SUSTAINABILITY

Σοφία Γιάνοκ: Η ακτιβίστρια που αγωνίζεται για τη σωτηρία των ελαφιών της Λαπωνίας

πηγή: Instagram @sofiajannok

Την ώρα που ο πλανήτης υπερθερμαίνεται και ο κόσμος να αδιαφορεί, τα ελάφια του Αρκτικού Κύκλου βρίσκονται σε τεράστιο κίνδυνο. Δυσκολεύονται να βρουν τροφή εξαιτίας του καιρού, ενώ το φυσικό τους σπίτι καταστρέφεται από μεγαλύτερο εχθρό τους: Τον άνθρωπο. Τα δάση κόβονται προκειμένου να χτιστούν βιομηχανικές μονάδες και σύγχρονες κατοικίες. Ως αποτέλεσμα, ο πληθυσμός των πανέμορφων αυτών ζώων έχει μειωθεί κατά σχεδόν 50% μέσα σε είκοσι μόλις χρόνια.

Αυτός είναι ο λόγος που η ακτιβίστρια Σοφία Γιάνοκ ξεκίνησε μία καμπάνια προκειμένου να προστατεύσει τα δάση της Λαπωνίας. Όλα ξεκίνησαν όταν έμαθε ότι πίσω στην πατρίδα της, τη Σουηδία, μία δασική έκταση μεγέθους χιλίων γηπέδων ποδοσφαίρου ήταν αποφασισμένο να αποψιλωθεί. Εκείνη, άρχισε να μαζεύει υπογραφές, κέρδισε τη στήριξη και τη συμπάθεια της Γκρέτα Τούνμπεργκ και, τελικά, περισσότεροι από 30 χιλιάδες άνθρωποι στάθηκαν στο πλευρό της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SOFIA JANNOK (@sofiajannok)


Το κυνήγι των ελαφιών είναι μία από τις αγαπημένες ασχολίες των ντόπιων. Για αιώνες, όμως, η ιθαγενείς κοινότητες του τόπου κατάφερναν να ζουν σε αρμονία μαζί τους, σεβόμενοι τη φύση. Τώρα, η αστικοποίηση και η κλιματική αλλαγή ετοιμάζονται να καταστρέψουν τα πάντα.

«Χωρίς τα ελάφια, οι άνθρωποί μου κι εγώ δε θα είχαμε καταφέρει ποτέ να επιζήσουμε εδώ, στη σκληρή Αρκτική», εξήγησε στη βρετανική Vogue. «Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζεται να τα προστατεύσουμε. Από τη δεκαετία του ’70, όμως, η περιοχή υποφέρει τόσο που έχουν μείνει ελάχιστα δασάκια. Αυτή η αλλαγή στο τοπίο περιόρισε την τροφή τους, κατά 70 περίπου τοις εκατό. Οι εταιρείες ξυλείας, επίσης, φυτεύουν τεράστια πεύκα τα οποία λειτουργούν σαν τείχος και τα παγιδεύουν»

Η προστασία των ελαφιών, όπως υποστηρίζει η Σοφία, είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη. Παρά την σκληρή κριτική που δέχεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όμως, η σουηδική κυβέρνηση αρνείται να τα σεβαστεί.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SOFIA JANNOK (@sofiajannok)


«Είναι θεμελιώδη χαρακτηριστικά της κουλτούρας μας. Σ’ όποιο μέρος ευημερούν, η μεταλαμπάδευση των παραδόσεων δε σταματά. Η γλώσσα μας αποκαλύπτει, άλλωστε, πόσο σημαντικό είναι το περιβάλλον για εμάς. Υπάρχουν αμέτρητες περιγραφές των ελαφιών, του χιονιού και των διάφορων τοπίων. Ποτέ δεν αναφέρουμε τη λέξη “φύση”. Εμείς οι ίδιοι είμαστε η φύση.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SOFIA JANNOK (@sofiajannok)


Όπως λέει πάντα η μητέρα μου, κι όπως έλεγε πριν από εκείνη ο μπαμπάς της, όσο μπορούν να ζήσουν εδώ τα ελάφια, θα μπορούμε να ζούμε κι εμείς. Και τώρα, ερχόμαστε αντιμέτωποι μ’ ένα σενάριο που καθιστά βέβαιο το θάνατό τους», τόνισε. «Αυτή η γη είναι η ιστορία μας – καταστρέφοντας τα δάση, το σπίτι μας, δεν καταστρέφουν μόνο την ιστορία, αλλά και το μέλλον μας.»

 

Διαβάστε επίσης:

«Τι μπορώ να κάνω για την κλιματική αλλαγή;»: Μία ακτιβίστρια απαντά

Μάλα Σεν: Η Ινδή συγγραφέας και ακτιβίστρια που αγωνίστηκε για την ισότητα

Gro Harlem Brundtland: Η πρώτη Πρωθυπουργός της Νορβηγίας που πάλεψε για το περιβάλλον και έδωσε μάχη ενάντια στο AIDS

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση