Success stories

J.K. Rowling: Από άπορη μητέρα, σε μία από τις κορυφαίες συγγραφείς της ιστορίας

πηγή: wikipedia.org

Η ιστορία της είναι κλασική: Οι γονείς της δε σπούδασαν ποτέ, έζησε για χρόνια μόνο με κρατικά επιδόματα και, ως ανύπαντρη μητέρα, αντιμετώπισε αμέτρητες δυσκολίες. Οι εκδότες την απέρριπταν ο ένας μετά τον άλλο και κατάφερε να γίνει – μέσα σε μία νύχτα, σχεδόν – μία από τις πιο επιτυχημένες συγγραφείς της ιστορίας. Ο λόγος για τη J.K. Rowling.

Εδώ και δεκαετίες, το σημαντικότερο δημιούργημα της φαντασίας της έχει κατακτήσει το χώρο της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου, έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους, και συνεχίζει να μεγαλώνει εκατομμύρια παιδιά. Φυσικά, αναφερόμαστε στον Harry Potter – οι συστάσεις είναι περιττές.

Ας δούμε μαζί πώς η Rowling έφτασε εδώ που είναι σήμερα.

Γεννήθηκε στο Gloucestershire της Αγγλίας με το όνομα Joanne και από πάντα ήξερε πως ήθελε να ασχοληθεί με τη συγγραφή. Λάτρευε να διηγείται ιστορίες στη μικρή αδελφή της, Diane, και, μάλιστα, έγραψε το πρώτο της παραμύθι όταν ήταν μόλις έξι ετών!

«Αφορούσε σε ένα λαγό, με το όνομα Λαγός. Έπαθε ιλαρά και τον επισκέπτονταν οι φίλοι του, ανάμεσά τους και μία γιγάντια μέλισσα», είπε το 1998 σε μία συνέντευξη. «Από τότε, ήθελα να γίνω συγγραφέας, αλλά δεν το έλεγα σε κανέναν.»

Οι γονείς της παντρεύτηκαν στα 20 και κανείς τους δεν πέρασε στο Πανεπιστήμιο. Θεωρούσαν πως η δημιουργικότητά της ήταν ένα ενδιαφέρον χόμπι και τίποτα παραπάνω. Ήταν σίγουροι πως η κόρη τους δε θα μπορούσε να συντηρήσει τον εαυτό της μόνο μέσα από την τέχνη, οπότε την αποθάρρυναν διαρκώς.

Όπως ο Harry στα βιβλία της, έτσι και η ίδια δεν έζησε εύκολα. Τα χρόνια της εφηβείας της ήταν σκληρά και εκείνη ήταν δυστυχισμένη.

Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Exeter και αποφοίτησε το 1986. Μπορεί να μην ασχολήθηκε με το αντικείμενο στη μετέπειτα ζωή της, αλλά χάρη σ’ αυτό εφηύρε τα ονόματα των διάφορων μαγικών ξορκιών στα βιβλία της.

Αυτό που οδήγησε στη «γέννηση» του Harry Potter ήταν ένα τρένο που άργησε να έρθει, στο Manchester,  το 1990. Μέσα στην επόμενη πενταετία, η Rowling οργάνωσε την υπόθεση και των επτά βιβλίων, με χειρόγραφες, μάλιστα, σημειώσεις.

Στα 26 της μετακόμισε στην Πορτογαλία για να γίνει καθηγήτρια Αγγλικών. Εκεί παντρεύτηκε, απέκτησε μία κόρη, ασχολήθηκε σοβαρά με τη συγγραφή και πήρε διαζύγιο.

Μόνη της πια και άνεργη, μετακόμισε στο Εδιμβούργο. Μαζί με το μωρό της, ζούσε σ’ ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα. Έπρεπε να βρει έναν τρόπο να βγάλει τα προς το ζην – άλλωστε, πλέον ήταν μητέρα. Πήγαινε στα συνοικιακά καφέ με μία γραφομηχανή, συχνά έπαιρνε και τη μικρή με το καρότσι, και άφηνε τη φαντασία της ελεύθερη.

Επιβίωνε χάρη στα κρατικά επιδόματα και ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος της σειράς, Ο Harry Potter και η Φιλοσοφική Λίθος.

Εκείνα τα χρόνια, φλέρταρε με την αυτοκτονία. Ένιωθε ανίκανη να μεγαλώσει το παιδί της, έβλεπε τους κόπους της να μην αποδίδουν και η κατάθλιψη την είχε κυριεύσει. Στη συναισθηματική εκείνη κατάσταση οφείλονται και οι Παράφρονες που αναφέρει στα βιβλία της.

Την απέρριπταν όλοι, μέχρι που συνάντησε τον Christopher Little, έναν manager λογοτεχνών που βρισκόταν στην αφάνεια. Εκείνος τη βοήθησε να βρει ένα μικρό εκδοτικό οίκο, τον  Bloomsbury, με τον οποίο συμφώνησε να κυκλοφορήσουν 500 αντίτυπα του πρώτου της βιβλίου.

Επειδή ο υπεύθυνος δεν περίμενε να θέλει αρκετός κόσμος να διαβάσει κάτι γραμμένο από γυναίκα, της ζήτησε να βρει ένα ψευδώνυμο. Το όνομά της, Joanne, δεν «πουλούσε», οπότε σκέφτηκε να βάλει το αρχικό της κι εκείνο της γιαγιάς της, Kathleen. Κι έτσι έγινε γνωστή ως J. K.

Η Φιλοσοφική Λίθος κυκλοφόρησε το 1997 και κανείς δεν περίμενε τη φρενίτιδα που θα προκαλούσε.

Μέχρι το Μάρτιο του 1999, είχαν πουληθεί 300 χιλιάδες αντίτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Joanne κέρδισε βραβεία και έγινε δεκτή από το πιο απαιτητικό κοινό: Εκείνο των ΗΠΑ.


Όσο πιο επιτυχημένα γίνονταν τα έργα της, τόσο μεγάλωναν οι απαιτήσεις του κοινού και η δημοτικότητά της.

«Η πίεση ήταν υπερβολική», είχε πει στο New Yorker. «Δυσκολευόμουν να γράψω, κάτι που δε μου είχε ξανασυμβεί. Ήμουν εντελώς απροετοίμαστη. Και είχα ανάγκη να κάνω ένα βήμα πίσω. Το χρειαζόμουν πολύ.»

Αργότερα εξομολογήθηκε πως δεν πήρε ποτέ το χρόνο της για να επεξεργαστεί το πόσο ψηλά είχε φτάσει. Η ψυχική της υγεία κρεμόταν από μία κλωστή.

«Έπρεπε να σταματήσω και να προσπαθήσω να συνειδητοποιήσω τι μου είχε συμβεί», ανέφερε στους Times of London το 2003.

Το 1998, η εταιρεία Warner Bros κατοχύρωσε τα πνευματικά δικαιώματα για τις πρώτες δύο ταινίες. Η πρώτη, είχε κέρδη σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων! Όταν, το 2011, ολοκληρώθηκαν και οι 8 (το έβδομο βιβλίο γυρίστηκε σε δύο μέρη), ήταν το πιο επιτυχημένο franchise όλων των εποχών.

Τα βιβλία έχουν μεταφραστεί σε 67 γλώσσες ενώ, στο σύνολό τους, έχουν πουληθεί περισσότερα από 450 εκατομμύρια αντίτυπα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρα της, ασχολούταν ενεργά με την πολιτική. Το 2014, αν και Σκοτσέζα υπήκοος, εξέφρασε ανοιχτά την αντίθεσή της στην απόφαση της χώρας να απομακρυνθεί από τη Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα, έκανε δωρεά ενός εκατομμυρίου λιρών στην αντίστοιχη εκστρατεία. Το 2016, επίσης, διαμαρτυρήθηκε έντονα κατά του Brexit.

Η J. K. Rowling, άλλαξε κατά κάποιον τρόπο τον κόσμο. Λέξεις όπως  Hogwarts, quidditch, Avada Kedavra, αφοπλίσιους πλέον δε φαντάζουν περίεργες – όλοι καταλαβαίνουμε από πού προέρχονται. Μέχρι και σήμερα, μικρά παιδιά θέλουν να ντυθούν Harry Potter τις Απόκριες, ενώ τα κορίτσια προτιμούν την καλύτερη φίλη του ήρωα, την Ερμιόνη.

Στο χαρακτήρα της τελευταίας, μάλιστα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση καθώς ήθελε να δώσει στη νέα γενιά ένα δυναμικό, μορφωμένο και με δομημένη άποψη πρότυπο.

Σήμερα, έχει γράψει δύο ακόμη βιβλία – To κάλεσμα του κούκουπου κυκλοφόρησε με ανδρικό ψευδώνυμο και, όταν η αλήθεια βγήκε στην επιφάνεια, έγινε best seller, και ένα prequel του Harry Potter. Είναι μία γυναίκα που δεν εγκαταλείπει ποτέ και προχωράει μπροστά, με το κεφάλι ψηλά.