Όταν αναφερόμαστε στους «τιτάνες της τεχνολογίας», συνήθως στο μυαλό μας έρχονται πανίσχυροι άνδρες. Τα τελευταία χρόνια, όμως, όλο και περισσότερες γυναίκες κάνουν δυναμική είσοδο στο χώρο και ταράζουν τα νερά. Οι παρακάτω ίδρυσαν τις δικές τους εταιρείες, εξελίσσονται διαρκώς και κάνουν τη διαφορά, κάθε μία στον τομέα της – είτε πρόκειται για την ενημέρωση, είτε για τον προγραμματισμό, είτε για την ψυχαγωγία.
Έμιλι Ράμσο και Αμάντα Ζαμόρα – The 19th
Έχοντας στόχο να αλλάξουν το πρόσωπο της δημοσιογραφίας, στις αρχές του 2020 ίδρυσαν ένα ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό πρακτορείο ειδήσεων που αφορούν την πολιτική και το φύλο.
«Είναι πολλοί εκείνοι που δεν βλέπουν τον εαυτό τους στα μέσα που παρακολουθούν», έχει δηλώσει η Ράμσο στην εκπομπή Good Morning America. Αυτό ακριβώς θέλησε να αλλάξει και να καλύψει το κενό.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Αμάντα Ζαμόρα, από την πλευρά της, ασχολείται με τα ζητήματα που αφορούν έγχρωμους και μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ – όλους εκείνους, δηλαδή, που προσπαθούν να ενημερωθούν, όταν το 73% των συντακτών αμερικανικών εφημερίδων είναι άνδρες, κι από εκείνους, το 90% είναι λευκοί.
Στόχος των δύο επιχειρηματιών είναι να φέρουν την ποικιλομορφία στο χώρο, να παρουσιάσουν τις πτυχές της αλήθειας που παραμένουν στην αφάνεια και «να δημιουργήσουμε το newsroom που θέλουμε να δούμε στον κόσμο».
Κίμπερλι Μπράιαντ – Black Girls CODE
Η Κίμπερλι Μπράιαντ είχε στόχο να ιδρύσει αυτήν την εταιρεία από τη μέρα που έμαθε «για την έλλειψη μαύρων γυναικών στο χώρο της πληροφορικής».
Όταν πήρε το πτυχίο της στον προγραμματισμό, παρατήρησε πως μόλις το 34% των αποφοίτων ήταν γυναίκες. Όταν, λοιπόν, «γεννήθηκε» η Black Girls CODE το 2011, μόνο 1 στους 3 προγραμματιστές ήταν γυναίκες, ενώ το ποσοστό των έγχρωμων ήταν μονοψήφιο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Αυτή η απογοητευτική πραγματικότητα αποτέλεσε κίνητρο για εμένα» έχει αναφέρει, ενώ πλέον κάνει ό, τι μπορεί για να φέρει την ποικιλομορφία, την ισότητα και τη συμπερίληψη σε μία ολόκληρη βιομηχανία.
Απευθύνεται σε κορίτσια ηλικίας 7 έως 17 ετών, ενώ βοηθά περίπου 30 χιλιάδες μαθήτριες να μάθουν πώς γράφεται ο κώδικας. Στόχος της; Να διδάξει ένα εκατομμύριο κορίτσια μέχρι το 2040.
«Στην Black Girls CODE πιστεύουμε πως οι Μαύρες έχουν τις απαντήσεις που θα θεμελιώσουν το μέλλον της τεχνολογίας», είπε σε τηλεοπτική της συνέντευξη. «Όταν επικεντρωνόμαστε σε εκείνες, δημιουργούμε ευκαιρίες για τα κορίτσια, τις οικογένειές τους και τις κοινότητές τους, ενώ ανοίγουμε το δρόμο για συστημική ανάπτυξη και καινοτομία».
Λάιλα Σαμπίρ – Girls Make Games
Η Girls Make Games ιδρύθηκε το 2014, όταν η Λάιλα Σαμπίρ αποφάσισε πως κουράστηκε να βλέπει άνδρες να υποτιμούν τις γυναίκες της βιομηχανίας των video games. Πλέον, βοηθά κορίτσια ηλικίας 8 έως 18 ετών να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να σχεδιάσουν τα παιχνίδια του μέλλοντος.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δε δεχόταν πως τα στερεότυπα κυριαρχούσαν και κανείς δεν έκανε τίποτα για να το αλλάξει αυτό. «Τα 70% των παιδιών – αγόρια και κορίτσια – κάτω των 18, ασχολείται με τα βιντεοπαιχνίδια. Είναι μία ολόκληρη γενιά καταναλωτών, η οποία επηρεάζεται από τα media που δημιουργούν άνθρωποι οι οποίοι δεν εκφράζουν, με κανέναν τρόπο, την ποικιλομορφία του κοινού τους».
«Το GMG δημιουργήθηκε με έναν στόχο: Την ενδυνάμωση της νέας γενιάς, βοηθώντας τα κορίτσια να ασχοληθούν με το game development. Επτά χρόνια μετά, βλέπουμε ότι οι κόποι μας αποδίδουν».
Διαβάστε επίσης:
6 γυναίκες της STEM που κάνουν τη διαφορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας
5 θαρραλέες γυναίκες που κατέρριψαν τα στερεότυπα της εποχής τους
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση