Σε ποιον δεν αρέσει να περνάει τον ελεύθερο χρόνο του στην κουζίνα, δοκιμάζοντας νέες συνταγές; Κέικ, μπισκότα, ψωμιά και κουλουράκια γεμίζουν το σπίτι μαγευτικές μυρωδιές και μας φτιάχνουν τη διάθεση. Στην Ινδία – κι όχι μόνο – βέβαια, η αγορά τέτοιων προϊόντων είναι μία από τις πλέον αναπτυσσόμενες, φτάνοντας τα 8 δις μέσα στο 2019!
Αρκετές είναι οι γυναίκες, λοιπόν, που αποφάσισαν να μετατρέψουν το πάθος τους για ζαχαροπλαστική σε επιτυχημένες επιχειρήσεις, με τις πιθανότητες να είναι υπέρ τους. Από στελέχη εταιρειών μέχρι νοικοκυρές, οι παρακάτω πήραν το ρίσκο χωρίς να γνωρίζουν τι θα βρουν μπροστά τους και κατάφεραν να λάμψουν.
Jasmine Lulla, Cakes N’ Craft
Η Jasmine Lulla λάτρευε ανέκαθεν τα προϊόντα φούρνου. Κι όχι μόνο να τα τρώει, αλλά να τα δημιουργεί από το μηδέν! Οι ώρες που περνούσε ζυμώνοντας και ψήνοντας τις λιχουδιές της, λειτουργούσαν σαν ένα είδος ψυχοθεραπείας. Χαλάρωνε από την πίεση της ημέρας και ένιωθε τα άγχη της να χάνονται.
Όταν έμαθε πως έπασχε από καρκίνο, δεν πτοήθηκε. Μάλιστα, προσπάθησε να επεκτείνει την επιχείρησή της χτίζοντας μία αλυσίδα δεκαπέντε καταστημάτων, πουλώντας πεντακόσιες τούρτες την ημέρα.
Φυσικά, όλα ήρθαν μετά από σκληρή δουλειά και πολύ διάβασμα. Έχοντας αποφοιτήσει από σχολή διοίκησης επιχειρήσεων, γνώριζε πώς θα συμπεριφερθεί ώστε να φτάσει στην κορυφή. Σήμερα, τα γλυκά της κερδίζουν τον κόσμο.
Monaz και Persis Irani, Plate & Print
Η Monaz Irani γνώριζε από νωρίς πως ήθελε να δραστηριοποιηθεί στη βιομηχανία των τροφίμων. Σπούδαζε Εμπόριο και Διαφήμιση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Βομβάης, πήρε πτυχίο στα τουριστικά και αποφοίτησε από το τμήμα ζαχαροπλαστικής της ακαδημίας Cordon Bleu στο Λονδίνο.
Περνούσε το χρόνο της στο φούρνο της μητέρας της, μέχρι το 2018. Τότε ήταν που αποφάσισε να ανοίξει το καφέ Plate&Print – μαζί με τη μαμά της, φυσικά! Η δεύτερη ασχολείται με το σερβίρισμα, την καθαριότητα και την εικόνα του καταστήματος, ενώ η Monaz έχει αναλάβει τη μαγειρική. Στόχος της είναι να δίνει στους πελάτες την αίσθηση του σπιτιού, τη ζεστασιά που βγάζει το δικό τους σαλόνι. Όπως δήλωσε στο yourstory.com, επενδύει στην προσωπική επαφή μαζί τους. Χτίζει ισχυρές σχέσεις που την κάνουν να ξεχωρίζει από τους άλλους επιχειρηματίες.
Sahithya Raj, The Sweetooth
Η Sahithya Raj λατρεύει κάθε τι γλυκό. Όταν ακόμη εργαζόταν στην ΙΒΜ, ξεκίνησε το δικό της catering με τ’ όνομα The Sweetooth και προετοίμαζε παραγγελίες με brownies, cupcakes και μπισκότα από την κουζίνα του διαμερίσματός της. Έβλεπε πως η πελατεία της αυξανόταν διαρκώς και τελικά, το Δεκέμβριο του 2017, αποφάσισε να παραιτηθεί και να αφήσει το πάθος της να την οδηγήσει.
Ξεκίνησε από το μηδέν, λοιπόν, με μία πρακτική σε ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, ενώ μέχρι το Μάρτιο του 2018 είχε τη δική της μονάδα παραγωγής.
Έχοντας αποφοιτήσει από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και μ’ ένα δυνατό ΜΒΑ, η Sahithya είναι πλέον ιδιοκτήτρια της προμηθευτικής εταιρείας B2B Business, δίνοντας γλυκά, ψωμιά και πίτες σε κρυφαία εστιατόρια και καφετέριες της Ινδίας.
Ruchyeta Bhatia, Love & Cheesecake
Η Ruchyeta Bhatia είναι ένα ακόμη στέλεχος εταιρείας που άφησε τα πάντα πίσω της.
Σπούδασε οικονομικά στη Βομβάη, μαγειρική στο Μαγειρικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ και εργάστηκε για ένα εξάμηνο σε εστιατόριο. Έπειτα, πήγε για μία σεζόν στο ξενοδοχείο Marriott κι ήρθε σε επαφή με τον κόσμο των γλυκών.
Ξεκίνησε από μία μικρή κουζίνα 300 τετραγωνικών μέτρων και πλέον σ’ αυτήν ανήκει η κορυφαία αλυσίδα πολυτελών καφέ και εστιατορίων, η οποία παρέχει εργασία σε περισσότερους από 250 ανθρώπους κι αυξάνει τα κέρδη της χρόνο με το χρόνο. Η Love & Cheesecake έχει κατακτήσει τους Ινδούς με την ποιότητα των προϊόντων και το επιχειρηματικό δαιμόνιο της Bhatia!
Διαβάστε επίσης:
6 διάσημες γυναίκες chefs που άλλαξαν τον κόσμο της μαγειρικής
Αυτές είναι οι 4 ισχυρότερες κυρίες των επιχειρήσεων
Martha Stewart: Η άνοδος και η πτώση της πρώτης αυτοδημιούργητης δισεκατομμυριούχου των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση