To Φεβρουάριο, η 31χρονη ιδρύτρια του Bumble, έγινε η νεότερη Αμερικανίδα CEO που βρέθηκε ανάμεσα στις αυτοδημιούργητες δισεκατομμυριούχους. Έτσι, η Γουίτνεϊ Γουλφ Χερντ έγινε μία από τις 63 γυναίκες που μπήκαν για πρώτη φορά στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, όπως τη διαμόρφωσε το Forbes.
Από τις ΗΠΑ ως την Κίνα, 328 κυρίες, με τη συνολική τους περιουσία να αγγίζει τα 1, 53 τρισεκατομμύρια δολάρια, κατέκτησαν τη θέση τους στην κατάταξη αυτή. Δώδεκα από αυτές μοιράζονται τον πλούτο τους με τις οικογένειές τους, 108 είναι οι αυτοδημιούργητες και 54 απλώς βρέθηκαν με πολλά χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό, χωρίς να έχουν καμία πρόθεση να τα αυξήσουν – η Νταγκμάρ Ντόλμπι, για παράδειγμα, η οποία κληρονόμησε το 36% της Dolby Laboratories από τον εκλιπόντα σύζυγό της, Ρέι.
Η πλουσιότερη γυναίκα για το 2021 είναι η κληρονόμος της L’ Oreal, Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μεγιέρ. Το μερίδιό της στην εταιρεία, από 33% αυξήθηκε στο 40% μέσα σε έναν χρόνο, αυξάνοντας την καθαρή της αξία κατά 24, 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακολουθεί η Μακένζι Σκοτ, πρώην σύζυγος του πλουσιότερου ανθρώπου, Τζεφ Μπέζος, το φιλανθρωπικό έργο της οποίας ήταν εξαιρετικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Παρακάτω, θα δούμε τις 10 πλουσιότερες κυρίες της χρονιάς
Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μεγιέρ – 73, 6 δισεκατομμύρια δολάρια
Η Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μεγιέρ κληρονόμησε την περιουσία της από τη μητέρα της, Λιλιάν Μπετανκούρ, ο πατέρας της οποίας κληρονόμησε τον κολοσσό της κοσμετολογίας, L’Oreal. Τα έσοδα της εταιρείας έπεσαν κατά 6% το 2020, κυρίως επειδή το καταναλωτικό κοινό έπαψε να χρησιμοποιεί μακιγιάζ κατά τη διάρκεια των lockdowns. Κι όμως, το μερίδιο της Μπετανκούρ αυξήθηκε – το ίδιο και η περιουσία της.
Άλις Γουόλτον – 61, 8 δισεκατομμύρια δολάρια
Η Κόρη του Σαμ Γουόλτον έχασε την πρωτιά, όμως κέρδισε 7, 4 δισεκατομμύρια δολάρια τη χρονιά που πέρασε. Κι όλα οφείλονται στις μετοχές της Walmart που εκτοξεύθηκαν από τα μέσα του περσινού Μαρτίου.
Μακένζι Σκοτ – 53 δισεκατομμύρια δολάρια
Μπορεί ο γάμος της με τον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, να τελείωσε το 2019, όμως το διαζύγιο την ευνόησε σημαντικά. Έγινε μία από τις πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου και διαθέτει την τεράστια, πλέον, περιουσία της σε φιλανθρωπικές ενέργειες, στηρίζοντας την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, τη φυλετική ισότητα και τη δημόσια υγεία.
Τζούλια Κοχ – 46, 4 δισεκατομμύρια δολάρια
Στα 58 της χρόνια, η Τζούλια Κοχ διατηρεί – μαζί με τα παιδιά της – το 42% των μετοχών της οικογενειακής επιχείρησης, Koch Industries, η οποία έγινε η κορυφαία αμερικανική ιδιωτική εταιρεία.
Μίριαμ Άντελσον – 38, 2 δισεκατομμύρια δολάρια
Η Μίριαμ Άντελσον διατηρεί το 56% των μετοχών του καζίνο Las Vegas Stands, το οποίο διηύθυνε ο σύζυγός της, Σέλτον, μέχρι να φύγει από τη ζωή το φετινό Ιανουάριο. Η εταιρεία έχασε περίπου 985 εκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τετράμηνο του 2020, εξαιτίας των lockdowns, ενώ η χρονιά έκλεισε με απώλειες της τάξης των 1, 69 δισεκατομμυρίων – τεράστιο ποσό, αν αναλογιστεί κανείς πως δύο χρόνια πριν, είχε κέρδη 2, 7 δισ.
Ζακλίν Μαρς – 31, 3 δισεκατομμύρια δολάρια
Η Ζακλίν Μαρς και ο αδελφός της, Τζον, έχουν στα χέρια τους από ένα τρίτο της Mars Incorporated, της εταιρείας πίσω από την πασίγνωστη σοκολάτα και τα προϊόντα φροντίδας κατοικιδίων. Η αρχή έγινε από τον παππού τους, Φρανκ Μαρς, το 1911 και κανείς δεν περίμενε να ακολουθήσει τέτοια ανοδική πορεία. Με κέρδη που ξεπέρασαν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, απέκτησε την KIND North America, βρίσκεται στην κορυφή.
Γιανγκ Χουιγιάν – 29, 6 δισεκατομμύρια
Η Γιανγκ Χουιγιάν είναι η πλουσιότερη γυναίκα της Κίνας. Είναι η κύρια μέτοχος του μεσιτικού γραφείου Country Garden Holdings και, παρότι οι μετοχές του «έπεσαν» κατά 14% εξαιτίας της πανδημίας, εκείνη βρέθηκε ανάμεσα στις πλουσιότερες του κόσμου.
Σούζαν Κλάτεν – 27, 7 δισεκατομμύρια δολάρια
Οι πωλήσεις αυτοκινήτων είχαν κάνει μεγάλη «βουτιά» όταν ξέσπασε η πανδημία. Ήρθε, όμως, η ανάπτυξη και η κληρονόμος της BMW είδε την περιουσία της να αυξάνεται κατά 10,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία σημείωδε έσοδα 119 δισεκατομμυρίων το 2020, ενώ οι τιμές των μετοχών της αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 93%.
Η Κλάτεν κληρονόμησε το 19,1% του μεριδίου της στη BMW από τη μητέρα της, Τζοάνα Καντ, ο σύζυγος της οποίας οδήγησε την εταιρεία στην κορυφήτ ης πολυτελούς αγοράς. Ως επενδύτρια με ΜΒΑ, η Κλάτεν συνέβαλε, επίσης, στη μεταμόρφωση της Altana AG – της οποία είναι ιδιοκτήτρια – σε μία παγκοσμίου φήμης εταιρείας χημικών.
Τζίνα Ράινχαρτ – 23, 6 δισεκατομμύρια δολάρια
Η Τζίνα Ράινχαρτ – ή αλλιώς, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αυστραλίας – είναι Πρόεδρος του ομίλου Hancock Prospecting, ο οποίος ασχολείται με τη γεωργία και τις εξωρύξεις. Η πανδημία δεν άφησε την επιχείρηση ανεπηρέαστη, όμως κατάφερε να όχι απλώς να ανακάμψει, αλλά να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019, εκτοξεύοντας τις μετοχές της – και μαζί, την περιουσία της Ράινχαρτ που διατηρεί το 77% της.
Ίρις Φοντμπόνα – 23, 3 δισεκατομμύρια
Η Ίρις Φοντμπόνα είναι η τελευταία από τις 10 πλουσιότερς γυναίκες του κόσμου, με την καθαρή της αξία να πέφτει, σε σχέση εμ το 2020. Είανι η χήρα του Αντρόνικο Λούκσικ, ο οποίος έχτισε την περιουσία του μέσω της βιομηχανίας ποτών και ενός τεράστιου ορυχείου. Μαζί με τα παιδιά της, είναι ιδιοκτήτρια της εταιρείας εξωρύξεων Antofagasta, η οποία κατέγραψε κέρδη – ρεκόρ 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι, επίσης, κύρια μέτοχος της κοινοπραξίας Quiñenco, η οποία δραστηριοποιείται στον τραπεζικό τομέα, τη ζυθοποιία και την οικοδομή.
Διαβάστε επίσης:
Οι 8 πλουσιότερες γυναίκες στη μάχη κατά του κορονοϊού
Ντενίζ Κόουτς (Bet365): Ποια είναι η πλουσιότερη γυναίκα του Ηνωμένου Βασιλείου;
Ζονγκ Χουιγουάν: Πώς από καθηγήτρια χημείας έγινε η πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα της Ασίας
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση