Power

Σωτήρης Τσιόδρας: Ο άνθρωπος που μας ενημερώνει για την πανδημία

Καθημερινά στις 18:00, κρεμόμαστε από τα χείλη του για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την πανδημία. Μεταξύ άλλων, έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Harvard, είναι καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πατέρας 7 παιδιών. Ο λόγος για το Σωτήρη Τσιόδρα.

Γεννήθηκε στο Sydney το 1965. Τελείωσε το σχολείο στην Κυψέλη, πέρασε στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πήρε μετεγγραφή στο Ε.Κ.Π.Α, χάρη στους άριστους βαθμούς του. Πήρε το πτυχίο του με Άριστα το 1991.

Τα τρία πρώτα χρόνια τις καριέρας του, βρέθηκε στο Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Albert Einstein, στη Philadelphia, ενώ ταυτόχρονα δίδασκε τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Temple. Στη συνέχεια, από το 1997 έως το 2001, εξειδικεύτηκε στη Λοιμωξιολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής του Harvard, Beth Israel Deaconess. Ήταν, μάλιστα, ο μοναδικός αλλοδαπός υποψήφιος που έγινε δεκτός για τη θέση και, το 1998, έλαβε τον τίτλο του Υπότροφου Ερευνητή της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Harvard.

Μετά την ειδίκευσή του στην κλινική παρακολούθηση ενός ευρέος φάσματος ασθενών με λοιμωξιολογικές παθήσεις, από την ίδια σχολή πήρε το μεταπτυχιακό του.

Έλαβε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στη Μασαχουσέτη και, μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2003, ακολουθεί ακαδημαϊκή καριέρα.

Δραστηριοποιήθηκε ως λοιμωξιολόγος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Salt Lake το 2002, ενώ στην Αθήνα, το 2004, ήταν ο υπεύθυνος γιατρός του συστήματος της Ολυμπιακής Συνδρομικής Επιτήρησης.

Έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις και ομιλίες, ενώ οι επιστημονικές του δημοσιεύσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο είναι τριψήφιες σε αριθμό. Οι φοιτητές του τον εκτιμούν ιδιαίτερα, θεωρώντας τον εξαιρετικό δάσκαλο που τους εμπνέει, τους ενθαρρύνει και τους στηρίζει.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης, όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση  λοιμώξεων. Ήταν παρών στη διερεύνηση της επιδημίας μυοκαρδίτιδας από εντεροϊούς στην Κρήτη το 2003, στην ψευδοεπιδημία περιστατικών με οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) στη Λήμνο την ίδια χρονιά, στην επιδημία Σαλμονέλλωσης στο Άργος το 2004. Ας μην ξεχνάμε τη γρίπη των πουλερικών H5N1 το 2005, την πανδημία γρίπης το 2009-2010, την ελονοσία και τον ιό του Δυτικού Νείλου το 2010-2012 και την επιδημία  λύσσας σε ζώα της Βορείου Ελλάδος, πριν από 8 χρόνια.

Είναι,  λοιπόν, ο καταλληλότερος άνθρωπος για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στη χώρα μας. 

Παρά τις διακρίσεις του στην Επιστήμη, έχει καταφέρει  να αποκτήσει μία μεγάλη οικογένεια – είναι πατέρας  7 παιδιών. Επιπλέον, όταν ο χρόνος του το επιτρέπει, μελετά βυζαντινή υμνολογία. Μάλιστα, μέχρι πρόσφατα έψελνε κάθε Κυριακή σε εκκλησία του Δήμου Κηφισιάς, όπου κατοικεί.