H Εμμανουέλα Μουσαμά γεννήθηκε μέσα στις επιχειρήσεις. Αυτό, ωστόσο, δεν την καθησύχασε ποτέ. Αντίθετα την έκανε να προσπαθεί συνεχώς να βελτιώνει τον εαυτό της σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα, από τη θέση της Experience & Communications Director του Ξενοδοχειακού Ομίλου «Α.Μουσαμάς Α.Ε.» που διαθέτει τα ξενοδοχεία Crown Plaza Athens City Center, Holiday Inn Athens και Holiday Suites Arnis Street, συζητά στο με την Έλενα Τσαγκαράκη στο #chatwithwomenact για το πως είναι να είσαι επιχειρηματίας, μητέρα και «συμφοιτήτρια» των παιδιών σου. Για τις απαιτήσεις, τις δυσκολίες και την επιθυμία να αφήσει στις 3 κόρες της έναν πιο ισότιμο κόσμο.
Ποια είναι η Εμμανουέλα Μουσαμά;
Η Εμμανουέλα Μουσαμά είναι η Experience and Communication Director στα ξενοδοχεία της εταιρίας Αντώνης Α. Μουσαμάς Α.Ε (Crowne Plaza Athens City Centre, Holiday Inn Athens – Attica Ave. Airport West και Holiday Suites Arnis Street). Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του City University. Είναι και πάλι φοιτήτρια στο Division of Continuing Education του Harvard University από όπου θα αποφοιτήσει με μεταπτυχιακό στις διεθνείς σχέσεις. Είναι η μητέρα 3 υπέροχων κοριτσιών. Είναι αθλήτρια. Είναι Jungian Coach. Πάνω από όλα είναι μια γυναίκα θετική, αισιόδοξη και δραστήρια.
Αν έδινες μια συμβουλή στον 17χρόνο εαυτό σου ποια θα ήταν;
Δύσκολο να ξεχωρίσω μόνο μία, μάλλον τρίωρη διάλεξη θα έδινα με power point! Εάν έπρεπε να διαλέξω όμως θα ήταν: Να σε αγαπάς με όλη σου τη δύναμη, να σε προσέχεις και να σε συγχωρείς. Μου το έλεγε συχνά η μητέρα μου με πολλή στοργή και έγνοια.
Τι σου προξένησε μεγαλύτερη έκπληξη στην πορεία σου;
Πόσο βοηθητικά ήταν και είναι τα θετικά σχόλια και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου σε όλη μου τη πορεία. Σε στιγμές που δεν ένιωθα δυνατή και δεν είχα εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, μια καλή κουβέντα, ένα «καλά πας συνέχισε» ή «πιστεύω σε εσένα» μου έδωσαν φτερά.
Πως θυμάσαι τη μεγαλύτερη αποτυχία σου;
Μέχρι πολύ πρόσφατα με πόνο, πλέον με αποδοχή. Μου πήρε πολλά χρόνια και πολλή δουλειά με τον εαυτό μου για να αποδεχτώ τα λάθη και τις αποτυχίες μου και να τα αντιμετωπίζω σαν ευκαιρίες αυτογνωσίας ή μαθήματα. Είναι δεδομένο ότι θα κάνουμε λάθη όσο και εάν προσπαθούμε να τα αποφύγουμε. Ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε και αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας για αυτά είναι αυτό που μας ορίζει.
Έχεις κάποια γυναίκα που έπαιξε ρόλο μέντορα σε σένα;
Η Μαρί Χάλακα, υπεύθυνη ανεύρεσης πόρων στην ΜΚΟ PRAKSIS. Από την αρχή της γνωριμίας μας και της συνεργασίας μας, πίστεψε σε έμενα και με δίδαξε πολλά. Μοιραστήκαμε τις αγωνίες της δουλειάς αλλά γελάσαμε και πάρα πολύ. Σημαντικές είναι και οι συμβουλές από τον πολύ στενό κύκλο των φιλενάδων μου. Έχω ένα πολύ δυνατό πλαίσιο στήριξης σε κάθε μου βήμα.
Ποια είναι η πιο σοφή συμβουλή που σου έχουν δώσει και γιατί;
Ο πατέρας μου με συμβούλευε να μην έχω καθημερινές συνήθειες, έστω και μικρές, να είμαι ελεύθερη από αυτές. Σοφή κουβέντα, γιατί έτσι ορίζεις καλύτερα τον εαυτό σου σε σχέση με τις εκάστοτε ανάγκες σου και αφήνεις ελεύθερο το μυαλό σου να ανακαλύπτει καινούργιες χαρές. Και παραμένεις ευτυχής και ήρεμος όταν τα σχέδια σου ανατρέπονται. Σοφός άνθρωπος ήταν ο πατέρας μου. Μου λείπει πολύ.
Ποιο θέλεις να είναι το legacy σου;
Να αφήνω θετικό πρόσημο στους ανθρώπους γύρω μου. Μπορεί κάποια στιγμή να εμπλακώ πιο ενεργά σε δράσεις κοινωνικής προσφοράς, μπορεί να επεκτείνουμε τις επιχειρήσεις μας μπορεί και τα δύο ή τίποτα. Θα ήθελα η θετική ενέργεια μου, η λογική μου σκέψη και το πάθος μου σε ότι κάνω μικρό ή μεγάλο να είναι η παρακαταθήκη μου.
Έχεις κάποιο moto / τραγούδι/ φράση που λες στον εαυτό σου όταν τα πράγματα ζορίσουν;
It’s OK. Μαγική φράση. Έχει μέσα της αποδοχή και συγχώρεση. Έχει και αγάπη. Μου τη λέω συχνά. Όταν αυτό που συμβαίνει είναι πολύ δυσάρεστο το it’s ok δεν αφορά στο γεγονός αλλά στο ότι μπορώ να νιώσω θλίψη ή να θυμώσω. Στο τέλος πάντα προχωράω και είμαι πολύ δυνατή αλλά το να επιτρέπεις στον εαυτό σου και μια περίοδο θλίψης και στασιμότητας είναι βάλσαμο.
Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια, τα επόμενα βήματα;
Ο COVID-19 μου έδωσε ένα μεγάλο μάθημα. Να μη κάνω κανένα σχέδιο, πέρα από το άμεσο μέλλον. Νιώθω μεγάλη στεναχώρια και αγωνία για τη δουλειά, για τις οικονομικές συνέπειες που υφιστάμεθα ως κλάδος και ως χώρα, αλλά δε μπορώ να αλλάξω κάτι. Στο μέλλον θα ήθελα να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας και να ξαναγυρίσουμε σε μια βελτιωμένη κανονικότητα.
Ποια θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχει να αντιμετωπίσει μία γυναίκα στην Ελλάδα σήμερα;
Σε δύο κυρίως δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα στην Ελλάδα του σήμερα, θέλω να αναφερθώ . Η πρώτη αφορά στις δυσκολίες στο τομέα της εργασίας. Εξακολουθητικά υπάρχει μεγάλο χάσμα στις ευκαιρίες απασχόλησης μεταξύ ανδρών και γυναικών. Και μετά την πρόσληψη, οι γυναίκες έχουν μεγάλες δυσκολίες ανέλιξης και προαγωγής σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους. Και φυσικά υπάρχει μεγάλο μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλλα. Η συμμετοχή των γυναικών είναι σαφώς περιορισμένη στα ΔΣ των εταιριών. Η στήριξη στις εργαζόμενες μητέρες οπωσδήποτε δεν είναι επαρκής. Σημαντικό εμπόδιο είναι η νοοτροπία για τη θέση της γυναίκας μέσα στον εργασιακό χώρο και οι περιορισμοί που υπάρχουν εξ αυτής.
Η δεύτερη δυσκολία αφορά στην κακοποίηση των γυναικών εντός και εκτός γάμων. Η λέξη δυσκολία είναι μάλλον λίγη για να περιγράψει την υπάρχουσα κατάσταση. Δεν αναφέρομαι μόνο στην σωματική κακοποίηση μόνο αλλά και στην ψυχολογική. Για τη δεύτερη δεν υπάρχει επαρκής παιδεία για να την αναγνωρίζουμε. Η σωματική κακοποίηση έχει ξεκάθαρο ορισμό. Η ψυχολογική βία έχει πολλές μορφές και σε πολλές περιπτώσεις θεωρείται κοινωνικά αποδεχτή. Χρειάζεται εκτενέστερη ενημέρωση για όλες τις μορφές τις κακοποίησης και ξερίζωμα παλαιότερων στερεοτύπων περί ανδρισμού που αφήνουν απροστάτευτες τις γυναίκες ειδικά εντός έγγαμου βίου.
Φωτογραφίες: Γιώργος Κονταρίνης
Η φωτογράφιση έγινε στο Crowne Plaza
Διαβάστε επίσης:
Μαρία Θεμελή: «Μη σταματάς, προχώρα, μπορείς. Αλλά μη χάσεις αξίες, αρχές, χαμόγελα, ανθρώπους»
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση