Η Στέφη Βασιλοπούλου είναι ένα άνθρωπος γεμάτος ζωντάνια και θετική ενέργεια. Ξεδιπλώνει το ταλέντο της μέσα από την επιχειρηματική της δραστηριότητα και αντιπροσωπεύει επάξια μια νέα γενιά γυναικών που δεν διστάζουν να ορίσουν όπως επιθυμούν την πορεία τους και να προσφέρουν, μέσα από το έργο τους, ιδέες και έμπνευση. Σήμερα τη φιλοξενούμε με μεγάλη χαρά στο #chatwithwomenact
Αν έδινες μια συμβουλή στον 17χρόνο εαυτό σου ποια θα ήταν;
Να έχει πίστη στην ροή της ζωής. Πόσες φορές μπορεί να αναρωτιόμαστε γιατί μας συμβαίνουν κάποια πράγματα, γιατί βιώνουμε κάποιες δυσκολίες, γιατί μας παρουσιάζονται κάποια γεγονότα. Ίσως κάποιες φορές προσπαθούμε να ελέγξουμε καταστάσεις, να προσκολλόμαστε. Η ζωή δεν συμβαίνει απλά σε εμάς. Συμβαίνει για εμάς. Και εκεί χρειάζεται περισσότερη πίστη στις συγχρονικότητες και στην φυσική ροή των πραγμάτων.
Τι σου προξένησε μεγαλύτερη έκπληξη στην πορεία σου;
Οι δυσκολίες στην διαδρομή, που τελικά με έπλασαν. Εκείνη την ώρα δεν το συνειδητοποιούμε, αλλά μας διαμορφώνουν. Οι δυσκολίες είναι το μονοπάτι. Ο Ρούμι αναφέρει ότι ο άνθρωπος είναι σαν ένας ξενώνας. Πρέπει να υποδεχόμαστε και να καλωσορίζουμε όλους τους επισκέπτες, γιατί έχουν έρθει σαν οδηγοί. Επισκέπτες μπορεί να είναι η χαρά, η θλίψη. Να είμαστε ευγνώμων για κάθε τι, και να τους φερόμαστε με αξιοπρέπεια γιατί μπορεί να μας προετοιμάζουν για μια καινούργια χαρά, όπως γράφει στο ποίημά του “Ο Ξενώνας”.
Πως θυμάσαι την μεγαλύτερη αποτυχία σου;
Μια επαγγελματική αποτυχία αφορά μια από τις επιχειρήσεις που ξεκίνησα αλλά δεν ήταν κερδοφόρα, γιατί δεν μπορούσαν να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακος. Αυτό μου υπενθύμισε την μαγεία του internet και της τεχνολογίας για να αναπτύσσεις scalable υπηρεσίες και να έχεις εκθετική αύξηση στην κερδοφορία σου. Όμως χαίρομαι που ρίσκαρα και δοκίμασα κάτι διαφορετικό. Η επιχειρηματικότητα είναι μια διαδικασία και η αποτυχία είναι μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η αποτυχία είναι ένα σκαλοπάτι προς την επιτυχία. Έτσι όπως βάζουμε την επιτυχία σε βάθρο, θα πρέπει να βάζουμε και την αποτυχία. Είναι ταμπού να μιλάμε για αυτήν. Όμως μπορείς να μάθεις τόσα πολλά από την αποτυχία, και αυτά τα μαθήματα πρέπει να τα μοιραζόμαστε για να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο.
Έχεις κάποια γυναίκα που έπαιξε ρόλο μέντορα σε εσένα;
Όχι. Και αυτό που δεν είχα εγώ τότε όταν ξεκινούσα, με κινητοποιεί να το προσφέρω σε επιχειρηματίες που ξεκινούν τώρα. Το να μοιράζομαι την εμπειρία μου, την γνώση μου και να καθοδηγώ άλλους που βρίσκονται σε πιο αρχικά στάδια, είναι κάτι που με εμπνέει και μου δίνει πληρότητα. Τα τελευταία 15 χρόνια έχω συμβουλέψει περισσότερες από 350 εταιρείες και προσωπικότητες για θέματα marketing, επιχειρηματικότητας και business development.
Ποια είναι η πιο σοφή συμβουλή που σου έχουν δώσει και γιατί;
Carpe diem. Άδραξε την μέρα. Να ζεις την κάθε μέρα. Η πρόθεσή μου είναι να ζω την κάθε μέρα, την κάθε στιγμή. Αναζητώ συνεχώς ανεκτίμητες εμπειρίες και δραστηριότητες. Λατρεύω την θάλασσα και τον τελευταίο χρόνο ζω δίπλα της. Η θάλασσα είναι ο μεγαλύτερός μου δάσκαλος. Γενικά παρατηρώντας την φύση συνδεόμαστε με τον εαυτό μας. Η φύση δεν βιάζεται, και όμως όλα είναι τέλεια. Μας υπενθυμίζει ότι το μόνο που έχουμε είναι το τώρα, το παρόν, αυτήν ακριβώς την στιγμή.
