Ντραγκάνα Τζερμάνοβιτς: Οι γυναίκες ανταγωνίζονται για ένα μικρό μερίδιο στο επιχειρείν, αντί να παλεύουν μαζί για να το κάνουν μεγαλύτερο

Dragana Djermanovic

«Μαθαίνω σαν μη γνωρίζω τίποτα και προσφέρω σαν να τα έχω όλα. Αυτό είναι το μυστικό μου»

Η Ντραγκάνα Τζερμάνοβιτς είναι μία επιτυχημένη επιχειρηματίας από την Σερβία, σύμβουλος ανάπτυξης και ειδική στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Σπούδασε Φιλοσοφία και είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου του Τμήματος Βιομηχανικής Μηχανικής και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Novi Sad.

Η Ντραγκάνα, που πριν λίγες ημέρες ανακηρύχθηκε «Γυναίκα Επιχειρηματίας της Χρονιάς» από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Βοϊβοντίνα, στην ιδιαίτερη πατρίδα της, το Novi Sad, κατέχει τη θέση της Διευθύντριας Στρατηγικής στην Pepper Communication Group (PCG).

Ως παθιασμένη blogger, είναι η ιδρυτής της ΜΚΟ «Bloggers’ Rights», αλλά και του «BeeBlog», του πιο σημαντικού δικτύου blogging σε ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη, που χρησιμοποιείται από 400.000 bloggers.

Γνωριστήκαμε τυχαία το καλοκαίρι του 2020. Η απλότητα και το χαμόγελό της δεν πρόδιδε με τίποτα το «βαρύ» βιογραφικό που κουβαλά. Μιλήσαμε. Με ρώτησε με ενδιαφέρον για τη ζωή και τη δουλειά μου. Για το τι ονειρεύομαι και σε τι στοχεύω.

Η συζήτηση μαζί της είναι απλά απολαυστική και δεν μπορείς ποτέ να βαρεθείς. Είναι τόσο νέα, που σχεδόν απορείς πότε πρόλαβε να δημιουργήσει αυτή την αξιοζήλευτη επαγγελματική πορεία. Τα λόγια της μαρτυρούν έναν άνθρωπο ευαίσθητο, βαθιά σκεπτόμενο, μία γυναίκα που την απασχολεί διαρκώς το πώς μπορεί ο κόσμος να γίνει καλύτερος.

Απολαμβάνει τη δουλειά, αλλά και τη ζωή, ταξιδεύει, συνομιλεί με κόσμο και δεν ενδιαφέρεται καθόλου να διατηρήσει κρυφό το «μυστικό» της επιτυχίας της. Πιστεύει πως υπάρχει χώρος για όλους όσοι αξίζουν και προτίθενται να δουλέψουν σκληρά και με εντιμότητα.

Προσφέρει απλόχερα τη γνώση και την εμπειρία της, μοιράζεται όσα αποκόμισε από την προσωπική της πορεία, για να βοηθήσει άλλους να προοδεύσουν. Φιλοσοφία της είναι πώς ό,τι γνωρίζεις πρέπει να το μοιράζεσαι και πως μόνο όλοι μαζί, συνεργαζόμενοι, μπορούμε να καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Το μυστικό για έναν καλύτερο κόσμο, λέει, δεν είναι να ανταγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλο, αλλά να παλεύουμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο αύριο. Σύμφωνα με εκείνη, αληθινά επιτυχημένοι θα είναι μόνο όσοι εμπνεύσουν κι άλλους ανθρώπους.

Έχει όμορφη ψυχή και αυτό αντανακλάται στα λόγια και τη φιλοσοφία της ζωής της.

Η Ντραγκάνα Τζερμάνοβιτς είναι μία γυναίκα που μας εμπνέει.

Ντραγκάνα Τζερμάνοβιτς

Ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαίδευσης και Έρευνας Δημοσίων Σχέσεων (EUPRERA) και του Euroblog Association, η Ντραγκάνα ήταν αξιότιμο μέλος της κριτικής επιτροπής για τα Social Media Awards, αξιότιμη πρέσβης της επιτροπής WebIT των επαγγελματιών Διαδικτύου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και μέλος της κριτικής επιτροπής για το «Morpheus Cup», ένα πρωτάθλημα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και μεταπτυχιακών σχολών.

Επιπλέον, ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής και επίτιμη εκπρόσωπος για τα ευρωπαϊκά βραβεία ICT στο Λουξεμβούργο.

Έχει διατελέσει κεντρική ομιλήτρια στα μεγαλύτερα συνέδρια και επαγγελματικές εκδηλώσεις ICT στον κόσμο, όπως το Women Economic Forum (Νέο Δελχί, Ινδία), το WebCom (Μόντρεαλ, Καναδάς), το CeBIT (Αννόβερο, Γερμανία), το ICT Spring (Λουξεμβούργο) ), DigIT (Λουμπλιάνα, Σλοβενία), Le Web (Παρίσι, Γαλλία), Rise (Χονγκ Κονγκ), Web Summit (Δουβλίνο, Ιρλανδία), Next (Βερολίνο, Γερμανία) και πολλά άλλα.

Η Ντραγκάνα είναι η μόνη επιχειρηματίας της Σερβίας που συμπεριλήφθηκε στις 100 κορυφαίες γυναίκες επιχειρηματίες του The Hundert στην Ευρώπη. Η εν λόγω λίστα, μάλιστα, επιβεβαιώθηκε από το φημισμένο αμερικανικό περιοδικό Forbes.

Ο Επιχειρηματικός Σύλλογος Γυναικών της Σερβίας της παρουσίασε ως το «Το Λουλούδι της Επιτυχίας 2016», ένα βραβείο κύρους για τις πιο επιτυχημένες γυναίκες επιχειρηματίες στην πατρίδα της. Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ Γυναικών στο Νέο Δελχί (WEF17), η Ντραγκάνα ανακηρύχθηκε «Γυναίκα της δεκαετίας» στον τομέα των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και της Ηγεσίας, διάκριση που αποτέλεσε τη σημαντικότερη, διεθνή αναγνώριση του έργου της.

Στα χρόνια της επιτυχημένης πορείας της, η Ντραγκάνα έχει καθοδηγήσει περισσότερους από 1.000 διευθυντές, ηγέτες, δημόσιες προσωπικότητες, αλλά και ιδρυτές.

Δεσμευμένη στη γνώση και την ανθρώπινη ενδυνάμωση, η Ντραγκάνα υπηρετεί ως μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Tesla Science Center στο Wardenclyffe (ΗΠΑ), μαζί με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην παγκόσμια επιχειρηματική αρένα, όπως ο Έλον Μασκ, ο Βιντ Σεργ και ένας από τους καλύτερους αθλητές όλων των εποχών, ο Νόβακ Τζόκοβιτς.

Παράλληλα, διατελεί μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Women Economic Forum, αναγνωρισμένη ως πρέσβης καλής θέλησης για την προσπάθειά της να συνδέσει περισσότερες από 1.000 γυναίκες στην παγκόσμια επιχειρηματική αδελφότητα.

Ντραγκάνα Τζερμάνοβιτς

Έχετε καταφέρει σπουδαία πράγματα στην επαγγελματική σας πορεία. Πώς ήταν ο δρόμος προς την επιτυχία; Ποιες δυσκολίες έχετε αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της καριέρας σας; Έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι είστε γυναίκα;

Όταν κοιτάζω πίσω, το μόνο που βλέπω στην καριέρα μου είναι καθαρή χαρά και επιτυχία. Ωστόσο, ο τρόπος που κάποιος ορίζει τι σημαίνει επιτυχία, θα καθορίσει και τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει για να την εξασφαλίσει, αλλά και να τη «μετρήσει».

Για μένα, η επιτυχία έχει να κάνει με την ικανοποίηση. Αν είσαι ικανοποιημένος με το ποιος είσαι και το τι κάνεις, είσαι επιτυχημένος, ανεξάρτητα από τον «τίτλο» σου, το μισθό σου ή το επίπεδο εκπαίδευσής σου. Εφ’ όσον είμαι ικανοποιημένη με το ποια είμαι, βλέπω τον εαυτό μου ως μία ολοκληρωμένη και επιτυχημένη γυναίκα.

Φυσικά, σε κάθε καλή ιστορία κρύβεται και λίγο δράμα. Για κάθε βήμα που έκανα μπροστά, έκανα άλλα δύο πίσω, ή τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβανόμουν τότε. Έγινα μητέρα στα 21, παραιτήθηκα από μία ασφαλή θέση στον τραπεζικό κλάδο κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που άρχισε το 2008 και ξεκίνησα μία νέα επιχείρηση στον τομέα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media), την εποχή που δεν υπήρχαν περισσότεροι από 70.000 χρήστες του Facebook στη χώρα μου.

Όλα αυτά έμοιαζαν κάπως τρελά ή τολμηρά, ανάλογα με το πώς επιλέγει να το δει κανείς. Εγώ το θεώρησα τολμηρό και σοφό, γι’ αυτό και το έκανα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, δέχθηκα bullying, κακοπληρώθηκα, αντιμετώπισα έλλειψη κατανόησης και αμφισβητήθηκα, τόσο από άνδρες, όσο και από γυναίκες συναδέλφους.

Αν θέλω να είμαι τελείως ειλικρινής, θα έλεγα ότι οι γυναίκες μπορούν να γίνουν αδίστακτες η μία απέναντι στην άλλη, με τρόπο που κανείς άντρας δεν μπορεί. Αναρωτιέμαι διαρκώς γιατί συμβαίνει αυτό.  Προφανώς, γιατί μαχόμαστε η μία την άλλη για ένα μικρό κομμάτι της «πίτας» του επιχειρείν. Το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της πίτας θα κατακτηθεί από τους άνδρες συναδέλφους μας. Έτσι, καταλήγουμε να «πολεμάμε» η μία την άλλη γι’ αυτό το μικρό κομμάτι της πίτας, αντί να παλεύουμε ενωμένες για να το κάνουμε μεγαλύτερο.

Υπάρχει χώρος για όλους όσοι εργάζονται σκληρά και είναι ικανοί να εμπνεύσουν την ανάπτυξη και την πρόοδο. Πρέπει απλώς να αναζητήσουμε και να μοιραστούμε περισσότερα με πιο πολλούς ανθρώπους γύρω μας. Οι μέντορές μου ήταν άνδρες και γυναίκες και οποιοσδήποτε μπήκε στη ζωή μου μού δίδαξε ένα σπουδαίο μάθημα, ανεξάρτητα από τον ρόλο που είχε.

Ένα από τα σπουδαιότερα μαθήματα που πήρα είναι να «αγκαλιάζω» το καλό, το κακό και το άσχημο κομμάτι της επιτυχίας. Αν θέλεις μόνο το καλό, τότε δεν είσαι αρκετά καλός για το παιχνίδι του επιχειρείν. Πρέπει να τα πάρεις όλα και να δημιουργήσεις το καλύτερο δυνατό από αυτά.

Μαθαίνω σαν μην ξέρω τίποτα και προσφέρω σαν να τα έχω όλα. Αυτό είναι το μυστικό μου.

Ντραγκάνα Τζερμάνοβιτς

Ποιες δεξιότητες θα έπρεπε, κατά τη γνώμη σας, να διαθέτει μία γυναίκα επιχειρηματίας του 2021, αλλά και του μέλλοντος γενικότερα;

Η πιο σημαντική πρόκληση του γρήγορου και λυσσαλέου επιχειρηματικού κόσμου είναι η ανάπτυξη. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει ανάπτυξη και πώς να την επιτύχουμε μέσα από την επαγγελματική μας πορεία. Για μένα, ανάπτυξη είναι να επενδύουμε βαθιά και σε μεγάλο εύρος και ο καλύτερος τρόπος να το πετύχουμε είναι να είμαστε περίεργοι, αλλά και πειθαρχημένοι.

Η περιέργεια είναι καθοριστική, δεδομένου ότι η ανάπτυξη και η επιτυχία είναι στενά συνδεδεμένες με τη γνώση και την υιοθέτηση μίας σειράς από πολλές και διαφορετικές νέες δεξιότητες. Αν δεν αναζητήσουμε, αν δεν εξερευνήσουμε, αν σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε σχετικά με τον κόσμο, σύντομα θα γίνουμε «συνηθισμένοι» και δεν θα ξεχωρίζουμε από όλους τους άλλους.

Δεν είναι αρκετό να έχει εξειδικευτεί κανείς σε έναν τομέα. Μην παρεξηγηθώ, φυσικά και πρέπει να εμβαθύνουμε και να τελειοποιήσουμε την γνώση μας στον βασικό τομέα της δραστηριότητάς μας. Ωστόσο, αν δεν αναπτυχθούμε σε διαφορετικές κατευθύνσεις και τομείς, ενδεχομένως να χάσουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να καλλιεργήσουμε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία μας, στοιχεία απαραίτητα για την καινοτομία.

Η πειθαρχία είναι ακόμη ένας παράγοντας σε αυτή την εξίσωση της ανάπτυξης: Καθόρισε με σαφήνεια τον στόχο σου και κυνήγησέ τον. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να «τρέξεις» μέχρι να τον κατακτήσεις! Εγώ συνεργάζομαι με εξαιρετικούς επιχειρηματίες και αυτό το πρωταρχικό βήμα, δηλαδή ο καθορισμός των στόχων, είναι αρκετά συχνά «θολός» και ασαφής.

Για παράδειγμα, ένας CEO ήταν βέβαιος πως η εταιρεία του βρισκόταν στη σωστή πορεία για να επιτύχει. Κατά τη διάρκεια μίας συνεδρίας brainstorming που πραγματοποιήσαμε, συνειδητοποίησε ότι οι στόχοι της εταιρείας του δεν ήταν ξεκάθαροι και το προσωπικό του έμοιαζε «χαμένο», καταβάλλοντας προσπάθεια σε λανθασμένες κατευθύνσεις.

Οι επιχειρήσεις είναι στην πραγματικότητα ένα εύκολο εγχείρημα και αυτή είναι η παγίδα: Είμαστε βέβαιοι ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με μία πολυπλοκότητα και χάνουμε τα πιο απλά βήματα, τα οποία στην πραγματικότητα βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας.

Πρέπει να είμαστε περίεργοι με όσα μπορούμε να μάθουμε και να παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε. Όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους.  Ωστόσο, υπάρχει κάτι ακόμη που πρέπει να έχουμε υπόψη μας.

Αν θέλουμε να αναπτυχθούμε σε βάθος και εύρος, χρειαζόμαστε ένα καλό περιβάλλον. Αυτό που εννοώ λέγοντας περιβάλλον είναι τους ανθρώπους με τους οποίους περνάμε το χρόνο μας, τους μέντορές μας και τους συναδέλφους με τους οποίους συνεργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε κάτι, τα συνέδρια, τις εκδηλώσεις και την δικτύωση στην οποία συμμετέχουμε. Ουσιαστικά, όλους τους ανθρώπους και τις δραστηριότητες, που «αποτυπώνουν» τις προσωπικές τους αξίες, προκαταλήψεις, και το σκεπτικό τους σε εμάς. Διαλέξτε έξυπνα με ποιος περνάτε τον χρόνο σας.

Μερικούς ανθρώπους και μερικά πράγματα στην ζωή δε τα διαλέγουμε, γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαλέγουμε ό,τι μπορούμε!

Ντραγκάνα Τζερμάνοβιτς

Ποιους όρους θεωρείτε απαραίτητους σε μία συνεργασία;

Οι επιχειρήσεις έχουν να κάνουν καθαρά με τους ανθρώπους – τις ανάγκες τους, τις επιδιώξεις τους, τους φόβους και τις ελπίδες τους, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους. Αν δεν κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι καταλήγουν σε αποφάσεις, γιατί προσκολλώνται σε σταθερές επιλογές και τι τους παρακινεί, μπορεί να χάσουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε την επιχείρησή μας.

Για παράδειγμα, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων που γνωρίζω δημιουργούν προϊόντα και προσφέρουν υπηρεσίες, που ικανοποιούν βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Αλλά, στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι είμαστε τόσα περισσότερα! Εκτός από τις βασικές μας ανάγκες, έχουμε πολλές κοινωνικές ανάγκες – να ανήκουμε, να αναπτυσσόμαστε, να αποκτούμε αξία σε αυτό τον κόσμο. Αν ένα προϊόν μπορεί να μου προσφέρει τη δυνατότητα να γίνω καλύτερη ή να αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου ως ένα πιο ενσυνείδητο ον, τότε ίσως θελήσω να το αγοράσω.

Αυτό είναι που έχουν πετύχει οι περισσότερες κοινωνικές επιχειρήσεις του κόσμου, όπως οι «Thank you water»«O’ liberte», «Tom’ s» και τόσες άλλες. Η συνεργασία είναι μία αμφίδρομη σχέση μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών: των συναδέλφων μας, των μέσων ενημέρωσης, των καταναλωτών, της τοπικής κοινότητας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, εφ’ όσον αποτελούμε κομμάτι του ίδιου παγκόσμιου «χωριού».

Γνωρίζουμε τους υπαλλήλους μας; Κατανοούμε τους καταναλωτές; Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες με την κοινότητα στην οποία ανήκουμε; Ή απλώς υποθέτουμε, ελπίζοντας για το καλύτερο;

Ντραγκάνα Τζερμάνοβιτς

-Εσείς προσωπικά είστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη και ενεργή σε ό,τι αφορά σε θέματα γυναικείας ενδυνάμωσης. Γιατί ξεκινήσατε αυτή την προσπάθεια; Ποια ζητήματα ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών παρατηρείτε στη σημερινή κοινωνία; Ποια είναι η απήχηση αυτής της προσπάθειας; Τι σας έκανε καλή και τι κακή εντύπωση κατά τη διάρκεια αυτής της δράσης;

Αν θέλουμε να παίξουμε το παιχνίδι των επιχειρήσεων, πρέπει να αποδεχθούμε ότι είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Οι γυναίκες ξεκινούν συνήθως πιο ανθεκτικές στο παιχνίδι, χάνουν όμως ευκολότερα τις αντοχές τους στην πορεία. Αν μία γυναίκα αποφασίσει ότι θέλει να δημιουργήσει οικογένεια, μπορεί να χάσει την ισχυρή επιθυμία της για προαγωγή.

Από την άλλη, αν αποφασίσει να κυνηγήσει τους επαγγελματικούς της στόχους, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αναγκαστεί να «θυσιάσει» κάτι από την προσωπική της ζωή. Συνεπώς, ό,τι και να επιλέξει, μπορεί να καταλήξει να «παλεύει» και δεν απολαμβάνει αυτή τη μάχη όσο οι άνδρες συνάδελφοί της.

Όταν εγώ ήρθα αντιμέτωπη με όλες αυτές τις προκλήσεις, ένιωσα την ανάγκη να προωθήσω μία διαφορετική προσέγγιση. Αποστολή μου είναι να σταθώ σε μία συνάδελφο, να την προωθήσω, να την στηρίξω, να της δείξω ότι δεν είναι μόνη και ότι είμαστε όλοι ένα.

Η συνεργασία είναι αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη. Να δουλεύουμε μαζί, χέρι με χέρι, για να κάνουμε τον κόσμο των επιχειρήσεων καλύτερο, ώστε να τον απολαμβάνουμε περισσότερο. Δεν πρέπει να μαχόμαστε ο ένας τον άλλο, αλλά όλοι μαζί για τη βελτίωση όλων μας. Τουλάχιστον ένα 30% του χρόνου μου το επενδύω σε προγράμματα καθοδήγησης και εθελοντικές δραστηριότητες, οι οποίες προωθούν τις γυναίκες επιχειρηματίες.

Πρέπει να θυμόμαστε από πού ξεκινήσαμε, τι άνθρωποι ήμασταν. Κάποιος μας βοήθησε, κάποιος ήταν εκεί για εμάς. Σίγουρα πολλοί άνθρωποι ήταν εκεί για εμένα. Εσύ για πόσους ανθρώπους ήσουν εκεί; Πώς μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα; Εδώ και πολλά χρόνια, σκέφτομαι πώς μπορώ να δώσω και να μοιραστώ όσα έχω, γιατί το να δίνεις είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή κι εγώ πάντα καταλήγω να παίρνω τελικά περισσότερα απ’ όσα έδωσα.

Αυτή είναι η ουσία του κέρδους που λαμβάνουν όσοι προσφέρουν. O Άνταμ Γκραντ το εξηγεί υπέροχα: «Όσο πιο πολύ βοηθάω, τόσο πιο επιτυχημένος γίνομαι. Αλλά μετρώ την επιτυχία με βάση το τι έχει προσφέρει στους ανθρώπους γύρω μου».

Όντας μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Women Economic Forum, πρόεδρος του «All Ladies League Serbia» – του πιο σημαντικού οργανισμού για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στον κόσμο, με περίπου 200.000 μέλη από 180 χώρες και μέλος της πρωτοβουλίας «Shemovement», έχω την ευκαιρία να ενισχύω τις γυναίκες σε μία μεγαλύτερη κλίμακα. Εμπνέω και με εμπνέομαι καθημερινά. Είναι όπως όταν είσαι ερωτευμένος: Δίνεις και, δίνοντας, παίρνεις.

Ντραγκάνα Τζερμάνοβιτς

Πώς φαντάζεστε τον κόσμο στο μέλλον; Ποιες είναι οι αλλαγές που θα θέλατε να δείτε, ειδικά σε ό,τι αφορά στις γυναίκες;

Το μέλλον είναι λαμπρό. Ζούμε ήδη σε έναν καλύτερο κόσμο από ότι οι μητέρες και οι γιαγιάδες μας. Υπάρχει λιγότερη φτώχεια, λιγότερος πόνος, λιγότερη πείνα και περισσότεροι μορφωμένοι άνθρωποι, ειδικά γυναίκες. Ωστόσο, στα χρόνια που έρχονται, τα επαγγέλματα που απαιτούν μέτρια μόρφωση και προσφέρουν μέτριο εισόδημα θα έρθουν αντιμέτωπα με εξαιρετικές δυσκολίες, εξαιτίας της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Η ψηφιακή νοημοσύνη θα γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας και όσοι εργάζονται σε αυτό το ενδιάμεσο κομμάτι θα θεωρηθούν απαρχαιωμένοι. Δυστυχώς, τα επαγγέλματα αυτού του είδους καταλαμβάνονται κατά κύριο λόγο από γυναίκες. Το μόνο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, όχι μόνο απέναντι στους συναδέλφους ή και τους ανταγωνιστές μας, αλλά κυρίως απέναντι στις τεχνολογικές εξελίξεις, είναι η αδιαμφισβήτητη γνώση και η συναισθηματική μας ευφυία.

Η συναισθηματική ευφυία είναι το μόνο είδος ευφυίας που μπορεί να κυριαρχήσει πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη, μιας και η τεχνητή νοημοσύνη υπερνικά κατά πολύ το IQ μας. Η γνώση και η συναισθηματική μας νοημοσύνη θα είναι τα όπλα μας για το μέλλον. Πρέπει να ξεκινήσουμε να διαμορφώνουμε το μέλλον μας πάνω σε αυτές τις δύο βάσεις όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Μπορεί να είναι ήδη αργά.

Ντραγκάνα Τζερμάνοβιτς

Τι θα συμβουλεύατε μία νεαρή γυναίκα, που ξεκινά τώρα την επαγγελματική της πορεία;

Σε ξέρω, σε νιώθω, καταλαβαίνω τις αμφιβολίες σου. Είναι λογικό, όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση. Δεν είσαι μόνη, είμαστε όλοι ένα. Το μονοπάτι σου είναι μόνο δικό σου και το μόνο αληθινό εμπόδιο στο δρόμο σου πιθανότατα είναι κάποιος που γνωρίζεις πολύ καλά – ο εαυτός σου. Κυριάρχησε πάνω στον εαυτό σου, για να καταφέρεις να κυριαρχήσεις στον κόσμο. Και όταν το καταφέρεις αυτό, να εμπνεύσεις κι άλλους να κάνουν το ίδιο.

 

Διαβάστε ακόμη:

Δρ Ζιζή Παπαχαρίση: Το μέλλον ανήκει στη διαφορετικότητα και στο καινούργιο

Ζέττα Τζουβάλα (FREZYDERM): Με αφοσίωση, προσήλωση και σκληρή δουλειά η επιτυχία είναι μονόδρομος, ανεξαρτήτως φύλου

Μαριάννα Σκυλακάκη: «Η “αθηΝΕΑ” συνιστά διορατική ενημέρωση»

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση