Success stories

Kiran Mazumdar-Shaw: Η διευθύντρια της μεγαλύτερης βιοφαρμακευτικής εταιρείας στην Ινδία

πηγή: Instagram @realkiranshaw

Η διευθύντρια της ινδικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Biocon Limited και πρώην διευθύντρια του Ινδικού Ινστιτούτου Management, Kiran Mazumdar-Shaw, μπορεί να χαρακτηριστεί οτιδήποτε άλλο παρά συνηθισμένη. Το 2014, πήρε το Χρυσό Μετάλλιο Othmer για την προσφορά της στο χώρο των επιστημών. Είναι μία από τις κορυφαίες επιχειρηματίες του κόσμου και, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, της ανήκει η 65η θέση στη λίστα των 100 ισχυρότερων γυναικών.

Γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1953 στην περιοχή Πούνε της Ινδίας. Πήγε σε σχολείο θηλέων και συνέχισε σπουδάζοντας βιολογία και ζωολογία. Θα προτιμούσε να ασχοληθεί με την Ιατρική, όμως οι βαθμοί της δεν της το επέτρεψαν.

Ο πατέρας της ήταν διευθυντής στην εταιρεία ζυθοποιίας United Breweries. Εκείνος ήταν που της πρότεινε να ασχοληθεί με το χώρο, καθώς ελάχιστες γυναίκες το τολμούσαν, κι έτσι η Kiran πήγε στη Μελβούρνη για να κάνει το μεταπτυχιακό της. Το 1974, ήταν η μοναδική γυναίκα στη σχολή κι έγινε η καλύτερη της τάξης της. Αποφοίτησε ένα χρόνο αργότερα.

Έκανε την πρακτική της στις Carlton και United Breweries της Αυστραλίας, ενώ συνέχισε ως παραγωγός μπίρας στις Barret Brothers και Burston. Εργάστηκε για λίγο στη θέση της τεχνικής συμβούλου στη Jupiter Breweries Limited της Καλκούτα και της manager στη Standard Maltings Corporation. Εντυπωσιακά πρώτα βήματα, δεν υπάρχει αμφιβολία. Κι όμως, όταν άρχισε να αναζητά ευκαιρίες καριέρας στην πατρίδα της, όλοι την απέρριπταν καθώς ήταν «ανδρικές δουλειές». Έτσι, αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό της στο εξωτερικό και κατέληξε στη Σκωτία.

Η Biocon ήρθε στη ζωή της όταν γνώρισε την ιδρύτρια του ιρλανδικού παραρτήματος της επιχείρησης, Leslie Auchincloss. Η εταιρεία της ασχολούταν με την παραγωγή ενζύμων που χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή μπίρας, τις συσκευασίες τροφίμων και τη βιομηχανία υφασμάτων. Αναζητούσε μία Ινδή συνεργάτιδα για να επεκτείνει το brand, με αποτέλεσμα προτείνει την ιδέα στη  Muzmdar. Εκείνη δέχθηκε τελικά, με τον όρο να αναλάβει θέση αντάξια εκείνης που την περίμενε στη Σκωτία. Και η συμφωνία έγινε.

Η Biocon India ξεκίνησε το 1978, από το γκαράζ του σπιτιού που νοίκιαζε στο Μπανγκαλόρ, μ’ ένα κεφάλαιο δέκα χιλιάδων ρουπιών. Παρότι ξεκίνησε σαν μία συνεργασία ίσων όρων, η ινδική νομοθεσία οδήγησε σ’ ένα μοίρασμα 70 – 30, υπέρ της Kiran Mazumdar-Shaw.

Λόγω της ηλικίας και του φύλου της, δυσκολεύθηκε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των τραπεζών. Το κατάφερε όταν συνάντησε κάποιον τραπεζίτη σε μία εκδήλωση, κι έτσι πήρε το πρώτο της δάνειο. Αλλά τα εμπόδια δε σταμάτησαν εκεί. Κανείς δεν ήθελε να δουλέψει για εκείνη, με αποτέλεσμα ο πρώτος της υπάλληλος να είναι ένας μηχανικός αυτοκινήτων που είχε συνταξιοδοτηθεί. Με επιμονή και υπομονή, κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να παράγει παπαΐνη και ψαροκόλα, δύο ένζυμα που χρησιμοποιούνταν στην επεξεργασία κρέατος και μπίρας αντίστοιχα. Έγινε, έτσι, η πρώτη Ινδή επιχειρηματίας που έκανε εξαγωγές σε Ευρώπη και ΗΠΑ.


Φυσικά, δεν έμεινε εκεί. Εξελίχθηκε, περνώντας στα βιοφαρμακευτικά προϊόντα, κυρίως για το διαβήτη, την ογκολογία και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Πέρα από το κομμάτι των επιχειρήσεων, η Kiran είναι και δραστήρια φιλάνθρωπος. Επειδή η Ινδία δεν έχει οργανωμένο σύστημα υγείας και οι γιατροί είναι ελάχιστοι, σε σχέση με τον τεράστιο πληθυσμό της χώρας, ο οργανισμός Biocon Foundation οργανώνει σχετικές πρωτοβουλίες κι εκπαιδευτικά προγράμματα, με σκοπό να δώσει ευκαιρίες στους οικονομικά αδύναμους.

Το 2009, με αφορμή το θάνατο της καλύτερής της φίλης, Nilima Rovshen, και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν άλλα αγαπημένα της πρόσωπα, προετοίμασε ένα κέντρο θεραπείας του καρκίνου με 1.400 κλίνες. Δύο χρόνια αργότερα, το ενίσχυσε με ερευνητικό κέντρο και μονάδα μεταμοσχεύσεων.

Πλέον, έχοντας αναγνωριστεί μία από τις 20 πιο επιδραστικές φιγούρες στον τομέα της βιοφαρμακευτικής, κάνει αγώνα για να γίνονται δωρεάν τεστ κορονοϊού στην πατρίδα της.

Είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για την προσφορά της. Επίτημη διδάκτωρ των Πανεπιστημίων του Μπαλαράτ, της Γλασκώβης, του Heriot-Watt στο Εδιμβούργο, του Abertay του Ηνωμένου Βασιλείου και του Κολλεγίου Corc στην Ισλανδία, είναι μία γυναίκα που αποτελεί πρότυπο για όλες μας.