Μαρία Συρεγγέλα: Δεν πρέπει να υπάρχει δίλημμα για τις γυναίκες. Και καριέρα και οικογένεια

Η Μαρία Συρεγγέλα μπορεί να ήταν η έκπληξη του ανασχηματισμού για κάποιους αλλά όχι για όποιον την ξέρει. Αθόρυβα δουλεύει εδώ και χρόνια πάνω στα θέματα της ισότητας και έτσι ξεκίνησε και η γνωριμία μας και μετέπειτα συνεργασία  με την Women Act. Υπάρχει ένα στερεότυπο για την έλλειψη της γυναικείας αλληλεγγύης ωστόσο αυτό καταρρίπτεται με εμάς γιατί σε όποια σύσκεψη και εάν βρεθήκαμε πάντα η μία στήριζε την άλλην στις ιδέες και απόψεις της. Πάντα δυναμική από τα φοιτητικά της χρόνια, τώρα μητέρα δυο αγοριών και εξίσου δυναμική στη δουλειά της, είναι μια νέα γυναίκα σε αποστολή. Σήμερα την φιλοξενούμε στο #chatwithwomenact.

Αν έδινες μια συμβουλή στον 17χρόνο εαυτό σου ποια θα ήταν;

Θα του έλεγα «Να εκτιμάς τα νιάτα σου. Είναι τα πιο όμορφα χρόνια που δε θα επιστρέψουν. Να συνεχίζεις την πορεία σου χωρίς να απελπίζεσαι γιατί δε θα πιστεύεις πόσο ωραία πράγματα σου επιφυλάσσει η ζωή. Όλα θα πάνε καλά. Κι ακόμα πιο καλά μετά τα τριάντα σου. Κι ακόμα καλύτερα μετά τα σαράντα».

Τι σου προξένησε μεγαλύτερη έκπληξη στην πορεία σου;

Αυτό που μου προκαλεί πάντα έκπληξη είναι πώς μπορεί η κοινή λογική να γίνει εύκολα από δεδομένο, ζητούμενο.

Πως θυμάσαι την μεγαλύτερη αποτυχία σου;

Σαν ένα μάθημα που δεν φανταζόμουν ποτέ πόσο θα με εξέλισσε.

Έχεις κάποια γυναίκα που έπαιξε ρόλο μέντορα σε εσένα;

Ρόλο μέντορα για μένα έχουν όλες οι γυναίκες που επιδεικνύουν και αποδεικνύουν καθημερινά το θάρρος, τη δύναμη και τις αστείρευτες ικανότητες τους  για να ισορροπήσουν περίτεχνα ανάμεσα στην επαγγελματική και την οικογενειακή τους ζωή.

Ποια είναι η πιο σοφή συμβουλή που σου έχουν δώσει και γιατί;

Είναι η συμβουλή του πατέρα μου την οποία κρατάω πάντα: να αγωνίζομαι για τους στόχους μου, να μην αδικώ κανέναν και να κοιτώ μπροστά χωρίς να φοβάμαι την αποτυχία.

Ποιο θέλεις να είναι το legacy σου;

Μιας γυναίκας που έβαλε το δικό της λιθαράκι στην πραγματική ισότητα των φύλων η οποία θα έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητα γυναικών και αντρών και θα συμβάλει στην εξέλιξη της κοινωνίας και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Έχεις κάποιο moto / τραγούδι/ φράση που λες στον εαυτό σου όταν τα πράγματα ζορίσουν;

Συνηθίζω να λέω ότι «Όλα τα πράγματα είναι δύσκολα, προτού γίνουν εύκολα».

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια, τα επόμενα βήματα;

Ως υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και όλη η  κυβέρνηση προωθεί συγκεκριμένες  δράσεις για να κάνουμε την ισότητα πράξη. Υιοθετούμε πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην καταπολέμηση των στερεοτύπων φύλου και της βίας κατά των γυναικών. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε παλιές νοοτροπίες και στάσεις, να ενσωματώσουμε τη διάσταση του φύλου σε όλες τις πολιτικές και να προωθήσουμε την ισόρροπη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στη δημόσια ζωή του τόπου μας.

Παράλληλα στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι η δημιουργία συνθηκών οικογενειακής προστασίας και η επίτευξη της συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Θέλουμε να υιοθετήσουμε μία αποτελεσματική κοινωνική πολιτική που θα διευκολύνει τη δημιουργία οικογένειας, για όσες και για όσους επιθυμούν. Στις προτεραιότητές μας είναι και η θέσπιση μέτρων που θα βοηθήσουν στην αύξηση της γεννητικότητας και της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας. Θέλουμε να προστατεύσουμε και να στηρίξουμε τις γυναίκες που επιλέγουν να κάνουν οικογένεια. Οι γυναίκες πρέπει να σταματήσουν να έρχονται αντιμέτωπες με το δίλημμα «καριέρα ή οικογένεια» και να συμμετέχουν πλέον ενεργά στην αγορά εργασίας και στα κέντρα διοίκησης και λήψης αποφάσεων.

Ποιο θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχει να αντιμετωπίσει μία γυναίκα στην Ελλάδα σήμερα;

Μπορεί το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα να έχει βελτιώσει σημαντικά τη θέση των γυναικών στην κοινωνία, ωστόσο, η ουσιαστική επίτευξη της ισότητας δεν έχει πραγματοποιηθεί. Γυναίκες και άνδρες δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα στην πράξη. Οι γυναίκες συναντάνε πολλά εμπόδια στην καθημερινότητά τους, όπως ανισότητα στις ευκαιρίες λόγω φύλου, ανισότητα στις αμοιβές για την ίδια εργασία, εμπόδια στην προσπάθεια ανέλιξης στον χώρο εργασίας, συμπεριφορές βίας στον ιδιωτικό ή δημόσιο βίο. Οφείλουμε να βοηθήσουμε περισσότερο τις γυναίκες, να αλλάξουμε αντιλήψεις και νοοτροπίες που θέλουν τις γυναίκες υποδεέστερες των ανδρών και να προωθήσουμε την πραγματική ισότητα των φύλων.

Ελληνικό #metoo – Από εδώ και πέρα τι;

Xάρη στο κίνημα #MeToo πολλές γυναίκες τολμούν να καταγγείλουν συμπεριφορές βίας, κακοποίησης ή παρενόχλησης που είχαν υποστεί στο παρελθόν. Γυναίκες εμπνεύστηκαν από άλλες που μίλησαν ανοιχτά και πήραν τη μεγάλη απόφαση να δημοσιοποιήσουν τις ιστορίες τους που έκρυβαν για χρόνια, μεταδίδοντας το ισχυρό μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία ανοχή σε περιστατικά βίας και κακοποίησης σε βάρος των γυναικών.

Κοινωνία και πολιτεία είναι δίπλα στα θύματα βίας. Υπάρχει το Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής & Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων –με τη 24ωρη γραμμή 15900, τα 42 συμβουλευτικά κέντρα και τους 20 ξενώνες φιλοξενίας- για να στηρίξει τις γυναίκες, να τις βοηθήσει να αλλάξουν σελίδα και να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, ενώ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το νομικό μας οπλοστάσιο για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων, αλλά και για να αποτραπούν στο μέλλον τέτοια εγκλήματα, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε κάθε πολίτη.

Στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάστηκε η διαδικτυακή πύλη https://metoogreece.gr/, όπου συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και όλες οι πολιτικές μας γύρω από αυτό το θέμα, ενώ σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Μαίη Ζαννή: «Δε δέχομαι ότι η κόρη μου θα έχει λιγότερες ευκαιρίες στην ζωή της από ότι εάν ήταν αγόρι»

Ολινκα Μηλιαρέση – Βαρβιτσιώτη: Χαίρομαι που οι κόρες μου μεγαλώνουν στην εποχή που η ιστορία ξαναγράφεται για τις γυναίκες

Ζέφη Δημαδάμα: Το ελληνικό #metoo αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να τερματιστεί κάθε μορφής βία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση