INSPIRATION

3 ακτιβίστριες κάτω των 30, αποφασισμένες να αλλάξουν τον κόσμο

Για ένα μέλλον πιο αισιόδοξο για τις γυναίκες

3 ακτιβίστριες κάτω των 30, αποφασισμένες να αλλάξουν τον κόσμο
3 ακτιβίστριες κάτω των 30, αποφασισμένες να αλλάξουν τον κόσμο

H νέα γενιά γυναικών είναι αποφασισμένη να αλλάξει τον κόσμο. Οι περισσότερες γεννήθηκαν μετά το ’90 κι είναι έτοιμες να μιλήσουν χωρίς περιορισμούς για την πραγματικότητα, να μοιραστούν αλήθειες που προκαλούν νευρικότητα, να διαμαρτυρηθούν για την αδικία.

Όταν η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξεκίνησε τη διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή, την ακολούθησαν ελάχιστοι. Τώρα, ηγείται ενός παγκόσμιου κινήματος. Η Μαλάλα Γιουσαφζάι πάλεψε για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, βγήκε ζωντανή από επίθεση Ταλιμπάν και πλέον αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις γυναίκες και τα κορίτσια του κόσμου.

Το παράδειγμά τους ακολουθούν οι παρακάτω ακτιβίστριες, οι οποίες ασχολούνται με ζητήματα που ελάχιστοι τολμούν να θίξουν – από τη «φτώχεια εμμήνου ρύσης» ως τον παιδικό γάμο και την ανάγκη για δημοκρατία.

Αμίκα Τζορτζ

Η 21χρονη από το Λονδίνο δίνει τεράστια μάχη για το τέλος των ταμπού γύρω από την έμμηνο ρύση. Ήταν 17 όταν ξεκίνησε το κίνημα #FreePeriods, ζητώντας τη δωρεάν διάθεση προϊόντων γυναικείας υγιεινής σε άπορες μαθήτριες. Έχει κερδίσει βραβείο από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, ενώ σπουδάζει στο Cambridge.

Έδωσε μεγάλο αγώνα και τελικά, το Μάρτιο του 2019, η βρετανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε την προσφορά σερβιετών και ταμπόν σε συγκεκριμένα σχολεία και πανεπιστήμια.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Amika George (@amikageorge)


«Δεν πίστευα πως ένα έφηβο κορίτσι σαν εμένα θα μπορούσε να επηρεάσει την κυβέρνηση, αλλά το κάναμε, και ανυπομονώ να δω πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε με το #FreePeriods και να ασκήσουμε πίεση στους παγκόσμιους ηγέτες ώστε κάθε παιδί να μπορεί να πάει σχολείο, χωρίς να το κρατά πίσω η περίοδός του», έχει δηλώσει στην ινδική Vogue.

Ελ φαν ντερ Μπεργκ

Η Ελ είναι 22 ετών και κατάγεται από το Γιοχάνεσμπουργκ. Είναι μοντέλο από τα 15 της χρόνια και έχει σκοπό να ενημερώσει όσο περισσότερους Νοτιοαφρικανούς – και όχι μόνο – μπορεί για τη διαφορά μεταξύ σεξουαλικότητας και ταυτότητας φύλου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη WOOLWORTHS SA (@woolworths_sa)


H ίδια, ως τρανς γυναίκα, μεγάλωσε προσπαθώντας να εξηγήσει σε φίλους και γνωστούς πως το κοινωνικό φύλο διαφέρει από το βιολογικό, ενώ ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν έχει καμία σχέση με αυτό. «Θεωρώ πως, ιδιαίτερα για τα διεμφυλικά άτομα, υπάρχει αυτή η επικίνδυνη προκατάληψη που μας θεωρεί απλώς ακραία ομοφυλόφιλους. Πιστεύω πως η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα είναι πρακτικά ανύπαρκτη», έχει τονίσει.

«Θέλω να δείξω πως μπορούμε να κάνουμε συζητήσεις με νόημα, να μιλάμε ανοιχτά για όλα αυτά – δεν πιστεύω πως το ένα πρέπει να επιβεβαιώνει το άλλο».

Χαντίκα Μπασίρ

Η 19χρονη ακτιβίστρια από το Πακιστάν μάχεται για το τέλος του παιδικού γάμου, ενώ ενθαρρύνει τα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο.

Όλα ξεκίνησαν όταν εκείνη ήταν 11 ετών. Είχε πάει το πρώτο προξενιό στο σπίτι της – ένας οδηγός ταξί. Η γιαγιά της πίεζε τον πατέρα της να πει το «ναι», καθώς ο άνδρας ήταν οικονομικά επιφανής. Μερικές μόλις στιγμές πριν δώσει τη συγκατάθεσή του και η ζωή της Χαντίκα αλλάξει για πάντα, ο θείος της τής μίλησε για τους νόμους σχετικά με τον παιδικό γάμο.

«Τους είπα πως θα τους έκανα μήνυση αν με πάντρευαν με αυτόν τον άνδρα. Ο θείος μου, ο οποίος είναι ακτιβιστής εδώ και χρόνια, με στήριξε και είπε σε όλους ότι ο παιδικός γάμος είναι έγκλημα», είπε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hadiqa Bashir (@hadiqa_bashir)


Πήγαινε, λοιπόν, πόρτα σε πόρτα, μιλούσε με μητέρες, πατεράδες, θείες και θείους, παππούδες και γιαγιάδες εξηγώντας πόσο καταστροφικό είναι αυτό για την σωματική και ψυχική υγεία ενός παιδιού.

Παράλληλα, στα 14 της χρόνια, ξεκίνησε την καμπάνια Girls United for Human Rights, με στόχο να σώσει εκατοντάδες κορίτσια και να τα βοηθήσει να τελειώσουν το σχολείο. Μέχρι σήμερα την απειλούν για τη ζωή της, εξτρεμιστές της υπόσχονται θάνατο. Για το έργο της, όμως, όχι απλώς έχει αναγνωριστεί, αλλά έχει βραβευθεί με τα Asian Girls Human Rights Ambassador και Muhammad Ali Humanitarian.

 

Διαβάστε επίσης:

5 ακτιβίστριες που προωθούν τη γυναικεία ενδυνάμωση μέσω των social media

Η ακτιβίστρια που μόρφωσε 900 γυναίκες και κορίτσια από το Αφγανιστάν μέσα από ένα tablet

Οι 10 πιο δυναμικές γυναίκες όλων των εποχών

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση