μου πορεία συνάντησα και αμφισβητήσεις και προκλήσεις με βάση το φύλο μου. Αυτά όμως κατά την πρώτη φάση της πολιτικής μου διαδρομής. Στην μετέπειτα περίοδο πολλές φορές το φύλο επιτάχυνε τις εξελίξεις κυρίως γιατί η ανάγκη της συμμετοχής των γυναικών ήταν μεγάλη.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αλλαγή στη στάση των μεγάλων επιχειρήσεων απέναντι στις γυναίκες; Τις επιλέγουν ευκολότερα σε ανώτερες θέσεις σε σχέση με το παρελθόν; Τι συμβαίνει στον κλάδο σας;
Υπάρχουν εξελίξεις και αρκετές σημαντικές γυναίκες καταλαμβάνουν νευραλγικές διευθυντικές θέσεις. Ο αριθμός είναι και πάλι μικρός. Ιδιαίτερα στον χώρο της πολιτικής που σημαίνει κυβέρνηση, κοινοβούλιο, αυτοδιοίκηση, κοινωνικοί εταίροι, κόμματα, υπάρχει από στασιμότητα έως πισωγύρισμα σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.
Υπάρχουν ακόμη στερεότυπα στον κλάδο σας, σχετικά με το τι μπορούν ή δεν μπορούν να κάνουν οι γυναίκες και πώς ξεπερνιούνται;
Όταν ένας αριθμός γυναικών (όσο μικρός και αν είναι) σπάζει τα στερεότυπα σε κάθε κλάδο κανείς δεν μπορεί να τα επικαλεστεί.
Τα στερεότυπα έχουν γίνει κομμάτια σε κάθε τομέα και οι γυναίκες έχουν κατακτήσει τον ρόλο τους σε θέσεις από αρχηγοί κρατών μέχρι αστροναύτες δημιουργώντας πρότυπα.
Γυναίκες και άντρες στην χώρα μας πρέπει να δουλέψουν σε όλους τους τομείς μαζί πάνω στην βασική αρχή ότι η συμμετοχή και των δύο φύλων με βάση την αξιοκρατία (και όχι τα στερεότυπα που έχουμε στο μυαλό μας) είναι εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο για τα κοινωνικά δεδομένα, αλλά και για τα οικονομικά αποτελέσματα. Είναι προτεραιότητα να υπάρξει πολιτική και πολιτισμική αλλαγή στην ανάγκη προστασίας και υποστήριξης της εγκυμοσύνης και της μητρότητας. Ο αποκλεισμός προικισμένων νέων γυναικών λόγω του φόβου της μητρότητας στερεί από την οικονομία μεγάλες δυνάμεις και είναι μία κατάφορη αδικία απέναντι στις γυναίκες.
Η κρίση της πανδημίας έφερε αλλαγές στην καθημερινότητα και την οικονομία. Πιστεύετε ότι οι οικονομίες θα ανακάμψουν και ποια είναι η σημαντικότερη γνώση που αποκτήσατε από αυτή τη συγκυρία;
Οι οικονομίες θα ανακάμψουν όπως συμβαίνει πάντοτε στην ανθρώπινη ιστορία. Το ζητούμενο είναι πρώτον «το πότε;» Ερώτημα που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει πριν βρεθεί το εμβόλιο. Δεύτερον «το πώς» και η απάντηση σ΄αυτό εξαρτάται από τον εθνικό σχεδιασμό, τα μέτρα και την ικανότητα κάθε Κυβέρνησης (και επιχείρησης) να χρησιμοποιήσει σωστά υπάρχοντες και μελλοντικούς πόρους. Αυτό που φέρνει στο μυαλό μου η πανδημία είναι η αρχαία ελληνική φράση: «Άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων άλλα δε θεός κελεύει».
Να είμαστε λοιπόν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε είδους ανατροπή των σχεδίων μας με ρεαλισμό, αισιοδοξία και αλληλεγγύη.
Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι Πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Πρ. Επίτροπος ΕΕ – πρ. Υπουργός
Διαβάστε επίσης:
Νεσλιχάν Κιοσέ: Η 22χρονη γυναίκα από τη Ροδόπη που συγκίνησε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Άντζελα Γκερέκου: Δεν πιστεύω στις γυάλινες οροφές
Έφη Αχτσιόγλου: O σεξισμός είναι πολύ πιο ωμός εκεί που η θέση δεν είναι από μόνη της «προνομιούχα»
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση