Η Κάρεν Καν, CEO της επενδυτικής εταιρείας IFundWomen, δεν περίμενε ποτέ πως η πρώτη της προσπάθεια στο χώρο των επιχειρήσεων θα αποτύγχανε παταγωδώς.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Είχε περάσει ήδη μία δεκαετία ως Διευθύντρια Πωλήσεων, πρώτα στην Google κι έπειτα στο YouTube, αποφάσισε το 2014 να αποχωρήσει από τον κολοσσό της τεχνολογίας και να ιδρύσει τη δική της πλατφόρμα αναπαραγωγής βίντεο, VProud.tv. Τα πράγματα, δυστυχώς, δεν πήγαν όπως φανταζόταν. Αναγκάστηκε να ζητήσει χρηματοδότηση από την Kickstarter Inc., προκειμένου να σώσει την εταιρεία της. Τότε, χωρίς να το περιμένει, βρήκε αυτό που θα την οδηγούσε στην κορυφή.
Πρόσεξε πως δεν υπήρχε καμία επενδυτική πλατφόρμα για γυναίκες επιχειρηματίες. Έτσι, το 2016, έβαλε οριστικό «λουκέτο» στην VProud και ίδρυσε την IFundWomen. Όλα ξεκίνησαν με την αγορά ενός url έναντι 2.99 δολαρίων, η ιστοσελίδα «χτίστηκε» με WordPress. «Ήταν κάτι σαν τον Φρανκενστάιν του Ίντερνετ», έχει δηλώσει η ίδια.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Με την ελπίδα να προσελκύσει 20 πελάτες, η Κάρεν Καν έκανε μία ανάρτηση στο Facebook. «Θα σας βγάλω βίντεο. Θα σας μάθω πώς να οργανώνετε καμπάνιες χρηματοδότησης. Η πλατφόρμα μπορεί να “πέσει”, αλλά αν χρειάζεστε κεφάλαιο κι έχετε διάθεση για λίγο ρίσκο, ελάτε», έγραψε. Έλαβε πάνω από 200 μηνύματα σε μία εβδομάδα.
Μέχρι τώρα, η IFundWomen έχει βοηθήσει επιχειρήσεις που ίδρυσαν γυναίκες να συγκεντρώσουν περισσότερα από 60 εκατομμύρια δολάρια. Το φετινό Ιανουάριο, κυκλοφόρησε και η IFundWomen of Color, για τις νέες επιχειρηματίες που ανήκουν σε μειονότητες.
«Στην Google, κατά κάποιον τρόπο σου κάνουν πλύση εγκεφάλου λέγοντάς σου πως ό, τι κι αν κάνεις, θα είναι τέλειο. Ήμουν αρκετά υψηλά ιστάμενη, δεχόμουν κολακείες, ήμουν μία επιτυχημένη Googler – ας το πούμε έτσι. Κέρδιζα βραβεία, έβγαζα πολλά χρήματα. Εκπαιδεύεσαι, όμως, να πιστεύεις πως κάθε σου προσπάθεια θα πετύχει. Δε θα μπορούσαν να έχουν περισσότερο άδικο», εξήγησε σε συνέντευξη της στο CNBC. «Όταν βγήκα εκεί έξω μόνη, δε μου πέρασε λεπτό από το μυαλό ότι ίσως αποτύγχανα». Αυτό, όπως τονίζει, είναι καταστροφικό. Δε χρειάζεται ηττοπάθεια, αλλά ρεαλισμός κι επαφή με την πραγματικότητα του επιχειρείν.
Αυτήν τη στιγμή, παρά την πανδημία, έχει καταφέρει να συνεννοείται απόλυτα με τους συνεργάτες της. Θεωρεί, μάλιστα, τον εαυτό της τυχερό που έχει τη δυνατότητα να εργάζεται από το σπίτι την ώρα που τα δύο έφηβα παιδιά της παρακολουθούν τα μαθήματά τους μέσω Zoom. Η δυσκολία έρχεται όταν οι σχολικές ώρες τελειώνουν. Τότε, εκείνη συνεχίζει να εργάζεται και τα αφήνει μόνα, δεν μπορεί να τα βοηθήσει με τα μαθήματά τους ή να τους κάνει παρέα, τις στιγμές που την έχουν ανάγκη. Οι σχέσεις τους βρίσκονται σε ρήξη, καθώς βρίσκονται στο ίδιο σπίτι όλη μέρα, κάθε μέρα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Αισθάνομαι απόλυτα αποτυχημένη ως γονιός. Και είναι ένα συναίσθημα που δεν εύχομαι σε κανέναν. Η πανδημία με έκανε τρομερά επιτυχημένη στη δουλειά, καθώς η IFundWomen έγινε απαραίτητη για τις γυναίκες. Βοηθάμε τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοιχτές. Σε προσωπικό όμως επίπεδο, συμβαίνει το αντίθετο. Το αν είμαι επιτυχημένη μητέρα ή όχι, θα το δούμε στην πορεία. Αλλά τα παιδιά είναι όλο άγχος, ο εγκλεισμός είναι καταστροφικός για την ψυχική τους υγεία. Αν είναι μία φορά σκληρή για τους ενήλικες, ας φανταστούμε απλώς πώς θα αισθανόμασταν αν ήμασταν 13».
Διαβάστε επίσης:
Κριστίν Μπούλοκ: Η επιχειρηματίας που πίστεψε στο wellness και έχτισε μία αυτοκρατορία
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση