Αύρα Λυράκη (Life Self Coaching): Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στελέχη είναι το πώς να βάζουν τα όριά τους

Καθώς η εργασία διαχέεται όλο και περισσότερο στο 24 ωρό μας, όλο και περισσότερο μας απασχολούν οι επαγγελματικές μας σχέσεις, αλλά και πως η προσωπική μας δουλειά θα ανταμείβεται στους δύσκολους και απαιτητικούς χώρους εργασίας. Ειδικά για τις γυναίκες είναι μόνιμο στοίχημα, να κερδίσουν την εκτίμηση και το σεβασμό και να καταφέρουν να ανελιχθούν προτάσσοντας την αξία τους.

Η επιτυχία είναι ευκολότερη για τους ανθρώπους οι οποίοι διαθέτουν το χάρισμα της επικοινωνίας, της αυτεπίγνωσης, της αυτοπειθαρχίας και  της πίστης στον εαυτό τους και στα ταλέντα τους, γιατί  δεν παραιτούνται εύκολα από τους στόχους τους. Η κατάκτηση ενός επαγγελματικού στόχου – είτε αυτός μπορεί να είναι η απόκτηση ενός πτυχίου είτε η αλλαγή εργασίας είτε το κυνήγι μιας προαγωγής  – απαιτεί πίστη στον εαυτό σου και τις δυνατότητές σου.

Παράλληλα όμως είναι σημαντικό να έχεις αυτοεκτίμηση για την επαγγελματική σου αξία καθώς αυτό μπορεί πιο εύκολα να σε οδηγήσει στην επιτυχία αλλά και να εντείνει το συνολικότερο αίσθημα ευεξίας και ικανοποίησης.

Μπορεί το coaching να μας βοηθήσει να πετυχαίνουμε τους στόχους μας, να επικοινωνούμε καλύτερα, να βελτιώνουμε τις σχέσεις μας  αλλά και τον εαυτό μας;

H Αύρα Λυράκη (Ph.D) είναι Global Executive Communication Coach & Mentor και η 1η Ελληνίδα που κατέκτησε την ανώτερη πιστοποίηση Master Certified Coach από την International Coach Federation (ICF). Είναι αξιολογητής πιστοποίησης υποψηφίων Coaches (ICF)  και μας εξηγεί τί είναι το coaching και πώς μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε τις απαντήσεις μας.

Έχει ιδρύσει το www.lifeselfcoaching.com και είναι μέντορας επικοινωνίας στο Global Thinkers Forum, International Positive Psychology Association και στο Cherie Blair Foundation for Women. Είναι Global Executive Communication Coach (MCC, ICF)| Government & C-Level Communication Mentor |ICF Assessor| TEDx Speaker| HBR Advisory Council Member.

Μιλήσαμε μαζί της για να μας λύσει τις απορίες σχετικά με το Coaching, τη διαφορά του με το Mentoring, το Consulting, την… ψυχανάλυση. Με βάση την εμπειρία της, και έχοντας συνεργαστεί με ανώτερα στελέχη πολυεθνικών με παγκόσμια παρουσία, να μας πει πώς τα βοηθά και τί πρέπει κανείς να περιμένει από το Executive Coaching. Επίσης τί είδους coaching χρειάζονται περισσότερο οι γυναίκες και πότε αποδίδει…

Πώς βοηθάει το executive coaching τα στελέχη να πετύχουν τους στόχους τους και να βελτιώσουν τον εαυτό τους;

Το βέβαιο είναι ότι όταν κάποιος αποφασίσει να ξεκινήσει coaching επιθυμεί να κάνει κάποιες αλλαγές και είναι πολύ σημαντικό η αφετηρία να είναι αυτή η διάθεση για αλλαγή.

Για να ανακαλύψει  τα δυνατά  σημεία της προσωπικότητας του ένα άτομο αλλά και το πώς να τα αξιοποιήσει υπάρχουν πολλά ψυχομετρικά εργαλεία που χρησιμοποιώ.

Σύμφωνα με τη βάση της συνεργασίας του Coaching, ο ίδιος ο πελάτης θέλει να κάνει αλλαγές και είναι και υπεύθυνος για την υλοποίηση αυτών. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από το ίδιο το άτομο, την αποφασιστικότητά του και τη δική του ανταπόκριση. Και το πρώτο που κάνουμε είναι να εξηγούμε πώς το coaching διαφέρει από το mentoring, το consulting και το therapy ή το training και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, ώστε να είναι σαφές στον πελάτη τι ακριβώς μπορεί να περιμένει μέσα από αυτή την δημιουργική συνεργασία

Ποια είναι η διαφορά του coaching από το mentoring, το consulting και το therapy ή το training.

Το coaching ασχολείται με το τώρα και το μέλλον. Ενώ το therapy ξεκινάει από το παρελθόν. Με ανθρώπους που έχουν πλήρη ευθύνη του εαυτού τους, μπορεί να βοηθήσει σε ένα δίλημμα, να βοηθήσει το άτομο να πάρει αποφάσεις για το ποιο μονοπάτι να πάρει, στο βαθμό που το άτομο είναι ικανό να φέρει την ευθύνη του εαυτού του. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Coach οφείλει να παραπέμψει τον πελάτη του σε ψυχολόγο, ο οποίος είναι ο ειδικός για θέματα που αγγίζουν περιοχές όπως  π.χ  κατάθλιψη, οποιοδήποτε πρόβλημα απαιτεί therapy και απαγορεύεται ο coach να το αγγίξει γιατί πολύ απλά δεν έχει τη γνώση και την επαγγελματική άδεια να το κάνει αυτό. Υπάρχουν όρια και είναι πολύ συγκεκριμένα. Ο Coach δεν ασχολείται με το παρελθόν. Αν δηλαδή κάποιος έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, δεν θα πάμε στο τί συνέβη στην παιδική ηλικία, αλλά θα δούμε τί μπορούμε να κάνουμε με αυτό που είμαστε τώρα και πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε. Και  καταλήγει σε ένα action plan, στο τί μπορείς να κάνεις για να νιώσεις ένα βήμα καλύτερα.

Ακόμη κι αν κάποιος coach έχει πτυχίο ψυχολογίας, όταν κάνει coaching είναι coach και περιορίζεται στο ρόλο αυτόν. Και όταν αξιολογώ υποψήφιους για να λάβουν την πιστοποίηση/εις του επαγγελματία coach είναι πολύ σημαντικό να μην μπαίνει σε ρόλο consultant ή mentor,  therapist ή trainer.

Επίσης το coaching δεν παρέχει συμβουλές. Οι πιστοποιημένοι coaches (ICF) θεωρούν  ότι το άτομο είναι ένα δημιουργικό ον και μπορεί να βρει τι λύσεις μόνο του, αρκεί να του υποβάλλεις  τις κατάλληλες ερωτήσεις. Και δεν έχει άλλου τύπου θέματα, τα οποία χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης, γι’ αυτό μιλάμε για accountability (προσωπική ευθύνη). Γιατί το κάθε άτομο είναι ο expert του εαυτού του, όχι ο coach.

Τους στόχους τους θέτει ο πελάτης, και μέσα από τις ερωτήσεις του coach βρίσκει τις απαντήσεις και εκείνος θέτει το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του στόχου του. Ενώ, το mentoring ενέχει και συμβουλή. Στο coaching ο ειδικός και το άτομο είναι στο ίδιο επίπεδο και οι δύο. Ενώ στο mentoring, το consulting και το therapy ή το training, ο ειδικός είναι ένα σκαλοπάτι πιο πάνω από τον πελάτη.

Και στο coaching πελάτης και coach είναι στο ίδιο επίπεδο ακόμη κι αν, ειδικά στο executive coaching, ο πελάτης είναι σε θέση εξουσίας, και έτσι ο coach έχει πάντα τη δυνατότητα να μιλάει με ειλικρίνεια και όχι να επικροτεί όσα λέει ο πελάτης επειδή η θέση του είναι ψηλά στην ιεραρχία. Στηρίζεται σε αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης, εμπιστευτικότητας και ειλικρίνειας.

Πώς μπορεί να βοηθήσει το  coaching στην καλλιέργεια των soft skills και ποια είναι αυτά που συνήθως σας ζητάνε τα στελέχη;

Η επικοινωνία είναι γενικά το μεγάλο ζητούμενο. Είτε σε ατομικό επίπεδο πώς ένα άτομο μπορεί να επηρεάσει (influence), πώς να ηγείται (leadership) και το executive visibility. Σε επίπεδο ομάδας η καλλιέργεια του empathy, η ενθάρρυνση της ομάδας, και η λειτουργία της ομάδας σε συνθήκες απομακρυσμένης εργασίας. Η βοήθεια στην επικοινωνία σε συνθήκες απομακρυσμένης εργασίας είναι κάτι που το δούλευα και πριν την πανδημία, γιατί η ανάγκη υπήρχε από τις πολυεθνικές που δούλευαν με ομάδες σε όλο τον κόσμο.

Τι είναι το execυtive visibility;

Στις εταιρείες υπάρχουν στελέχη που κάνουν καλή δουλειά και αυτό το ξέρουν όλοι, τα στελέχη το κεφαλαιοποιούν κερδίζουν σεβασμό και εκτίμηση και διακρίνονται. Και υπάρχουν και άλλα στελέχη, που είναι αφανείς ήρωες κάνουν όλη τη δουλειά αλλά δεν τους αναγνωρίζεται. Με αυτούς δουλεύω πιο πολύ, ώστε από «αφανείς» να γίνονται «ορατοί».

Το executive visibility σχετίζονται με  τεχνικές που αφορούν την παρουσίαση του προφίλ του στελέχους και της δουλειάς του, σε τρίτους, εντός και εκτός της εταιρείας του. Δεν είναι δημιουργία εικόνας όπως είναι το image making που έχει να κάνει με το πώς φαίνομαι,  το visibility έχει να κάνει και με το πώς είσαι και πώς η παρουσία σου γίνεται αισθητή στο περιβάλλον της εταιρίας

Αφορά το πώς δομείς την επαγγελματική σου παρουσία τόσο ως μέλος της ομάδας, όσο και έξω από αυτήν με βάση αυτό που πραγματικά είσαι, τις ικανότητες και τη δουλειά σου. Αφορά τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι πώς επικοινωνείς και πώς η παρουσία σου γίνεται αισθητή στο χώρο που λειτουργείς ώστε να επηρεάζεις  και να κερδίζεις εκτίμηση και σεβασμό. Για να το πετύχεις αυτό δεν αρκεί να κάνεις σκληρή δουλειά, πρέπει να καλλιεργείς τις σχέσεις σου και πρέπει σε κάθε αλληλεπίδραση που έχεις να περνάς αυτό το μήνυμα: ότι έχεις αξία και ότι αυτή η αξία μπορεί να επηρεάσει τις στρατηγικές αποφάσεις της εταιρίας.

Και για να το κάνεις αυτό πρέπει να παράγεις αποτέλεσμα και πάνω σε αυτό να κτίζεις την επικοινωνία σου και να την κεφαλαιοποιείς συστηματικά.

Πολλές φορές συμπληρώνεται το executive coaching (που περιορίζεται σε ερωτήσεις χωρίς συμβουλές), με το mentoring που περιέχει και συμβουλές όταν υπάρχει ανάγκη, όπως με το public speaking mentoring όταν αυτό είναι κάτι που χρειάζεται κάποιος.

 Μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει;

Από τη στιγμή που θέλει μπορεί.

Από τα χιλιάδες στελέχη που έχετε κάνει coaching κάποια ήταν γυναίκες. Τι διαφορετικές ανάγκες έχουν οι γυναίκες από τους άντρες στελέχη όταν ζητούν τη βοήθειά σας ως coach;

Το πιο συνηθισμένο θέμα στις γυναίκες είναι πώς να βάζουν τα όριά τους. Οι γυναίκες εξ ορισμού θεωρούν ότι πρέπει να αποδείξουν… 500 φορές περισσότερο την αξία του εαυτού τους σε σχέση με τους άντρες. Και δεύτερον το executive visibility, δηλαδή πώς από τη δουλειά τους θα γίνουν πιο ορατές για να μπορέσουν να σπάσουν τη γυάλινη οροφή και να μπορέσουν να ανέβουν πιο ψηλά ιεραρχικά.

Και πολύ συχνό, στις γυναίκες είναι και το imposter syndrome, δηλαδή δεν νιώθουν ποτέ ότι κάνουν αρκετά πράγματα. Δεν είναι ποτέ ευχαριστημένες με όσα κάνουν και νιώθουν ότι όσα πετυχαίνουν είναι λίγα και τα αμφισβητούν

Με το coaching κερδίζουν επίγνωση του εαυτού τους και αυτό είναι πολύ συγκεκριμένο κέρδος και απελευθερωτικό από την ψευδαίσθηση ότι είμαι καλύτερη ή χειρότερη. Συνειδητοποιούν ποια είναι η αξία τους και μαθαίνουν να τη μετράνε αντικειμενικά και τότε βλέπουν τα πράγματα πιο καθαρά. Ο coach βοηθάει μέσα από ερωτήσεις να αντιληφθεί ο πελάτης, ή η πελάτισσα την πραγματικότητα, από ένα αντικειμενικό φακό, απαλλαγμένο από τα συνήθη bias της φιλίας ή της οικογένειας. Το coaching σε βοηθάει να δεις καθαρά τον εαυτό σου σε σχέση με τον στόχο που έχεις βάλει.

Στις γυναίκες αυτό που χρειάζεται επομένως είναι να μάθουν να προβάλλονται περισσότερο;

Εστιάζουμε με στόχο τη διάκρισή τους σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον,  στο να μάθουν να προβάλουν τη δουλειά τους. Το executive visibility αφορά την προβολή αλλά με ένα τρόπο που έχει ουσία, αφορά την εσωτερική αξία και τις ικανότητες και όχι την επιφάνεια. Ώστε να αντικατοπτρίζεται η πραγματική δύναμη και όχι η ματαιοδοξία και η ανασφάλεια που την τροφοδοτεί.

Σίγουρα βέβαια η εμφάνιση παίζει ρόλο, αλλά το σημαντικό είναι ο άνθρωπος να δείχνει αυτό που πραγματικά έχει και σε βάθος είναι, γιατί αυτό που έχει σημασία είναι η ουσία του κάθε ανθρώπου να γίνεται κατανοητή και να εκτιμάται στο επαγγελματικό του περιβάλλον.

Ποιες είναι οι ανάγκες που παρουσιάζονται περισσότερο τώρα στα στελέχη λόγω της καραντίνας;

Το work life balance δηλαδή η θέσπιση ορίων και η επικοινωνία.  Το ωράριο στην καραντίνα, εύκολα επεκτείνεται καθώς δουλεύοντας από το σπίτι χάνονται τα όρια. Δουλεύουν λοιπόν όλοι περισσότερες ώρες και χάνεται η ισορροπία μεταξύ της οικογενειακής, της προσωπικής και της επαγγελματικής ζωής.

Επίσης η απομακρυσμένη εργασία τους κάνει όλους να νιώθουν απομονωμένοι και δυσχεραίνεται η επικοινωνία.

Το coaching έχει τεχνικές που θυμίζουν τα όρια και τα θέτουν ως προτεραιότητα. Η οριοθέτηση είναι προσωπική υπόθεση και έχει μεγάλη σημασία η δική μας στάση.

 

Who is Who

H Αύρα Λυράκη είναι Global Executive Communication Coach (MCC, ICF)| Government & C-Level Communication Mentor |ICF Assessor| TEDx Speaker| HBR Advisory Council Member.

Διαβάστε επίσης

Ποιες είναι οι επαγγελματικές ανάγκες των γυναικών στην Ελλάδα την εποχή του κορονοϊού;

«Όταν πιστεύεις σε σένα, ρισκάρεις ακόμα και όταν φοβάσαι»: 5 κορυφαίες επιχειρηματίες μοιράζονται το μυστικό της επιτυχίας τους

Γιατί η πανδημία δεν ωφελεί τις γυναίκες διευθύντριες