Η Kathy Lueders επιλέχθηκε στις 12 Ιουνίου από τη NASA να γίνει η πρώτη γυναίκα, που θα ηγηθεί των επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων της NASA, επιβλέποντας την πρώτη αποστολή που θα στείλει μια γυναίκα στο φεγγάρι. Η ίδια πιστεύει πως η επόμενη γενιά γυναικών αστροναυτών θα προσφέρει σπουδαία πράγματα στον τομέα αυτόν. Η Αμερικανίδα μηχανικός, από το 2014, έχει βοηθήσει τις προσπάθειες της NASA να στείλει αστροναύτες στο διάστημα με ιδιωτικό διαστημόπλοιο, το οποίο κατέληξε στην επιτυχημένη εκτόξευση του Demo-2 από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy στη Florida στις 30 Μαΐου.
Ο διοικητής της NASA, Jim Bridenstine, δήλωσε: «Η Kathy μας προσφέρει την εξαιρετική εμπειρία και πάθος της, που πρέπει να έχουμε για να προχωρήσει το πρόγραμμα Artemis, με τον στόχο να προσγειώσουμε την πρώτη γυναίκα και έναν άνδρα στη Σελήνη έως το 2024. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ανάπτυξη εμπορικών αγορών στο διάστημα, σχεδόν από την αρχή της καριέρας της στο πρόγραμμα διαστημικών λεωφορείων. Από το Commercial Cargo και τώρα στο εμπορικό πλήρωμα, βοήθησε με ασφάλεια και επιτυχία στην προώθηση της βιομηχανικής βάσης του έθνους μας. Η Kathy είναι το σωστό άτομο για να επεκτείνει τη διαστημική οικονομία και να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους μας.»
Η Lueders θα είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των αστροναυτών και την ανάπτυξη και χρήση μελλοντικού υλικού αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του προγραμματισμένου πυραύλου Space Launch System της NASA και του διαστημικού σκάφους Orion. Η αποστολή της περιλαμβάνει τα προγράμματα ISS και Commercial Crew.
Με πτυχίο στη Διοίκηση των Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού και Μεταπτυχιακό στη Βιομηχανική Μηχανική από το ίδιο ίδρυμα, η Lueders ξεκίνησε την καριέρα της στη NASA το 1992, στο White Sands Test Facility στο Νέο Μεξικό, όπου ήταν η διευθύντρια του Συστήματος Shuttle Orbital Maneuvering και του Κέντρου Συστημάτων Ελέγχου Αντίδρασης. Αργότερα, μετατέθηκε στο Πρόγραμμα Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και υπηρέτησε ως διευθύντρια μεταφορών. Ήταν επίσης υπεύθυνη για την εποπτεία της NASA στα διεθή συνεργαζόμενα διαστημικά σκάφη, συμπεριλαμβανομένου του Αυτοματοποιημένου Οχήματος Μεταφοράς της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, του οχήματος μεταφοράς H-II της Ιατρικής Αεροπορικής Υπηρεσίας της Ιαπωνίας και του διαστημικού σκάφους της Ρωσικής διαστημικής εταιρείας Soyuz και Progress.
Σε δήλωσή της στο Business Insider, μίλησε για τις πρακτικές προκλήσεις, που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει, όπως είναι το απαιτητικό χρονοδιάγραμμα του σχεδίου Artemis, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που οδήγησε τη NASA να κλείσει τις εγκαταστάσεις της για τους περισσότερους υπαλλήλους. Από την πλευρά της, η Lueders εργάζεται σκληρά – εδώ και λίγες μέρες – για να αποκτήσει την αίσθηση του ποιος εργάζεται σε τι, καθώς η αλλαγή στην ηγεσία και οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν προκύψει λόγω κορονοϊού την έχουν δυσκολέψει. «Μεγάλη πρόκληση για μένα είναι να συνδεθώ με τη συνολική ομάδα. Η ομάδα έχει περάσει από αλλαγές τον τελευταίο χρόνο. Πρέπει να συναντηθούμε, να εργαστούμε και να συνεχίσουμε την πρόοδο που έχει ήδη γίνει».
