Μετά την πολυετή θητεία της στη L’Oréal, τον Απρίλιο του 2017 ηγήθηκε της πολυεθνικής GlaxoSmithKlein (GSK). Έγινε, έτσι, η πρώτη γυναίκα CEO της ιστορίας, σε μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία. Επιπλέον, βρέθηκε στη 17η θέση στη λίστα με τις 100 ισχυρότερες γυναίκες του Forbes για το 2019. Ο λόγος για την Emma Walmsley.
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα, ξεκίνησε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα αναδόμησης. Ο στόχος της; Να αποταμιεύει η εταιρεία τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ετησίως, μέχρι το 2021. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την έρευνα και τη χρηματοδότηση της επεξεργασίας νέων προϊόντων.
Μία από τις μεγαλύτερες και πιο γενναίες της κινήσεις ως CEO ήταν η αγορά του μεριδίου της Novartis για 13 εκατομμύρια δολάρια.
Ποια είναι, όμως, η ιστορία της Emma Walmsley;
Γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1969 στο Lancashire. Πήγε σε σχολείο θηλέων και διέπρεψε στα Λατινικά, κερδίζοντας μία θέση στο τμήμα Κλασσικών Σπουδών και Γαλλικών στο Christ Church College στην Οξφόρδη. Ο καθηγητής της, Richard Rutherford, την έχει περιγράψει, μάλιστα, ως μία ζωντανή, γεμάτη αυτοπεποίθηση γυναίκα που λάτρευε την ποίηση. «Ανυπομονούσα να της κάνω μάθημα. Συνήθως, οι μαθητές μας μοιάζουν ο ένας με τον άλλο, αλλά εκείνη ξεχώριζε», δήλωσε στο Fortune.
Ολοκλήρωσε τις σπουδές της και πέρασε 17 χρόνια στην εταιρεία καλλυντικών L’Oréal. Εργαζόμενη εκεί, έζησε στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Λονδίνο και κατέληξε στη Σανγκάη. Εκεί βρισκόταν όταν της έγινε η πρόταση να γίνει μέλος της οικογένειας της GSK.
Η πρώτη της σκέψη ήταν να αρνηθεί. Είχε μία στρωμένη ζωή στην Ασία με την οικογένειά της . Έπειτα, δεν ήταν τόσο σίγουρη πως μπορούσε να τα καταφέρει. «Πώς θα μπορούσε μία σύζυγος και μητέρα να αναλάβει κάτι τόσο μεγάλο;» και «Έχω τα απαραίτητα προσόντα;», έγραφε στο LeanIn.org.
Τελικά όμως, δέχθηκε.
Στην πρώτη της ομιλία ως CEO, ζήτησε να σταθεί στο πλευρό της η ομάδα των διευθυντών της εταιρείας. Αυτό ήταν πρωτάκουστο: Ο προκάτοχός της, Sir Andrew, προτιμούσε να είναι μόνος.
Η καινοτομία αυτή, ήταν αναγκαία για την Emma. Η ίδια, δε γνώριζε σε βάθος το επιστημονικό κομμάτι της φαρμακοβιομηχανίας. Ήξερε, όμως, πώς θα την οδηγήσει στην επιτυχία. Είχε την κατάλληλη στρατηγική και ήταν ειδική στο να διανείμει σωστά το κεφάλαιο. Η ομάδα που τη συνόδευε, χειριζόταν όλα τα υπόλοιπα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Από το πρώτο λεπτό είχε αναγνωρίσει τις αδυναμίες της GSK. Οι πωλήσεις έπεφταν, ενώ τουλάχιστον ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες ήταν έτοιμος να χάσει την προστασία του διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Ταυτόχρονα, παρήγε ελάχιστα επιτυχημένα φάρμακα, σε σχέση με τους ανταγωνιστές.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, προσέγγισε τους Luke Miels, διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος της AstraZeneca, και Hal Barron από την Calico, για να βοηθήσουν. Επίσης, άσκησε αυστηρή οικονομική πολιτική.
Μπορεί να είναι επιβιώνει σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο και να αντιλαμβάνεται πως αποτελεί πρότυπο για πολλά κορίτσια, όμως είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στο φύλο της να την καθορίσει. Δε θέλει να είναι μία «δυναμική γυναίκα CEO». Θέλει να είναι μία «δυναμική CEO».
Σήμερα, είναι η δεύτερη ισχυρότερη γυναίκα στο χώρο των επιχειρήσεων. Είναι 51 ετών και μητέρα τεσσάρων παιδιών: Έχει τρία αγόρια κι ένα κοριτσάκι. Μάλιστα, τα δύο μεγαλύτερα συχνά μιλούν μανδαρινικά, τη διάλεκτο που έμαθαν τον καιρό που έμεναν στην Κίνα!