Η Αφρική είναι μία από τις πιο υποτιμημένες ηπείρους. Από εκεί κατάγονται ορισμένοι από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες του κόσμου, οι οποίοι ξεκίνησαν από το μηδέν κι έχουν χτίσει αυτοκρατορίες. Ανάμεσά τους, βρίσκεται και η Folorunsho Alakija. Κατάφερε να κυριαρχήσει στο χώρο της μόδας, των μεσιτικών και του πετρελαίου, μετά από κόπους ετών. Σήμερα, με την καθαρή της αξία να φτάνει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους μας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1951, στο Λάγος. Μεγάλωσε σ’ ένα παραδοσιακό, πολυγαμικό μουσουλμανικό σπίτι, με συνολικά πενήντα δύο αδέλφια και επτά μητριές. Οι γυναίκες της οικογένειας ασχολούνταν με τα υφάσματα. Όταν η μικρή Folorunsho επέστρεφε για διακοπές, ξυπνούσε από τα χαράματα και πήγαινε στο κατάστημα ρούχων της μητέρας της. Εκεί ξεκίνησε η βαθιά της αγάπη για τη μόδα. Λάτρευε να συνδυάζει τα χρώματα και μπορούσε να χρησιμοποιήσει όλες τις υφές με μαεστρία. Χάρη στην καθοδήγηση των γονιών της, έμαθε από νωρίς να εργάζεται σκληρά, να ανοίγει τα μαγαζιά και να εξυπηρετεί πελάτες, ενώ ασχολήθηκε και με τα οικονομικά των επιχειρήσεων.
Ήταν αποφασισμένη να σπουδάσει νομική, όμως ελάχιστοι πατεράδες ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν τα δίδακτρα για τη μόρφωση των κοριτσιών τους. Θεωρούσαν πως οι γυναίκες είχαν μοναδικό σκοπό ζωής τη μητρότητα και τις αντιμετώπιζαν σαν ιδιοκτησία τους. Σε αυτούς άνηκε και ο δικός της. Έπρεπε, λοιπόν, να βρει κάποιον τρόπο για να κερδίσει την οικονομική της ανεξαρτησία.
Το 1970, ταξίδεψε στη Μεγάλη Βρετανία για να πάρει το πτυχίο της από το Pitman’s Central College του Λονδίνου. Γνώριζε, όμως, καλά πως δε θα άντεχε με τίποτα να εργαστεί σε κάποια εταιρεία – άλλωστε, ως υπάλληλος δε θα έφτανε στο σημείο που φανταζόταν τον εαυτό της. Αυτό που της άρεσε πραγματικά, ήταν η μόδα. Αποφάσισε, έτσι, να γίνει φοιτήτρια του Central School of Fashion.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το 1986, επέστρεψε στη Νιγηρία ως σχεδιάστρια, πια, για να ξεκινήσει τη δική της εταιρεία. Αντί να ακολουθήσει το συνηθισμένο μοντέλο και να γίνει μία ακόμη μοδίστρα, δημιούργησε ένα brand, το Supreme Stitches, που κέρδισε τις γυναίκες. Αναγνώρισε αμέσως την ανάγκη για κομψότητα εμπνευσμένη από τον αφρικανικό πολιτισμό και αυτό ακριβώς τους προσέφερε.
Έντυνε τις πλουσιότερες κυρίες ολόκληρης της ηπείρου κι έβγαλε μία περιουσία. Την εμπιστευόταν ακόμη και η Πρώτη Κυρία της χώρας, η Maryam Babangida! Όμως, αυτό δεν ήταν αρκετό για την Alakija. Ήθελε να ντύνει όλες τις Αφρικανές, από κάθε οικονομικό υπόβαθρο, κάθε κοινωνική τάξη – και το κατάφερε.
Χρησιμοποιούσε τοπικές πρώτες ύλες και προσπαθούσε διαρκώς να διευρύνει τους ορίζοντές της. Το 2002, η Supreme Stitches μετονομάστηκε σε Rose of Sharon κι έγινε ένας από τους μεγαλύτερους πολυτελείς οίκους.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η στροφή της στις πετρελαιοβιομηχανίες ήταν απρόσμενη. Οι διασυνδέσεις της, όμως, τη βοήθησαν και ήρθε σε στενή επαφή με την κυβέρνηση. Παρά τις κινήσεις των ανταγωνιστών της – που ήταν πολλοί – απέκτησε κύρος κι έγινε μία από τις πιο επιτυχημένες του τομέα, με την Famfa Oil Limited να βρίσκεται πρώτη στη Νιγηρία. Συνεργάζεται, πλέον, με τις Chevron και Petrobras.
Μία τόσο καταξιωμένη επιχειρηματίας, δε θα μπορούσε να μην έχει έντονη φιλανθρωπική δράση. Η Alakija ίδρυσε το Ίδρυμα Rose of Sharon, ώστε να ενδυναμώσει τις γυναίκες – ιδιαίτερα τις χήρες – τα παιδιά και τα ορφανά.
Άλλαξε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, με πολλούς τρόπους. Βελτίωσε το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, έδωσε επαγγελματικά δάνεια και οργάνωσε πολλά σεμινάρια.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το 2014, ξεπέρασε την Oprah κι έγινε η πλουσιότερη Αφρικανή. Βρισκόταν ανάμεσα στους ισχυρότερους ανθρώπους του κόσμου μέχρι το 2019, ενώ βρίσκεται στην 20η θέση των δισεκατομμυριούχων της Αφρικής.
Η ζωή της, είναι ένα success story. Μας δείχνει πως με σκληρή δουλειά, θάρρος και επιμονή, όλα είναι δυνατά.