Ποιο θέλεις να είναι το legacy σου;
Να βοηθήσω τον κόσμο να ζει ακόμα καλύτερα. Να ξυπνάει το πρωί γεμάτος/η έμπνευση και σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο. Το επαγγελματικό επίπεδο αφορά στο να γίνει πιο συχνή και κοινή η επιχειρηματικότητα. Και με αυτό σχετίζεται η νέα μου επιχειρηματική δραστηριότητα, το Shopopen, που βοηθάει οποιονδήποτε οπουδήποτε να ανοίξει δωρεάν και εύκολα ένα eshop.
Έχεις κάποιο motto / τραγούδι/ φράση που λες στον εαυτό σου όταν τα πράγματα ζορίσουν;
Stronger, Better. Πριν λίγους μήνες που ανέβηκα στην κορυφή του Ολύμπου για να γιορτάσω εκεί τα γενέθλιά μου, εκεί που ήταν λίγο πιο δύσκολα, εστίαζα στο βηματισμό, στο δεξί βήμα και μετά στο αριστερό, καθώς επαναλάμβανα το «Stronger, Better» με κάθε βηματισμό. Οποιαδήποτε δυσκολία είτε σωματική είτε πνευματική, την προσεγγίζω βήμα – βήμα, και γνωρίζω ότι μετά θα νιώθω καλύτερα και πιο δυνατή.
Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια, τα επόμενα βήματα;
Το Shopopen βοηθάει οποιονδήποτε, οπουδήποτε να φτιάξει ένα eshop εύκολα και δωρεάν και να πουλάει online. Κάνουμε πιο εύκολο να είσαι επιχειρηματίας στο Internet. Το Shopopen είναι μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου (marketplace) που απευθύνεται κυρίως σε μικρούς επιχειρηματίες που θέλουν να ψηφιοποιηθούν και να πουλήσουν online. Μπορεί να θέλουν να ξεκινήσουν τώρα είτε να έχουν ήδη μια επιχείρηση. Το Shopopen τους δίνει την δυνατότητα να ανοίξουν το eshop τους χωρίς κάποιο αρχικό ή μηνιαίο κόστος, μονάχα με μια προμήθεια ανά πώληση. Το Shopopen αναλαμβάνει την διασύνδεση με την τράπεζα και όλο το τεχνικό κομμάτι. Για να ξεκινήσει κάποιος, μπορεί σε 3 βήματα να φτιάξει το eshop του, διαμορφώνοντας την εμφάνιση, το λογότυπο, την αρχική σελίδα και στην συνέχεια προσθέτοντας τα προϊόντα, τις φωτογραφίες, τις περιγραφές και την τιμή. Το όραμα του shopopen είναι να υποστηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας, και μέσω των εργαλείων και των λύσεων που θα τους προσφέρει, να μπορούν να ξεκινήσουν να πουλάνε online. Θα κάνουμε την επιχειρηματικότητα πιο προσιτή, κοινή και εύκολη. Το ηλεκτρονικό εμπόριο διευρύνεται, και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές ευκαιρίες. Οι επιχειρηματίες υπάρχουν παντού. Το Shopopen δίνει την δυνατότητα σε μικρές επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν μεγάλα brands. Κάθε επιχείρηση είναι μια ιστορία, και αντιπροσωπεύει τις αξίες των ανθρώπων που τις ξεκινούν. Το internet είναι ένα περιβάλλον για όλους, και μέσα από την καινοτομία του shopopen, οι μικροί επιχειρηματίες θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις αλλαγές στις συμπεριφορές των καταναλωτών. Κάθε επιχείρηση πρέπει να είναι σε όλα τα κανάλια. Οι πιο προσαρμοστικές επιχειρήσεις είναι εκείνες που θα προχωρήσουν. Είναι μια στιγμή ευκαιριών. Κάθε επιχείρηση που ξεκινάει μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Είναι μια δύναμη αλλαγής στον κόσμο.
Ποια θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχει να αντιμετωπίσει μία γυναίκα στην Ελλάδα σήμερα;
Να διαχειριστεί το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να απολογείται, και να μην φοβάται να έχει μεγάλες φιλοδοξίες.
Ελληνικό #metoo – Από εδώ και πέρα τι;
Κάθαρση. Έτσι όπως οι ζωντανοί οργανισμοί κάνουν κάνουν αποτοξίνωση για να παραμείνουν υγιείς, έτσι και η κοινωνία κάνει detox για να είναι πιο υγιής.
Διαβάστε επίσης:
Ιωάννα Δρέττα: Αυτό που θεωρούσα διάκριση λόγω ηλικίας, ήταν τελικά διάκριση λόγω φύλου
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση