Μάχη Συμεωνίδου (Agroapps): Η επιχειρηματικότητα δεν προσδιορίζεται από το φύλο, την ηλικία ή την καταγωγή

Μάχη Συμεωνίδου, ιδρύτρια της startup Agroapps

Για τη Μάχη Συμεωνίδου, την ιδρύτρια της startup Agroapps το να είσαι γυναίκα από μόνο του δεν σημαίνει κάτι – ούτε φυσικά το να είσαι άντρας.  Το ζητούμενο, πιστεύει ότι είναι να ενθαρρυνθούν τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών που θα κάνουν την επιχειρηματικότητα απλή, εύκολη και προσιτή.

Το να ξεκινήσει κανείς μια νέα, καινοτόμα και υψηλού ρίσκου εταιρεία τύπου start up είναι εξίσου δύσκολο, συναρπαστικό και ταυτόχρονα γεμάτο προκλήσεις για άντρες και γυναίκες δηλώνει στη συνέντευξή της στο Portraits.gr και μας μιλάει για το πώς οι εταιρείες υψηλής τεχνογνωσίας που προσφέρουν καινοτόμες λύσεις στον αγροτικό χώρο θα βοηθήσουν σημαντικά στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της γεωργίας στα επόμενα χρόνια.

Η AgroApps ιδρύθηκε το 2015 στη Θεσσαλονίκη από μια ομάδα έμπειρων γεωπόνων, ειδικών στη τηλεπισκόπηση και την αριθμητική πρόγνωση καιρό, και πριν ένα χρόνο, μπήκε ως στρατηγικός επενδυτής με  35% η SPACE HELLAS με στόχο να  προσφέρουν end to end λύσεις σε γεωργούς, φορείς και εταιρείες. «Στα επόμενα χρόνια ο γεωργικός τομέας θα κληθεί να κάνει κάτι πολύ δύσκολο: να διπλασιάσει την παραγωγή χρησιμοποιώντας λιγότερα αγροεφόδια και με υψηλότερη δέσμευση για προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα η ψηφιακή γεωργία μπορεί να είναι το μέσο με  το οποίο ο στόχος αυτός δεν θα μοιάζει πλέον με άλυτο γρίφο», εξηγεί η κυρία Μάχη Συμεωνίδου.

Είστε από τις λίγες γυναίκες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των startups. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό; Είναι δυσκολότερο για τις γυναίκες από ότι για τους άντρες να αποφασίσουν να ξεκινήσουν μια startup;

Η επιχειρηματικότητα δεν προσδιορίζεται από το φύλο, την ηλικία ή την καταγωγή. Όταν χρησιμοποιούμε νούμερα και στατιστικές πιστεύοντας ότι αυτά από μόνα τους μπορούν να δώσουν διαστάσεις σε ένα φαινόμενο είναι σαν να αγνοούμε ότι είμαστε περίπλοκα όντα και οι επιλογές μας είναι πολυπαραγοντικές και όχι μονοδιάστατες. Το να είσαι γυναίκα από μόνο του δεν σημαίνει κάτι – ούτε φυσικά το να είσαι άντρας. Έχει να κάνει με τα βιώματά σου, την εκπαίδευση που είχες, τις ευκαιρίες που μπόρεσες να αναγνωρίσεις, τις συγκυρίες. Στη χώρα μας τουλάχιστον η πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην επιχειρηματικότητα και στο κεφάλαιο, όπως τουλάχιστον το βίωσα εγώ δεν είχε περιορισμούς αλλά μόνο δυνατότητες. Οι δυσκολίες για να ξεκινήσει κανείς μια νέα, καινοτόμα και υψηλού ρίσκου εταιρεία τύπου start up είναι εξίσου δύσκολο, συναρπαστικό και ταυτόχρονα γεμάτο προκλήσεις για άντρες και γυναίκες. Αν έχεις μια ιδέα που μπορεί να υλοποιηθεί, την πιστεύεις τόσο ώστε να δουλέψεις πολύ πάνω σε αυτήν με αφοσίωση και αγάπη, να αναλάβεις την ευθύνη να την προχωρήσεις και να πάρεις το ρίσκο να την κάνεις πράξη τότε τα μόνα εμπόδια που μπορεί κανείς να βρει μπροστά του είναι αυτά που βάζει ο ίδιος στον εαυτό του.

Πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν κάποιες ενέργειες ώστε να ενθαρρυνθούν οι γυναίκες να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά; και αν ναι ποιες;

Το ζητούμενο πιστεύω είναι να ενθαρρυνθούν τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών που θα κάνουν την επιχειρηματικότητα απλή, εύκολη και προσιτή. Περάσαμε από το όνειρο του να γίνει κανείς δημόσιος υπάλληλος στο όνειρο του να γίνει επιχειρηματίας. Αυτό όμως για να γίνει δομημένα πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα μέσα από το εκπαιδευτικό μας σύστημα, σε όλες τις βαθμίδες, να έχει κανείς πρόσβαση και ακούσματα για το τι σημαίνει επιχειρείν. Το ότι κάποιος σπούδασε γεωπόνος ή περιβαλλοντολόγος δεν σημαίνει αυτόματα ότι μπορεί να γίνει καλός επιχειρηματίας. Η εκπαίδευση και η συλλογικότητα, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό του κράτους είναι τα θεμέλια για την αλλαγή του κλίματος που απαιτείται για να μην νιώθει κάποιος «χαμένος» και μόνος όταν ξεκινάει μια προσπάθεια.

Ποιο είναι το αντικείμενο της Agroapps; Πότε ξεκίνησε και ποια είναι η πορεία της μέχρι σήμερα, το μέγεθός της (έσοδα-πελάτες) και η προοπτική της;

Η AgroApps ιδρύθηκε το 2015 στη Θεσσαλονίκη από μια ομάδα έμπειρων γεωπόνων, ειδικών στη τηλεπισκόπηση και την αριθμητική πρόγνωση καιρού, καθώς και ειδικών του χώρου της πληροφορικής με βαθιά κατανόηση των αναγκών του πρωτογενή τομέα και το ίδιο πάθος για τις νέες τεχνολογίες. Αποστολή μας είναι να φέρουμε την τεχνολογία κοντά στη γεωργία μέσα από την ανάπτυξη ολοκληρωμένων και  βιώσιμων ψηφιακών λύσεων για τον αγροτικό τομέα. Η τεχνογνωσία της ομάδας μας, σε συνδυασμό με τη διαρκή έρευνα έδωσαν ξεχωριστή δυναμική στην AgroApps, η οποία σήμερα προσφέρει ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών.

Πελάτες μας είναι εταιρείες του αγροδιατροφικού τομέα, αγροτικοί συνεταιρισμοί, φορείς και παραγωγοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε στενά για να μπορέσουμε να χτίσουμε το αύριο του πρωτογενή μας τομέα. Αυτή τη στιγμή απασχολούμε 25 συνεργάτες και συνεχώς μεγαλώνουμε την ομάδα μας καθώς η ψηφιακή γεωργία γίνεται όλο και περισσότερο χρήσιμη και εφικτή.

Ποια είναι η εμπλοκή σας στην εταιρεία, τί κάνατε πριν, πώς προέκυψε;

Έχοντας μεγαλώσει σε ένα μικρό χωριό της Β. Ελλάδος ήρθα από πολύ νωρίς κοντά με τα προβλήματα και την καθημερινότητα της ελληνικής γεωργίας. Ήταν φυσική συνέχεια για μένα το να γίνω γεωπόνος. Στην αρχή δούλεψα σε οργανισμούς του δημοσίου τομέα  (ΕΛΓΑ, ΔΗΜΗΤΡΑ κα) ενώ αργότερα σε φορείς και εταιρείες του ευρύτερου αγροτικού χώρου στον ιδιωτικό τομέα. Στη συνέχεια μέσω της σχέσης μου με την DRAXIS ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ είδαμε τις δυνατότητες που προσέφερε η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στη γεωργία και έτσι αποφασίσαμε την ίδρυση της AGROAPPS. Φτιάξαμε μια ομάδα που έχει σαν βάση της την αγάπη για το αντικείμενό μας, την διαρκή αναζήτηση για το επόμενο βήμα και την αφοσίωση στο αποτέλεσμα. Αυτός ήταν ο βασικός κορμός της εταιρείας. Πιστέψαμε και συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι η επανάσταση στο χώρο της τηλεπισκόπησης, του ΙΟΤ και σε συνδυασμό με νέες τεχνολογίες δίνουν υπηρεσίες για τον γεωργό που μπορούν να τον βοηθήσουν να παράγει περισσότερα με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον!

Έχουν μπει επενδυτές στην εταιρεία; Σε ποιους ανήκει; Πρόκειται να έχετε επόμενο κύκλο χρηματοδότησης;

Πριν από ένα χρόνο μπήκε στην εταιρεία μας ως στρατηγικός επενδυτής με ποσοστό 35% η SPACE HELLAS με στόχο να αξιοποιήσουμε την ευρεία εμπειρία της σε μεγάλα έργα και να προσφέρουμε end to end λύσεις σε γεωργούς, φορείς και εταιρείες. Η συνεργασία αυτή έρχεται να προσφέρει τεχνογνωσία στην εταιρεία μας, που θα την βοηθήσει να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών της και να την καταστήσει έναν πάροχο ολοκληρωμένων ψηφιακών για τον πρωτογενή τομέα στην Ελληνική αγορά.  Στα επόμενα δύο χρόνια θα προχωρήσουμε και σε επόμενα βήματα χρηματοδότησης με στόχο νέες υπηρεσίες και νέα προϊόντα.

Ποιες είναι οι προοπτικές και οι δυνατότητες των τεχνολογικών εφαρμογών στον αγροτικό τομέα;

Στα επόμενα χρόνια ο γεωργικός τομέας θα κληθεί να κάνει κάτι πολύ δύσκολο: να διπλασιάσει την παραγωγή χρησιμοποιώντας λιγότερα αγροεφόδια και με υψηλότερη δέσμευση για προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα η ψηφιακή γεωργία μπορεί να είναι το μέσο με  το οποίο ο στόχος αυτός δεν θα μοιάζει πλέον με άλυτο γρίφο. Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής και του 5G και οι νέες πολιτικές και τα πλαίσια λειτουργίας της αγροτικής ανάπτυξης μέσα από τη νέα ΚΑΠ διαμορφώνουν ένα περιβάλλον ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα, που χαρακτηρίζεται από υψηλής έντασης επενδύσεις και υψηλή παραγωγικότητα, ενώ ταυτόχρονα η μείωση των εισροών που θα επιφέρουν οι νέες τεχνολογίες, συμπιέζει τα κόστη παραγωγής και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τομέα. Σε αυτό το περιβάλλον ανάπτυξης φιλοδοξούμε να είμαστε στο κέντρο και να οδηγήσουμε τις εξελίξεις, συμβάλλοντας πρωτίστως στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής γεωργίας.

Πιστεύετε ότι η ανάπτυξη των startups συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη; Πώς μπορεί να βοηθήσουν οι αγροτικές εφαρμογές την αγροτική οικονομία, και οι startups την οικονομία γενικότερα.

Οι εταιρείες υψηλής τεχνογνωσίας που προσφέρουν καινοτόμες λύσεις στον αγροτικό χώρο θα βοηθήσουν σημαντικά στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της γεωργίας στα επόμενα χρόνια. Θέλει προσπάθεια, αξιοπιστία και ενεργή συμμετοχή των ίδιων των γεωργών για να μπορέσουμε να τους προσφέρουμε ευκολία στη χρήση και σημαντικό οικονομικό όφελος ώστε η υιοθέτησή τους να είναι γρήγορη και αποτελεσματική. Έτσι, ο γεωργός αξιοποιώντας όλο το εύρος αυτών των λύσεων θα μπορεί να παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα με οφέλη για τον ίδιο, το περιβάλλον και την κοινωνία όπου δραστηριοποιείται.

 

Διαβάστε επίσης:

Πηνελόπη Κουγιανού-Γκόλντμπεργκ: Η Ελλάδα να δώσει έμφαση στην έρευνα σε συγκεκριμένους τομείς-engineering και data science

Ντόρα Κονόμη (Doralicious): Περισσότεροι άνδρες ονομάζονται Michael από τον αριθμό των γυναικών που βρίσκονται σε υψηλότερες θέσεις

Ντέπη Τζιμέα (ΟΤΕ): Θα μειώσουμε κατά 90% τις εκπομπές ρύπων ως το 2030 – Δέσμευση της διοίκησης στα ESG

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση