#CHATWITHWOMENACT

Μαρία Θεμελή: «Μη σταματάς, προχώρα, μπορείς. Αλλά μη χάσεις αξίες, αρχές, χαμόγελα, ανθρώπους»

Τη Μαρία τη γνώρισα σε μια στιγμή που άλλαζε η επαγγελματική της ζωή. Τη μια μέρα ήταν Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Marfin Bank και την επόμενη έπρεπε να επανεφεύρει τον εαυτό της. Το σίγουρο είναι ότι όσοι την ξέρουν δεν είχαν καμία αμφιβολία πως θα τα κατάφερνε. Και αυτό, χάρις στο μοναδικό της προσόν: την επιμονή με χαμόγελο. Σήμερα, έχει τη δίκη της εταιρεία επικοινωνίας – τη Themeli Communications – και στο πελατολόγιό της συγκαταλέγονται οι πλέον ενδιαφέρουσες και δυναμικές εταιρείες. Συνεχίζει να τρέχει ασταμάτητα και να σχεδιάζει κόσμους από την αρχή χωρίς να πτοείται, πιστεύοντας ότι η δύναμη δεν εκχωρείται αλλά πολλαπλασιάζεται μέσα από τη δουλειά. Την καλωσορίζουμε στο #chatwithwomenact.

Ποια είναι η Μαρία Θεμελή;

Η αλήθεια είναι, ότι η ερώτηση αυτή έχει πολύ βάθος και αξίζει να απαντηθεί και από άλλους ανθρώπους για να πουν πως σε βλέπουν, γιατί πολλές φορές είμαστε αυτό που βλέπουν οι άλλοι και όχι αυτό που νομίζουμε.

Αν είναι να σας συστηθώ όμως με αντικειμενικά χαρακτηριστικά θα σας πω το βιογραφικό μου:

Γεννήθηκα στην Αθήνα και σπούδασα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχω πτυχίο Δημοσιογραφίας και Marketing Communications.

Εργάστηκα στο χώρο της εταιρικής επικοινωνίας, ως Διευθύντρια Τύπου & Επικοινωνίας σε μεγάλη τράπεζα και διετέλεσα ως Σύμβουλος Επικοινωνίας σε Ίδρυμα Πολιτισμού και Τεχνών.

Σήμερα είμαι επιχειρηματίας, με την εταιρεία μου στο χώρο της επικοινωνίας, ως Marketing and Communications Strategist, με σημαντικό πελατολόγιο από νευραλγικούς κλάδους της Οικονομίας όπως: Υγεία,  Κατασκευή, Real estate  Accounting Services, Digital Services, Retail, Πληροφορική, Outsourcing.

Είμαι Σύμβουλος επιχειρηματικότητας στο Δήμο Π. Φαλήρου και ενεργοποιούμαι με την εξωστρέφεια και την τόνωση των επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο.

Ασχολούμαι ενεργά και διοργανώνω εκδηλώσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς με όραμα μια πιο ανθρώπινη κοινωνία, προωθώ τον εθελοντισμό και μου αρέσει να βοηθάω μέσω ομάδων τις κοινωνικές δομές (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Συσσίτιο) του Δήμου Π. Φαλήρου, που κατοικώ.

Αρθρογραφώ για κοινωνικά θέματα με άρθρα στον τοπικό τύπο και σε πολλά άλλα ΜΜΕ.

Ξεκίνησα να γράφω από μικρή, κείμενα διηγήματα, άρθρα, παραμύθια.

“Η Πριγκίπισσα Τύχη και πώς να την κατακτήσετε” είναι η πρώτη μου επίσημη επαφή με τον κόσμο των εκδόσεων.

Πιστεύω στην εξέλιξη, αρνούμαι πεισματικά την κρίση, την κατάθλιψη, τα όρια… Λατρεύω τη θάλασσα, τα ταξίδια, τους ανθρώπους.

Αν έδινες μια συμβουλή στον 17χρόνο εαυτό σου ποια θα ήταν;

Έχει ενδιαφέρον,  γιατί τη συμβουλή αυτή όπως ανακάλυψα σε ένα ημερολόγιο, τη δίνω από τα 14 στον εαυτό μου και μάλλον θα συνεχίσω να τη δίνω καθημερινά…  «Μη σταματάς,  προχώρα, μπορείς. Μέσα σε όλα αυτά όμως μη χάσεις αξίες, αρχές, χαμόγελα, ανθρώπους! Και σε καμία περίπτωση… μην πάρεις πολύ σοβαρά τον εαυτό σου!»

Τι σου προξένησε μεγαλύτερη έκπληξη στην πορεία σου;

Είμαι πολύ σταθερός άνθρωπος για τις τόσες αλλαγές που πέρασα και έκανα στην επαγγελματική και προσωπική μου ζωή. Η έκπληξη λοιπόν ήταν ότι τις  έκανα τις αλλαγές και ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη ότι ποτέ δεν επαναπαύθηκα και κάθε φορά αναζητούσα κάτι καινούργιο να το καταφέρω να το κατακτήσω, να προχωρήσω.

Πως θυμάσαι τη μεγαλύτερη αποτυχία σου;

Έχω ζήσει αρκετές αποτυχίες και ως άνθρωπος τελειομανής κάθε αποτυχία ήταν πάντα η μεγαλύτερη! Μέχρι κάποια στιγμή στη ζωή μου θυμάμαι οδυνηρά την εμπειρία της αποτυχίας,  μετά από κάποια ηλικία την θυμάμαι με πολύ μεγάλη ανοχή και χαρά γιατί έπεσα,  χτύπησα, τσαλακώθηκα,  σηκώθηκα,  το  ξεπέρασα… είμαι ακόμα εδώ!

Έχεις κάποια γυναίκα που έπαιξε ρόλο μέντορα σε σένα;

Είμαι τυχερή γιατί είχα πολύ σημαντικές γυναίκες στη ζωή μου ως μέντορες,  από γιαγιά, μαμά, δασκάλες, φίλες, συνεργάτιδες. Είχα και γυναίκες συγγραφείς που μεγάλωσα με τα κείμενά τους, γυναίκες επιστήμονες που θαύμαζα για τα επιτεύγματά τους, γυναίκες πολιτικούς που ξεχώριζαν για πρωτοπορία και την τόλμη τους.

Ποια είναι η πιο σοφή συμβουλή που σου έχουν δώσει και γιατί;

Μια Ιστορία που με ενέπνευσε και σας την παραθέτω σε απόσπασμα άρθρου μου “Το κέντρο της ζωής που στοχεύουμε”:

“Σε μια ιστορία του ο Χόρχε Μπουκάι , γνωστός Αργεντίνος Ψυχοθεραπευτής , αναφέρει ένα βασιλιά που είχε μεγάλη αγάπη με το κυνήγι. Μια ημέρα στο δάσος βλέπει ένα ζωγραφισμένο στόχο και ένα βέλος ακριβώς στο κέντρο του κύκλου, πάνω στη μικροσκοπική τελεία. Στο επόμενο δέντρο λίγα μέτρα πιο μακριά βλέπει ένα άλλο βέλος καρφωμένο δεξιοτεχνικά στο κέντρο ενός άλλου ζωγραφισμένου στόχου. Αυτό συνεχίζεται κατά μήκος του δάσους, ο βασιλιάς είναι εκστασιασμένος και ζητάει από τους ακόλουθους του να του βρουν τον εξαιρετικό τοξότη.

Όταν τον βρίσκουν και το φέρνουν μπροστά από το Βασιλιά, προκαλούν την έκπληξη του γιατί είναι ένα μικρό αγόρι που κρατάει ένα τόξο.

Ο Βασιλιά τον ρωτάει αν αυτός έχει ρίξει όλα τα βέλη και ο μικρός γνέφει καταφατικά. «Και ποια είναι η τεχνική που χρησιμοποιείς;»

«Πανεύκολο» είπε ο μικρός.  «Πρώτα ρίχνω το βέλος στο δέντρο και μετά ζωγραφίζω τους κύκλους γύρω του»…

Η ζωή θέλει εξάσκηση, πείσμα, στόχους, όχι πλασματικές κατασκευές για τα μάτια του κόσμου..

Μόνο αν ψάξουμε και ανακαλύψουμε πραγματικά το κέντρο της ζωής που θέλουμε να ζήσουμε, θα καταφέρουμε να στοχεύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Μέχρι τότε θα ζωγραφίζουμε κυκλάκια γύρω της…”

Ποιο θέλεις να είναι το legacy σου;

Αλήθεια είναι τόσα πολλά! Μακάρι να μπορούσα να ανακαλύψω το εμβόλιο για τις πανδημίες, να σταματήσω με σύμφωνα διπλωματίας πολέμους, να γράψω βιβλία που θα αλλάξουν ζωές ανθρώπων, να μεγαλώσω αυριανούς χρήσιμους ανθρώπους στην κοινωνία, να αλλάξω με νόμους την ανισότητα και την αδικία, να ταΐσω όλους τους πεινασμένους και να βρω σπίτια σε άστεγους. Να αλλάξω την επιχειρηματικότητα και να διαδώσω την Ελλάδα, παντού…

Δεν ξέρω τι θα καταφέρω, ξέρω όμως ότι άμεσα ή έμμεσα, θα προσπαθώ κάθε ημέρα σε αυτή την κατεύθυνση και αν μείνει κάτι ας είναι η επιμονή μου!

Έχεις κάποιο moto / τραγούδι/φράση που λες στον εαυτό σου όταν τα πράγματα ζορίσουν;

«Έχω σταθερή απόφαση να βαδίσω ανάμεσα στον κόσμο ορθωμένη επί του εαυτού μου αποφασισμένη να τον κατακτήσω… εύκολα!»

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια, τα επόμενα βήματα;

Ζούμε σε μια πολύ παράξενη εποχή λόγω covid 19, άρα το πρώτο σίγουρο σχέδιο μου είναι να παραμείνω υγιής και ασφαλής καθώς και οι άνθρωποι γύρω μου. Αν όλα πάνε βάση σχεδίου, έχω πολύ δουλειά σε όλα τα επίπεδα, ανάπτυξη ευέλικτων στρατηγικών επικοινωνίας για τους πελάτες μου,  καινούργιες συνεργασίες, καινούργια βιβλία, ενεργή συμμετοχή στα κοινά, μην ξεχνάτε θέλω να αφήσω ισχυρή κληρονομιά σε όλα τα επίπεδα.

Ποια θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχει να αντιμετωπίσει μία γυναίκα στην Ελλάδα σήμερα;

Δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω γιατί είναι πολλές! Θα μπορούσα να πω ότι η μεγαλύτερη δυσκολία είναι οι πεποιθήσεις της κοινωνίας, αλλά βαθιά μέσα μου πιστεύω ότι είναι οι δικές μας περιοριστικές πεποιθήσεις, που οι γυναίκες μεγαλώσαμε και η κοινωνία τις καλλιέργησε, γιγάντωσε, επιβεβαίωσε και έτσι τις αποδεχτήκαμε για τρόπο ζωής.  «Όσο μεγαλώνουμε, τα συστήματα πεποιθήσεων μπορεί να προκαλέσουν πολύ πόνο. Οι λανθασμένες πεποιθήσεις δημιουργούνται μέσα στα χρόνια, και οι άνθρωποι ενισχύουν αυτές τις πεποιθήσεις χωρίς να αμφισβητούν την εγκυρότητά τους».

Όταν καταφέρεις να αμφισβητήσεις την εγκυρότητά τους είναι η αρχή. Στη χρονική αυτή περίοδο ξεκινάει η αλλαγή, η δύναμη να μείνεις στο παιχνίδι της ζωής με το μοναδικό τρόπο που μια γυναίκα ξέρει και μπορεί. Ανθρώπινα, θηλυκά, αποφασιστικά, πρωταγωνίστρια στους περισσότερους ρόλους. Δημιουργούμε αιωνιότητα, δικαιούμαστε να την απολαύσουμε!

 Η φωτογράφιση έγινε στον Όμιλο Παλαιού Φαλήρου

Photo credits: Γιώργος Δαγαλάκης

Διαβάστε επίσης:

Γκλόρια Μισσιριάν: Ποτέ µην θεωρήσεις δεδοµένο κάτι που έχεις

Όλγα Σταυροπούλου: Η μεγαλύτερη δυσκολία που έχει να αντιμετωπίσει μία γυναίκα σήμερα είναι η σιωπή της

Μαίη Ζαννή: «Δε δέχομαι ότι η κόρη μου θα έχει λιγότερες ευκαιρίες στην ζωή της από ότι εάν ήταν αγόρι»

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση