SUCCESS STORIES

Diane von Furstenberg: «Ήθελα να είμαι ανεξάρτητη, να ορίσω η ίδια τη ζωή μου – και το έκανα»

Dimitrios Kambouris/Getty Images/Ideal Image

Ξεκίνησε να αλλάζει τον κόσμο της μόδας το 1974, όταν σχεδίασε το περίφημο wrap dress. Η ομώνυμη εταιρεία της, Diane von Furstenberg (DvF), είναι διαθέσιμη σε εβδομήντα χώρες, με τα κεντρικά γραφεία και τη μεγαλύτερη μπουτίκ να βρίσκονται στο Manhattan. Είναι η πρόεδρος του Συμβουλίου Αμερικανών Σχεδιαστών Μόδας (CFDA), από το 2006, ενώ το 2014 κατέκτησε την 68η θέση στις 100 ισχυρότερες γυναίκες από το Forbes. Την επόμενη χρονιά διακρίθηκε ως Icon από το περιοδικό Time και, το 2016, έγινε επίτιμη διδάκτορας στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο The New School. Από πέρσι, είναι μέλος του αμερικανικού Women’s Hall of Fame.

Γεννήθηκε με το όνομα Diane Simone Michelle Halfin στις Βρυξέλλες. Ο πατέρας της, Leon, μετανάστευσε από τη Μολδαβία στο Βέλγιο το 1929. Η ελληνικής καταγωγής μητέρας της, Liliane Nahmias, ήταν επιζώσα του Ολοκαυτώματος. Μάλιστα, εννέα μήνες πριν μείνει έγκυος, βρισκόταν αιχμάλωτη στο Άουσβιτς. Η Diane συχνά αναφέρεται σ’ εκείνη και την επιρροή που άσκησε στη μετέπειτα ζωή της, καθώς τη δίδαξε πως «ο φόβος δεν είναι επιλογή».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Diane von Furstenberg (@therealdvf) on

Πέρασε τα παιδικά της χρόνια σ’ενα οικοτροφείο του Oxfordshire και ξεκίνησε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης. Λίγο αργότερα, πήρε μεταγραφή σ’ εκείνη της Γενεύης, ακολουθώντας την κατεύθυνση των οικονομικών. Εκεί γνώρισε τον Πρίγκιπα Egon von Furstenberg, με τον οποίο ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. Ήταν μία σχέση που η οικογένειά του δεν ενέκρινε ποτέ.

Αποφοίτησε και μετακόμισε στο Παρίσι, όπου εργάστηκε ως βοηθός του Albert Koski, ο οποίος ήταν ατζέντης φωτογράφων μόδας. Δεν έμεινε για πολύ στη γαλλική πρωτεύουσα, όμως. Ακολούθησε τον κατασκευαστή υφασμάτων Angelo Ferretti κι έμαθε τα πάντα για τις βαφές, την κοπή και τις διαφορετικές υφές. Στο εργοστάσιό του σχεδίασε και δημιούργησε τα πρώτα μεταξένια ζέρσεϊ φορέματά της.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DVF – Diane von Furstenberg (@dvf) on

Παντρεύτηκε τον αγαπημένο της το 1969 κι ένα χρόνο μετά ενδιαφέρθηκε για το σχέδιο γυναικείων ρούχων. «Από τη στιγμή που συνειδητοποίησα πως θα γινόμουν η σύζυγος του Egon, αποφάσισα πως θέλω τη δική μου καριέρα. Ήθελα κάνω κάτι δικό μου, κι όχι να είμαι απλώς το κοριτσάκι που παντρεύτηκε κάποιον τόσο καλύτερό του», έχει δηλώσει. «Ήθελα να είμαι ανεξάρτητη, να πληρώνω τους λογαριασμούς μου, να ορίσω η ίδια τη ζωή μου – και το έκανα.»

Το 1973, όταν οι δυο τους κατάλαβαν πως, τελικά, δεν ταίριαζαν κι αποφάσισαν να χωρίσουν. Η Diane, λοιπόν, έφυγε για τη Νέα Υόρκη, όπου συνάντησε τη διάσημη συντάκτρια της Vogue, Diana Vreeland. Εκείνη, της είπε πως τα σχέδιά της ήταν εξαιρετικά και κανόνισε να προσθέσει το όνομά της στο Fashion Calendar της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης. Κι έτσι, σιγά  – σιγά, άρχισε να δημιουργείται ο κολοσσός που γνωρίζουμε σήμερα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Diane von Furstenberg (@therealdvf) on

Το 1974 έφερε στον κόσμο το wrap dress, το οποίο έγινε ανάρπαστο – αυτός είναι και ο λόγος που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης. Δύο χρόνια μετά, χάρη στην τεράστια επιτυχία της, φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του περιοδικού Newsweek και χαρακτηρίστηκε ως «η πιο αξιοθαύμαστη γυναίκα μετά την Coco Chanel». Δεν άργησε να κυκλοφορήσει τη δική της σειρά καλλυντικών και το πρώτο της άρωμα. Το ονόμασε Tatiana, όπως και την κόρη της. Μέχρι το 1979, σύμφωνα με τους New York Times, τα ετήσια κέρδη της DvF ξεπερνούσαν τα 150 εκατομμύρια.

Το 1985, επέστρεψε στο Παρίσι. Ίδρυσε το Salvy, το δικό της γαλλικό εκδοτικό οίκο, ενώ ξεκίνησε μία σειρά επιχειρηματικών κινήσεων που την οδήγησαν στα ουράνια – ανάμεσά τους και μία εταιρεία με είδη για το σπίτι.

Το 1997, επανέφερε στη ζωή το διασημότερο φόρεμά της, το οποίο κέρδισε την αγάπη μίας νέας γενιάς γυναικών. Το ’98 ήταν που εξέδωσε τα απομνημονεύματά της, Diane: A Signature Life, κι έπειτα, το 2004, συνέχισε με πολυτελή κοσμήματα, φουλάρια και μαγιό. Το 2008 απέκτησε το δικό της αστέρι στο Πάνθεον της Μόδας, ενώ το 2009, η Michelle Obama φόρεσε δημιουργία της για τη χριστουγεννιάτικη κάρτα του Λευκού Οίκου. Την ίδια χρονιά, πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα μία έκθεση με τίτλο Diane von Furstenberg: Journey of a Dress (Diane von Furstenberg: To ταξίδι ενός φορέματος), η οποία «ταξίδεψε» στο Σάο Παόλο και το Πεκίνο.

Προχώρησε στην παραγωγή παιδικών ενδυμάτων, σε συνεργασία με την GapKids.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Diane von Furstenberg (@therealdvf) on


Η Diane von Furstenberg, το 2014, πήρε μέρος στην καμπάνια Ban Bossy, και μίλησε στα κορίτσια για τα πρότυπα και την ηγεσία. Παλεύει ακούραστα για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών, ως μέλος του διοικητικου συμβουλίου του Vital Voices, ενός οργανισμού αφιερωμένο σ’ αυτόν το σκοπό, ενώ υποστηρίζει μη-κυβερνητικές οργανώσεις που μάχονται για το δικαίωμα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην εκπαίδευση και την υγεία.

«Ήθελα να γίνω δυναμική, κι έγινα δυναμική. Τώρα, θέλω να δίνω δύναμη σε κάθε γυναίκα. Και το κάνω με τα ρούχα μου, το κάνω με τα λόγια μου, το κάνω με τα χρήματά μου, το κάνω με όλες μου τις δυνάμεις», έχει αναφέρει.

Παράλληλα, δείχνει το ενδιαφέρον της για το περιβάλλον. Τα τελευταία δύο χρόνια, έχει κάνει μία στροφή προς τη φιλοζωία κι έχει πάψει να χρησιμοποιεί γούνα, ανκορά και δέρμα στις κολεξιόν της.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Diane von Furstenberg (@therealdvf) on

Είναι μία γυναίκα που δε σταματά στιγμή να αγωνίζεται. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, στις 28 Φεβρουαρίου, ανακηρύχθηκε Ιππότης στο Εθνικό Τάγμα της Λεγεώνας της Τιμής, για τη συμβολή της στην εξέλιξη της μόδας, την ενδυνάμωση των γυναικών και το φιλανθρωπικό της έργο. Το Μετάλλιο της απένειμε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde.

 

Διαβάστε επίσης:

Vera Wang: Η κορυφαία σχεδιάστρια που άλλαξε τον κόσμο της μόδας

JoAni Johnson: Είναι μοντέλο, είναι 68 και καταρρίπτει κάθε στερεότυπο

Folorunsho Alakija: Η γυναίκα από τη Νιγηρία που κυριάρχησε στο χώρο της μόδας και του πετρελαίου