Εδώ και σχεδόν μία εικοσαετία, το Flickr αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες για φωτογραφίες και βίντεο στον κόσμο. Μπορούμε να αναρτήσουμε τις εικόνες μας και να δημιουργήσουμε ένα ψηφιακό άλμπουμ, χωρίς να μοιάζει σε τίποτα με social media όπως το Instagram. Σήμερα, αυτό μας φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό – δε μας εντυπωσιάζει. Κάποτε, όμως, δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο εκεί έξω. Δύο δημιουργικοί άνθρωποι, η Caterina Fake κι ο πρώην σύζυγός της, Stewart Butterfield, αποφάσισαν να καινοτομήσουν. Η πρώτη, μάλιστα, ήταν ένας από του 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του περιοδικού Time, ενώ το 2018 κέρδισε το βραβείο της Οραματίστριας του Silicon Valley Forum.
Γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου 1969, στο Pittsburgh της Pennsylvania. Ως παιδί, λάτρευε την ποίηση κι ενδιαφερόταν αρκετά για την κλασική μουσική. Δεν της επέτρεπαν να βλέπει τηλεόραση και αγάπησε την τεχνολογία και το διαδίκτυο μέσω των φίλων της.
Σπούδασε αγγλική φιλολογία και Τέχνη, όμως οι υπολογιστές την έλκυαν σαν μαγνήτες. Αποφάσισε να ασχοληθεί με τον προγραμματισμό κι απέκτησε την πρώτη της δουλειά σε μία από τις πρώτες εταιρείες σχεδιασμού ιστοσελίδων, την Organic Online. Μάλιστα, χάρη σ’ εκείνη απέκτησαν τους ιστοτόπους τους κολοσσοί όπως τα McDonald’s, η Nike, η Levi’s.
Έκανε έρευνα στο ινστιτούτο Interval Research και, το 1990, έγινε η καλλιτεχνική διευθύντρια του salon.com. Εκεί, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μίας ισχυρής διαδικτυακής κοινότητας και κοινωνικού λογισμικού. Το 1997, έγινε η διαχειρίστρια του forum της Netscape.
Το 2002, μαζί με τον Butterfield και τον Jason Classon, ίδρυσαν τη δική τους εταιρεία. Την ονόμασαν Ludicop. Σχεδίασαν κι ένα παιχνίδι το οποίο δεν κυκλοφόρησε ποτέ ενώ, λίγο αργότερα, καταπιάστηκαν με την υλοποίηση μίας καινούργιας, εντελώς πρωτοπόρου ιδέας. Ο Classon δε θέλησε να συμμετάσχει στην υλοποίησή της κι έτσι, το πρώην – πλέον – ζευγάρι προχώρησε στη δημιουργία του Flickr. Από τις 10 Φεβρουαρίου του 2004, την ημέρα που βγήκε στον αέρα, το site τους έγινε το απόλυτο hit. Η Yahoo, μάλιστα, το διεκδίκησε, πληρώνοντας, τελικά, 25 εκατομμύρια για να το αγοράσει. Από το 2005, έχει προσθέσει σε αυτό τεράστια χαρακτηριστικά, κάνοντάς το απίστευτα λειτουργικό. Την ίδια χρονιά, η Caterina έγινε μέλος της οικογένειας του ομίλου κι ανέλαβε τη διεύθυνση του τμήματος Τεχνολογικής Ανάπτυξης.
Έμεινε στη θέση εκείνη για τρία χρόνια, μέχρι που θέλησε να κάνει κάτι δικό της. Έφερε στη ζωή το Hunch, έπειτα από συνεργασία με τον επιχειρηματία Chris Dixon, τον Ιούνιο του ’09. To έργο τους δεν άργησε να γίνει δημοφιλές, με αποτέλεσμα να το αγοράσει το eBay έναντι 80 εκατομμυρίων, το 2011. Το 2012, η Fake ίδρυσε την ιστοσελίδα Pinwheel, η οποία μετονομάστηκε σε Findery κι αποτελεί το τελευταίο της εγχείρημα.
Βλέπουμε πως πρόκειται για μία γυναίκα που δεν επαναπαύεται ποτέ κι έχει ανταμειφθεί γι’ αυτό. Το 2005, κέρδισε το Βραβείο της Καλύτερης Ηγέτιδας στην Business Week. Έπειτα, το eGang του Forbes και το Βραβείο Επιχειρηματικότητας του Red Herring. Το 2006, έγινε το πρόσωπο του εξωφύλλου στο περιοδικό Newsweek. Επιπλέον, έχει αποκτήσει δύο διδακτορικά – ένα από το Rhode Island School of Design κι ένα από το The New School.
Αυτή τη στιγμή, η καθαρή αξία της Caterina Fake ανέρχεται στα 25 εκατομμύρια δολάρια. Ας το παραδεχτούμε, αν αναλογιστούμε πως άλλαξε μια για πάντα το χώρο του διαδικτύου, έχουμε να κάνουμε με μία ιδιοφυή επιχειρηματία.