Μιλώντας για τη νέα της θέση κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους την Πέμπτη, η Lueders δήλωσε πως όταν ο διοικητής της NASA της πρότεινε τη θέση ήταν συγκλονισμένη με τα πιθανά, νέα της καθήκοντα. Είπε, μάλιστα, πως ο σύζυγός της ήταν αυτός που της επεσήμανε ότι καμία άλλη γυναίκα δεν είχε δεχθεί πρόταση για να αναλάβει αυτή τη θέση. «Αυτό με έκανε να σκεφτώ όλες τις άλλες πρωτιές εκεί έξω, που άνοιξαν το δρόμο για αυτή την πρόταση. Σαν σήμερα η Sally Ride έγινε η πρώτη Αμερικανίδα γυναίκα που πήγε στο διάστημα.»
«Τα κορίτσια και οι γυναίκες «μπορούν να δουν τον εαυτό τους σε μένα»
«Αυτό που με εκπλήσσει τις τελευταίες ημέρες είναι όλα τα Τweets, Snapchats, Instagrams και όλα τα μηνύματα από τα κορίτσια εκεί έξω. Αυτό με βοηθάει πραγματικά να συνειδητοποιήσω τη δύναμη της ύπαρξής μου. Αυτό σημαίνει ότι είναι σε θέση να δουν τον εαυτό τους σε μένα. Νιώθω μεγάλη τιμή γι’αυτό και περιμένω πολύ μεγάλα πράγματα από αυτές, για αυτές. Νομίζω ότι όταν μπορούμε να δούμε τους εαυτούς μας σε ανθρώπους, που βρίσκονται εκεί έξω, μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τι μπορούμε πραγματικά να κάνουμε».
Σχέδιο Artemis
Το σχέδιο της NASA, Artemis, περιλαμβάνει την αποστολή «της πρώτης γυναίκας και του επόμενου άνδρα» στη Σελήνη ως το 2024. Σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, θα χρησιμοποιηθούν νέες, καινοτόμες τεχνολογίες και συστήματα, προκειμένου να εξερευνηθεί το μεγαλύτερο μέρος της Σελήνης, για σκοπούς «βιώσιμων» αποστολών ως το 2028. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η αποστολή αστροναυτών και στον Άρη. Στην συγκεκριμένη αποστολή θα χρησιμοποιηθεί ο πύραυλος SLS (Space Launch System) και το διαστημόπλοιο Orion. Το Orion θα προσδεθεί στον διαστημικό σταθμό Gateway, σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, όπου θα ζουν οι αστροναύτες. Με το ίδιο μέσο, αναμένεται να γίνει και η επιστροφή τους στη Γη. Πρώτα, η NASA θα επιχειρήσει δύο αποστολές γύρω από τη Σελήνη για να δει τη λειτουργικότητα των συστημάτων και των μέσων, που έχει αναπτύξει για την εξερεύνηση του διαστήματος. Το σχέδιο έχει τρεις φάσεις: Την εκτόξευση της αποστολής «Artemis 1» το 2021, όπου θα περιλαμβάνει μια μη επανδρωμένη πτήση με σκοπό τη δοκιμή του SLS και του διαστημοπλοίου Orion. Η αποστολή «Artemis 2» θα είναι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή με χρήση του SLS και του Orion, το 2023. Τέλος, η αποστολή «Artemis 3» σκοπεύει να στείλει αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης το 2024.
Διαβάστε επίσης:
Valentina Tereshkova: Η ιστορία της γυναίκας που ταξίδεψε πρώτη μόνη της στο Διάστημα
Mary W. Jackson: Τα κεντρικά της NASA παίρνουν το όνομα της πρώτης μαύρης μηχανικού
Kathy Sullivan: Η γυναίκα που κατέκτησε τα άκρα
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση