Success stories

Kέρστιν Μπράθεν (DΝΒ): Οι τράπεζες πρέπει να κατέχουν την ατζέντα της διαφορετικότητας

πηγή: facebook @Kjerstin Rasmussen Braathen

Finacial Times

Η Νορβηγία, είναι από τις χώρες που έχουν αγωνιστεί για να προωθήσουν την ισότητα των φύλων στην πολιτική και στον τομέα της εταιρικής διαχείρισης. Από το 2008 τουλάχιστον το 40% των διευθυντών σε δημόσιες εταιρείες πρέπει να είναι γυναίκες.

Αυτό συμβαίνει και στην DNB, τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η οποία διευθύνεται από την Κέρστιν Μπράθεν, που προεδρεύει και στο διοικητικό συμβούλιο.

Η ίδια σύμφωνα με το Financial Times, είπε ότι αυτή τη στιγμή η εταιρεία είναι πολύ μπροστά στο θέμα ποικιλομορφίας των φύλων σε σχέση με άλλες, όμως παραδέχεται ότι η πρόοδος αυτή δεν ήρθε με ευκολία.

Εντάχθηκε στην ανώτατη ομάδα της τράπεζας το 2013 και περίμενε ότι η διαδικασία για να φτάσει να έχει το 40% σε γυναίκες θα ήταν απλή. Τα έτη μεταξύ του 2009 και 2011, το ποσοστό αυτό είχε υποχωρήσει στο 26,6%, όμως κατάφερε να ανέβει στο 39,3% όταν ανέλαβε τη διεύθυνση.

«Ήταν πολύ πιο δύσκολο από ό, τι νόμιζα. Ήμουν τόσο σίγουρη (το 2013) ότι αυτό έχει να κάνει με το χρόνο. Αλλά οι στατιστικές πήγαιναν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να κάνουμε περισσότερα», είπε στη συνέντευξη της.

Η Μπράθεν, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα γυναίκας διευθύντριας σε εισηγμένη εταιρεία στη Νορβηγία, μια χώρα που σε διεθνείς συγκρίσεις ακολουθεί τον μέσο όρο της ΕΕ στην ποικιλομορφία των φύλων.

Λέει ότι μέρος της δουλειάς της είναι να λειτουργεί ως πρότυπο για άλλες γυναίκες που βρίσκονται κάτω στην ιεραρχία. Η πρόοδος στο φύλο συνέβαλε στην κατάταξη της DNB στην τέταρτη κατάταξη του φετινού FT-Statista για τους Ευρωπαίους εργοδότες.

Η Μπράθεν λέει ότι πρέπει να εφαρμόζονται ορισμένα κρίσιμα πράγματα για τη βελτίωση της ποικιλομορφίας.

Πρώτα είναι η υποστήριξη από την κορυφή της εταιρείας, τόσο από τη διεύθυνση όσο και από το διοικητικό συμβούλιο. «Ο τόνος της φωνής από τη διοίκηση και το διοικητικό συμβούλιο: πρέπει να οριστεί ως στρατηγικός στόχος», δήλωσε.

Δεύτερον έχει μεγάλη σημασία η στρατηγική να υποστηρίζεται από συγκεκριμένους στόχους και μέτρα σε τομείς, όπως η πρόσληψη και η ανάπτυξη ταλέντων, αλλά και η οικοδόμηση ενός πολιτισμού.

Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, είναι παραδοσιακά ένας ανδροκρατούμενος κλάδος. Η Μπράθεν το γνώριζε από την αρχή αυτό και είπε ότι η DNB έπρεπε να είναι υπομονετική στην εφαρμογή των αλλαγών.

Για να μην χαθεί η αξιοπιστία, είπε ότι επικεντρώθηκε στο να μην συμβιβαστεί στην ποιότητα των ατόμων που προωθούνται ή προσλαμβάνονται δηλώνοντας: «Εάν έχετε παγιδευτεί στο γεγονός ότι δεν επιλέγετε τους σωστούς ανθρώπους και χρησιμοποιείτε την ποικιλομορφία για να βάλετε λάθος ανθρώπους, δεν σας οδηγεί πουθενά ».

Τόνισε ότι η DNB εστιάζει περισσότερο από ποτέ στην ικανότητα και τη δημιουργία αξίας, αλλά τονίζει ότι ο αποκλεισμός του μισού πληθυσμού από τις θέσεις εργασίας μπορεί να μειώσει τις ευκαιρίες.

Γι’ αυτό και στον τελευταίο γύρο συνεντεύξεων εργασίας, υπάρχουν πάντα δύο υποψήφιοι: ο καλύτερος άντρας και η καλύτερη γυναίκα.

Επίσης η ίδια, εστιάζει και σε μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Όταν ζητείται προσωπικό, φροντίζει στην αγγελία εργασίας να μην περιλαμβάνονται λέξεις και φράσεις όπως «ανάληψη κινδύνων» και «ανταγωνισμός», που δεν παροτρύνουν τόσο τις γυναίκες να στείλουν το βιογραφικό τους.

Αντίθετα, επικεντρώνεται στο εργασιακό περιβάλλον και τις σχετικές εργασίες. Από τους πέντε διαχειριστές χαρτοφυλακίου που προσλήφθηκαν τελικά, οι τέσσερις ήταν γυναίκες και αυτό αποδεικνύει ότι η στρατηγική της όντως αποδίδει.

Copyright The Financial Times Limited 2020

© 2020 The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Διαβάστε επίσης:

Jane Fraser: Η νέα CEO της Citi έγραψε ιστορία και τώρα καλείται να λύσει τα προβλήματα της τράπεζας

Clarisse Kopff: Ποια είναι η νέα CEO του Ομίλου Euler Hermes;

Karen Cahn: Από υψηλόβαθμο στέλεχος της Google σε δυναμική CEO που βοηθά τις γυναίκες να πετύχουν

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση