Ήταν μόλις 14 ετών όταν συνειδητοποίησε πως το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας της, δεν κάλυπτε τις απαιτήσεις της. Είχε μετακομίσει σε άλλη πόλη χάνοντας μισή σχολική χρονιά και ήταν αρκετά πίσω από τους συμμαθητές της – ειδικά στα μαθηματικά. Ο καθηγητής της, ο οποίος πάλευε να συντονίσει τους 60 εφήβους που είχε απέναντί του, της έδωσε ελάχιστη σημασία.
Όσο περνούσε ο καιρός, τόσο περισσότερα κενά αποκτούσε η Cindy Mi. Κανείς δεν της εξηγούσε αυτά που δεν καταλάβαινε, της έκαναν ερωτήσεις που δεν μπορούσε να απαντήσει και την θεωρούσαν αδιάφορη, χωρίς είχε καμία όρεξη να συμβαδίσει με τους υπόλοιπους.
Σιγά – σιγά, ξεκίνησε να κλείνεται στον εαυτό της και να εγκαταλείπει κάθε προσπάθεια για βελτίωση. Διάβαζε περιοδικά την ώρα του μαθήματος και, όταν πια την κατάλαβαν, της τα πέταξαν στο πρόσωπο, της είπαν να βγει έξω και να μην ξαναγυρίσει.
«Βγήκα από την αίθουσα σαν ηρωίδα, αλλά την επόμενη μέρα έπρεπε να επιστρέψω και να παρακαλέσω να με δεχθούν», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Business Insider.
Έχοντας κληθεί η ίδια να αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες, αποφάσισε να μην αφήσει κανένα άλλο παιδί να ζήσει κάτι παρόμοιο. Το 2013, λοιπόν, ίδρυσε τη VIPKid, μία εταιρεία που βοηθούσε τους μικρούς Κινέζους να μάθουν Αγγλικά, μέσω εικοσιπεντάλεπτων διαδικτυακών μαθημάτων με καθηγητές που μιλούσαν άπταιστα τη γλώσσα. Σκοπός ήταν να μπορέσουν, στο τέλος, να συζητούν με άνεση απλά ζητήματα της καθημερινότητας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η startup που έχει την έδρα της στο Πεκίνο, είδε τα κέρδη της να αυξάνονται κατά 500 εκατομμύρια δολάρια νωρίτερα στη χρονιά. Μέχρι τον Αύγουστο, είχε μισό εκατομμύριο μαθητές και συνεργαζόταν με εξήντα χιλιάδες δασκάλους – αριθμοί σχεδόν διπλάσιοι από τους περσινούς.
Πρόκειται για μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες εταιρείες όχι μόνο στον τομέα της εκπαίδευσης, αλλά και της τεχνολογίας.
«Σε μία τάξη εξήντα μαθητών, είναι απίθανο να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους αδύναμους μαθητές. Γι’ αυτό είναι εδώ το VIPKid», είπε.
Ένας από τους λόγους που αυτή τη στιγμή η εταιρεία βρίσκεται στην κορυφή, είναι ο τεράστια ζήτηση που έχουν οι ελάχιστοι καθηγητές Αγγλικών. Αν αναλογιστούμε μόνο πως οι μαθητές της Κίνας είναι σχεδόν 300 εκατομμύρια και οι πιστοποιημένοι δάσκαλοι αγγίζουν μετά βίας τις 27 χιλιάδες, θα δούμε πως η στροφή στην online διδασκαλία αποτελούσε μονόδρομο.
Η Cindy Mi είναι ειδική στην παράδοση μαθημάτων αγγλικών. Όταν στα 17 της εγκατέλειψε το σχολείο, ίδρυσε την πρώτη της εταιρεία μαζί με το θείο της. Ήταν η ABCEnglish, την οποία θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε μ’ ένα μεγάλο φροντιστήριο.
«Οι γονείς μου με στήριξαν. Μου είπαν να πάρω την απόφασή μου αλλά να μη γυρίσω πίσω κλαίγοντας. Έμαθα έτσι να είμαι υπεύθυνη για τις πράξεις μου», εξήγησε στο Business Insider.
Στην ABCEnglish ήταν υπεύθυνη για τα πάντα, από την αγορά του εκπαιδευτικού υλικού και τη διδασκαλία, μέχρι τις συνεντεύξεις των υποψήφιων καθηγητών. Η μέρα της ξεκινούσε νωρίς το πρωί και τελείωνε αργά το βράδυ, ενώ παράλληλα πάλευε να πάρει το πτυχίο της στην Αγγλική Φιλολογία από το Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών του Πεκίνου.
Στο τέλος, όμως, τα ετήσια κέρδη της έφτασαν τα 30 εκατομμύρια δολάρια. Όπως κάθε επιχειρηματίας, όμως, έτσι κι εκείνη, ήθελε κάτι παραπάνω. Της έλειπε η πρόκληση.
Τώρα, μέσω της VIPKid, οραματίζεται να χτίσει μία κοινωνία κατοίκων του κόσμου. Θεωρεί πως η εκμάθηση μίας γλώσσας είναι πολλά παραπάνω από τη γραμματική και το λεξιλόγιο. Χρειάζεται να ενταχθεί κανείς στην κουλτούρα της χώρας, να ακούσει τη μουσική της, να δει τις ταινίες της, να μάθει την ιστορία της.
«Στην Κίνα, μιλάμε πολύ για αυτό το κοινό μέλλον. Πώς όμως θα μοιραστείς ένα μέλλον με κάποιον, αν δεν μπορείς να μπεις στη θέση του», αναρωτήθηκε. Γι’ αυτό κι εκείνη προσπαθεί να δημιουργήσει παγκόσμιες τάξεις, όπου άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης μπορούν όχι απλώς να μάθουν μαζί, αλλά να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Έχει επεκταθεί πια στις ΗΠΑ, με Αμερικανούς να διδάσκουν στην άλλη άκρη του κόσμου. Περιλαμβάνει διαδικτυακές αίθουσες καθηγητών, οι οποίοι συζητούν ακόμη κι αν δεν έχουν γνωριστεί από κοντά και φέρνει το μέλλον στο χώρο της εκπαίδευσης.
Αν πριν από είκοσι χρόνια έλεγε κανείς στη δεκαπεντάχρονη Cindy Mi πως όχι απλώς θα δίδασκε η ίδια, αλλά θα τάραζε για πάντα τον τομέα αυτόν, δε θα το πίστευε. Κι όμως, το έκανε πραγματικότητα.
Διαβάστε επίσης:
Gladys West: Η αφανής ηρωίδα πίσω από το σχεδιασμό του GPS
Chien-Shiung Wu: H Πρώτη Κυρία της φυσικής που πάλεψε για τα δικαιώματα της γυναίκας
Vanessa Pappas: Ποια είναι η νέα CEO του TikTok που κατάγεται από την Ελλάδα;
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση