SUCCESS STORIES

Beatrice Weder di Mauro: «Δεν υπήρξε κανένας να μου δείξει τι δρόμο να πάρω, δεν είχα κανένα πρότυπο»

πηγή: Centre for International Governance Innovation

Ακαδημαϊκός, επιχειρηματίας, ερευνήτρια. Διδάσκει οικονομικά στο Ινστιτούτο Διεθνών και Αναπτυξιακών Μεταπτυχιακών Σπουδών (The Graduate Institute of International and Development Studies) της Γενεύης, είναι επίτιμη διδάκτορας του τμήματος Αναδυόμενων Αγορών στο παράρτημα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διοίκησης Επιχειρήσεων (INSEAD) στη Σιγκαπούρη και ανώτατο στέλεχος του Κέντρου Καινοτομίας Διεθνούς Διακυβέρνησης (CIGI). Από το 2018 της ανήκει η θέση της Προέδρου στο Ερευνητικό Κέντρο Οικονομικής Πολιτικής (CEPR). Παράλληλα, προσπαθεί να φέρει τις δυναμικές συναδέλφους της στο προσκήνιο, δίνοντας ισχυρά πρότυπα στη νέα γενιά. Η Beatrice Weder di Mauro είναι μία θαυμάσια γυναίκα.

Το 2004, ήταν μία από τις σημαντικότερες χρονιές για την καριέρα της. Κάθισε στο τραπέζι του του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, κάτι που της χάρισε δύο πρωτιές. Πριν από εκείνη, μόνο άνδρες ανήκαν στη συγκεκριμένη ομάδα. Κι όχι μόνο αυτό, ήταν όλοι τους Γερμανοί πολίτες. Η Ελβετίδα οικονομολόγος, λοιπόν, κατάφερε να λάμψει και να ασκήσει κριτική  στις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης μιας χώρας που δεν ήταν καν δική της. Έδωσε τις συμβουλές της στον πρώην καγκελάριο Gerhard Schroeder και συνεχίζει μέχρι σήμερα τη στενή συνεργασία της με την Angela Merkel.

Ανήκει στο διοικητικό συμβούλιο κορυφαίων επιχειρήσεων, όπως η UBS  – την οποία διευθύνει, η Bombardier Inc και η Robert Bosch GmbH. Ασχολείται με την έρευνα στη διεθνή μακροοικονομία, ειδικεύεται στην οικονομική κρίση, την παγκόσμια ροή κεφαλαίων, τους δημοσιονομικούς κανονισμούς, το κρατικό χρέος και την ανάπτυξη. Μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, ενώ γράφει τακτικά την άποψή της για ζητήματα δημόσιας πολιτικής.

Η Beatrice Weder di Mauro γεννήθηκε στη Γουατεμάλα το 1965, από Ελβετούς γονείς. Στα 16 της χρόνια επέστρεψαν οικογενειακώς στην πατρίδα τους και, μέχρι εκείνη την ηλικία, είχε λάβει γερμανική εκπαίδευση. Στα 19 της αποφοίτησε από το Λύκειο της Βασιλείας κι αποφάσισε να ασχοληθεί με τα οικονομικά. Από την εφηβεία της ακόμη, ήταν σίγουρη για το επαγγελματικό μονοπάτι που θα ακολουθούσε. Της είχε κάνει τεράστια εντύπωση η διαφορά μεταξύ Ελβετίας και Γουατεμάλας, οπότε ήθελε να μελετήσει σε βάθος τι ήταν αυτό που ξεχώριζε τόσο τις δύο χώρες. Τελικά, πέρασε στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας απ’ όπου πήρε και διδακτορικό, ενώ το 1999 ολοκλήρωσε τη διατριβή της στην οικονομία.

«Δεν είχα μέντορες. Φυσικά και είχα καλούς καθηγητές, όμως δεν υπήρξε κανένας που θα μου έπαιρνε το χέρι και θα μου έδειχνε τι δρόμο να πάρω, δεν είχα κάποιο πρότυπο», έχει δηλώσει σε συνέντευξή της για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.


Έκανε δυναμική είσοδο στο χώρο εργασίας το 1994, όταν προσελήφθη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως οικονομολόγος. Το 1996 μετακόμισε στην Ουάσιγκτον για να εργαστεί στο τμήμα Παγκόσμιας Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Τράπεζας. Από το 1997 έως το 1998 ξεκίνησε μία έρευνα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και από το 1998 έως το 2001 ήταν επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βασιλείας. Συνέχισε ως καθηγήτρια Οικονομίας, Οικονομικής Πολιτικής και Διεθνούς Μακροοικονομίας στο γερμανικό Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg.

«Όταν ήμουν στη Γερμανία, υπήρξε μία εποχή που μία γυναίκα θεωρούταν κακή μητέρα αν εργαζόταν και είχε οικογένεια ταυτόχρονα. Τέτοιες παλιομοδίτικες ιδέες συνεχίζουν να ακούγονται μέχρι σήμερα», έχει δηλώσει.

Εργάστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών της Ελβετίας, ενώ από το 2004  και για μία οχταετία, βρέθηκε στο Γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Παράλληλα, από το 2003 μέχρι τώρα είναι Πρόεδρος του CEPR και, από το 2016, ανώτατη συνεργάτιδα του ABFER της Σιγκαπούρης.

Τιτάνες των επιχειρήσεων και κορυφαίοι οργανισμοί, ανάμεσά τους το Πανεπιστήμιο Ηνωμένων Εθνών, έχουν στραφεί στο πρόσωπό της για συμβουλές. Από το 2013 έως το 2014 ήταν μέλος της ομάδας των ειδικών του Ταμείου Απόσβεσης Χρέους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ασχολήθηκε με τα τραπεζογραμμάτια του Ευρώ.

Φέτος, η Beatrice Weder di Mauro ανήκει στο Πανευρωπαϊκό Συμβούλιο Υγείας και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Πρόκειται, όπως βλέπουμε, για μία γυναίκα που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει σ’ έναν από τους πλέον ανδροκρατούμενους χώρους. Στόχος της, να την ακολουθήσουν κι άλλες, εξίσου φιλόδοξες οικονομολόγοι. Γνωρίζει πως αυτό είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Φροντίζει η ίδια για αυτό.

«Έχοντας περάσει και η ίδια αρκετές δεκαετίες στο χώρο, έχω προσέξει πως η πρόοδος είναι πολύ αργή, υπερβολικά αργή και, σε αρκετές περιπτώσεις, ανύπαρκτη. Θεωρώ πως είναι χρέος μου να χρησιμοποιήσω όλα τα μέσα που διαθέτω για να αναδείξω τα πρότυπα που  μπορούν να έχουν οι νεότερες γυναίκες», έχει αναφέρει.

 

Διαβάστε επίσης:

Σεμίραμις Παληού: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της Helmepa

Η πρώην γενική διευθύντρια του Pinterest εξομολογείται: Ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, γεμάτο μισογυνισμό

Gina Goetter: H πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την Οικονομική Διεύθυνση της Harley – Davidson

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση