Μερικές μέρες πριν, η Pfizer έκανε την ανακοίνωση που δεν περίμενε κανείς. Το εμβόλιό της για τον κορονοϊό είναι 90% αποτελεσματικό. Αν αναλογιστούμε ότι, τα τελευταία δέκα χρόνια, το εμβόλιο της γρίπης αγγίζει έως το 60%, θα δούμε πως η είδηση είναι παραπάνω από εξαιρετική.
Η Pfizer έγινε η αγαπημένη εταιρεία όλου του κόσμου μέσα σε μία εβδομάδα. Τα εύσημα αξίζουν, κυρίως, σε μία γυναίκα: Την επικεφαλής για την έρευνα και ανάπτυξη των εμβολίων, Κάθριν Γιάνσεν, η οποία εργάζεται ακούραστα προκειμένου να νικήσει την πανδημία.Η επιστήμονας ανήκει στην οικογένεια της φαρμακοβιομηχανίας από το 2009, όταν η τελευταία εξαγόρασε τη Wyeth Pharmaceuticals στην οποία εργαζόταν. Κατά τη διάρκεια της ενδεκαετούς πορείας της, απέδειξε πολλές φορές την αξία της – γι’ αυτό και ανέλαβε το σχεδόν ακατόρθωτο αυτό project.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Μαρβούργου, σχεδιάζοντας να εργαστεί σε κάποια μεγάλη φαρμακοβιομηχανία μετά την αποφοίτησή της. Πήρε το πτυχίο της, έκανε το διδακτορικό της μελετώντας τη χημική σύσταση των βακτηρίων. Μετακόμισε, έπειτα, στην Αμερική και ξεκίνησε μετα-διδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Cornell.
Από την αρχή της καριέρας της, έθεσε ψηλά τον πήχη. Ξεκινώντας στη Merck, το 1992, πίεσε τη φαρμακοβιομηχανία να κυκλοφορήσει το εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Όλοι ήταν εναντίον της, κανείς δεν πίστευε πως θα τα κατάφερνε. Εκείνη, όμως, κάνοντας την έρευνά της έπεσε πάνω σε μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ η οποία της έδωσε ακριβώς τα στοιχεία που αναζητούσε.
Δυσκολεύτηκε πολύ να πείσει τους συναδέλφους της να τη βοηθήσουν – ακόμη κι όταν είχε τον ίδιο το διευθυντή με το μέρος της, εκείνοι δίσταζαν. Θεωρούσαν πως θα οδηγούσαν την εταιρεία σε χρεοκοπία και δεν ήθελαν να έχουν καμία σχέση με το εγχείρημα. Η Γιάνσεν επέμενε, το δημιούργησε, πήρε την έγκριση το 2006 και, το 2017, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ βρήκαν πως το 66% των κοριτσιών ηλικίας 13 έως 17 ετών έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ το 49% τους ολοκλήρωσε όλες τις δόσεις.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Από τότε, η Κάθριν Γιάνσεν έχει αναλάβει την ομάδα που έφεραν στον κόσμο το εμβόλιο για 13 διαφορετικές μορφές πνευμονόκοκκου, ο οποίος προκαλεί μηνιγγίτιδα στα παιδιά και πνευμονία στους μεγάλους. Συνέχιζε την έρευνά της για ένα πιο αποτελεσματικό προϊόν, αλλά τα σχέδιά της διακόπηκαν απότομα. Ο κορονοϊός είχε κάνει την εμφάνισή του.
Χάρη στην άμεση ανταπόκριση, την αποφασιστικότητα και τις ικανότητές της, η Pfizer, σε συνεργασία με την BioNTEch, ξεκίνησε την ανάπτυξη ενός εμβολίου χρησιμοποιώντας mRNA. Ενώ η ιδέα πίσω του ήταν εξαιρετική, ποτέ, κανένα τέτοιο εμβόλιο δεν έλαβε έγκριση. Ήταν μία παράτολμη κίνηση, ένα τεράστιο ρίσκο που, όπως φαίνεται, βγαίνει σε καλό.
Τον Αύγουστο, οι Pfizer και BioNTech αποκάλυψαν στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των δύο υποψήφιων εμβολίων, τα οποία φάνηκε να λειτουργούν στις δοκιμές που έγιναν. Ένα από αυτά ήταν καλύτερο, καθώς οδηγούσε σε μία πιο άμεση αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Κάποιοι ειδικοί είναι ενθουσιασμένη με την πορεία του εμβολίου αυτού, ενώ θεωρούν πως και άλλα – όπως εκείνο που χρησιμοποιεί mRNA και αναπτύσσει η Moderna– έχουν δυνατότητες. Ο Γκρέγκορι Πόλαντ, διευθυντής του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων της Mayo, διαφωνεί. Θεωρεί πως ο καιρός που έχει περάσει είναι ελάχιστος, πως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. «Το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς πήρε 20 χρόνια», δήλωσε στο Fast Company. Όπως και να’χει, αναγνωρίζει ότι οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.
Το μεγάλο στοίχημα τις Pfizer θα είναι η ολοκλήρωση των δοκιμών και η κυκλοφορία του εμβολίου. Η εταιρεία δεν έχει χρηματοδοτηθεί από καμία κυβέρνηση, όπως πολλοί έσπευσαν να δηλώσουν – χωρίς αποδείξεις – ενώ η ίδια η Γιάνσεν, μιλώντας στους New York Times αποκάλυψε πως «δεν πήραμε ποτέ χρήματα από την αμερικανική κυβέρνηση, ούτε και καμία άλλη».
Η εξαιρετική επιστήμονας αποφεύγει τη δημοσιότητα και θεωρεί πως το εμβόλιο «θα μιλήσει από μόνο του».
Διαβάστε επίσης:
H πρώτη επιστήμονας που ανακάλυψε τι προκαλεί το AIDS, Flossie Wong-Staal
5 άγνωστες γυναίκες που άλλαξαν για πάντα τον κόσμο της επιστήμης
Chien-Shiung Wu: H Πρώτη Κυρία της φυσικής που πάλεψε για τα δικαιώματα της γυναίκας
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση